Google News ve Španělsku končí, nechce platit místní “Google Tax”

Ve Španělsku dotáhly “geniální” nápad na ochranu místních novin, před “kopírováním” obsahu do Google News k naprosté dokonalosti. Pokud si založíte jakýkoliv agregátor zpráv musíte začít platit poplatky agentuře AESD (Association of Editors of Spanish Dailies). V případě, že tak neučiníte můžete obdržet pokutu až 600 tisíc EUR. Nerozhoduje přitom, jestli máte svolení autora anebo ne.

A co na to Google, proti jehož službě Google News, byl vlastně nový zákon napsán? S lítostí oznámil, že službu Google News Spain k 16. prosinci 2014 ukončuje. Španělé, tak neuvidí v přehledu svou zemi.

Musím přiznat, že mě rozhodnutí celkem překvapilo. Spíše bych čekal něco ve stylu, tak jim tedy něco málo nasypeme ať od nich máme klid. Pokud na tom opravdu Google vydělával snadno by si spočítal jestli se mu to vyplatí anebo ne. Což si určitě vypočítali i provozovatelé internetových deníku, než do toho šli. Google jim chtě nechtě vydělával peníze.

Anebo si to třeba Google spočítal ve větším měřítku. Pokud bude platit v jedné zemi zavedou to i ostatní. Takto odepíše “jen” Španělsko.

O co může jít?

Jak ukázal případ v Německu, kde donutili Google omezit vypisování textů online zpravodajských deníků, není to dobrý nápad. Jeden z největších vydavatelů Axel Springer dokonce navrhl Google speciální licenci, která obejde vylobovaný zákon. Propad návštěvnosti jej totiž moc zabolel.

Vypadá to, že deníky stále věří v stará pravidla, že návštěvník si vybere jeden a ten bude pravidelně sledovat. Většina BFU opravdu sleduje jen jedno online zpravodajství, které mu nejvíce vyhovuje. Jenomže jakmile pokročí zjistí, že informace lze získávat daleko rychleji a přehledněji přes agregátory. Nemusí se jednat jen o Google News a podobné služby. Tipy na nové zajímavé tématické zprávy lze získávat přes online diskuze anebo sociální sítě. Komunita anebo i jednotlivci nám často šetří čas a díky svým zkušenostem dávají tipy jen na to pro nás nejzajímavější – nazývá se to content curating. Jenomže co si budeme říkat ten Google News je takový nejjednodušší a občas dokáže překvapit.

Anebo v extrémním případě třeba věří, že lidé lační po nových informacích se v zoufalé agónii vrátí k tištěným médiím :)

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google News ve Španělsku končí, nechce platit místní “Google Tax””

  1. Kdysi dávno lidé od US železnic věřili, že jejich posláním je vozit lidi vlakem. Jenže že lidé nechtěli jezdit vlakem, lidé chtěli se přepravovat po USA. A tak dnes dopravě v USA vládnou letadla… Jen ať si lidé od printu myslí to svoje.

  2. Opět těžké dilema a přesně ukazuje co psal ředitel Axel Springeru už snad loni – monopol Google je strašně nebezpečný. Nejde jim zakázat agregování zpráv (návštěvnost je v momentě v kýblu), ale Google zároveň na agregování cizího obsahu tvrdě vydělává. A také každá “content curated” virální stránka, která bohapustě krade (pardon “sdílí”) obsah. I mě osobně zasáhlo pár takových a věřte, že když má zloděj vašeho obsahu 10.000x víc fanoušků (to není překlep) jak vy, tak skáčete vzteky do stropu. A nezmůžete nic, protože Googlu i Facebooku je to srdečně putna – hlavně že jim to sype z reklamy a autory sral pes! Bohužel tohle řešení je asi stejně stupidní, jako nechat celou kauzu bez řešení.

    1. Riešením by bolo, keby Google nerobil do reklamy. Keby to bol naozaj iba vyhľadávač. Potom by takéto problémy odpadli.

      1. Na jedné straně se jde TVRDĚ po jakémkoli copyrightu, stačí nesmyslné udání na YT, zátahy na sdílecí servery pomalu každý týden, cenzura vyhledávání, penalizace “špatných” webů, ale na druhé hurá… pojďme “vyhledat” něčí obrázky, obsah a nechme si ho u nás na stránce a na autora a tvůrce z vysoka ser.. .

        Jo… můžete se jít s Googlem soudit, ale když víte, že neuspěly ani obří vydavatelské domy, nebo Evropská komise, jaké máte šance? A Google to ví, takže jakkoli je podobný zásah absurdní ono to možná ani jinak nejde…

        1. Pamatuji si dobře na ten pocit marnosti když jsme se v roce 10 chytili vlny se slevomatama a přišli agregátory slev to bylo podobný, ale hodně vzdáleně. Agregátory nechtěli fungovat na výkonnostním marketingu, ale začali si diktovat ceny za proklik dost nás to sralo a taky jsme vymýšleli jak to obejít. Pak jsme pochopili že restrikce jsou na ho..o a posunuli jsme se dál. Řešení bylo několik. Co nás přivedlo na cestu řešení?

          Byla to analogie s hudbou a filmami, kdo si tu dobu pamatuje tak to byla hysterie vydavatelství která se soudila a zakazovala, čeho dosáhli když padl megaupload.com? Jen toho že se sdílení posílilo vzniklo více menších serveru se sofistikovanějšími technologiemi a řekl bych že jejich majitelé vydělávají více než před pádem MU. Vydavatelstvím dlouho trvalo než pochopili že plavat proti proudu je stojí příliš mnoho peněz! Dnes se MP3 a videa dají běžně stáhnout i legálně za nízký poplatek. Jiný problém je že si lidi myslí, když zaplatí za služby sdílejícího serveru, mají tu muziku, filmy a hry přeci legálně? Jasně že nemají!

          Mediální domy mají jinou pozici vůči Google (snad) nemusejí platit Google za zveřejnění v “agregátoru” natož za klik. Osobně v tom nevidím problém. Jiný problém je monopolizace služeb třeba Googlem, ale k té nedochází protože Google to tak chce, ale díky mediálním domům! Jsou pohodlní a zkostnatělí. Ukažte mi který alespoň z českých vydavatelství má použitelnou mobilní aplikaci která není jen ikonkou s jednoduchým webovým prohlížečem?! O nesystematičnosti v reklamě nemluvě. Takže mediální domy čeká stejná cesta jako výše zmíněné multimédia.

          A jak jsme to vyřešili mi? Využili jsme hned několik cest, tou “nejjednodušší” bylo vytvoření agregátoru (tak jednoduchý to zas nebylo, ale z pohledu slevomatu ano) , donutilo nás to vylepšit copywrite, více jsme zapracovali na emailingu a našli v té době pár nepoužívaných cest, některé byli slepé a některé se osvědčili více než dobře. Když se na to dnes podíváte nebyli to nijak zvláštní kroky na dnešní dobu, ale tenkrát se to vše teprve rozjíždělo takže to byla taková doba pionýrů!

  3. V tomto případě bych vsadil na ono globální měřítko. V Goglu si moc dobře uvědomují, že by se s toho mohl stát precedent a Španělsko by relativně rychle mohli následovat další země. Takhle oželí jeden trh a celkově na tom nejspíše nakonec ještě vydělají.

    1. Možná se mýlím, ale myslím, že jste problematiku vůbec nepochopil.

      V Německu byl problém ten, že Google ignoroval vydavatele co si na něj stěžovali a tedy zvýhodňoval jejich konkurenci – návštěvnost tak šla skupině žalujícíh dolů.

      Ovšem pokud Google zavře službu pro všechny v dané zemi, co udělají návštěvníci? Budou stále chodit na nefunkční službu a koukat 10 minut na logo googlu? Nebo použíjí záložky / obyčejné vyhledávání?

      Jistě návštěvnost půjde vydavatelům dolů, ale rozhodně ne dramaticky.

Comments are closed.