Nový Měření pozic webů na webdeal ukázal zajímavé výsledky

Dneska mi na Webdeal udělal Otakar radost. Znovu spustil službu měření pozic na Seznam.cz. Vzhledem k tomu, že jsem v ní měl ještě stará data napadlo mě vyzkoušet jak si cn130 polepšil u jednotlivých klíčových slov. Přináším vám pět zajímavých SEO výsledků.

O testu

Před dávnými časy jsem spustil jeden test. Blog cn130 sleduje vývoj na českého hostingovém trhu. Pro každou společnost existuje centrální stránka, kde je k ní několik málo informací. V téměř každém postu, kde se vyskytne název společnosti, je zároveň odkaz na tuto centrální stránku.

Předpokládal jsem, že čím více budu psát a zmiňovat jednotlivé společnosti (s odkazem), tím více jejich centrální stránky polezou ve vyhledávání nahoru.

V podstatě nic nového, co by se běžně nedělo. Test však zahrnoval i vliv dalších faktorů. Například pokud článek, kde je odkaz dám do bookmarkovacích služeb jako linkuj.cz anebi vybrali.sme.sk, o kolik bude posun výraznější? Pomůže vkládání odkazu na článek na sociální sítě? Co komentářoví spam? A tak dále a tak dále…

Vše ale bylo cíleno na Google, Seznam jsem tam jen tak orientačně přidal právě kvůli novému nástroji na Webdeal.

Průběh

Experiment začal v roce 12.07.2012, kdy jsem do systému zařadil ty nejzajímavější hostingové společnosti. Podle jakého klíče jsem vybíral si teď nevzpomenu. Zřejmě jsem vycházel ze seznamu registrátorů na CZ NIC plus pár známých značek, o kterých se povídalo na Webtrh. Celý experiment byl běh na dlouhou trať, ale situaci kolem webhostingů mě baví sledovat, takže napsat pár článků za měsíc nebyl problém.

Ze začátku mi sledování kazily ostatní články, které centrální stránky předbíhaly. Chvilku trvalo, než se usadily v indexu a dokázaly předběhnout výsledky z fresh indexu.

Homonymum

Homonyma jsou slova, která znějí stejně ale mají jiný význam, vyhledávače s nimi mají dlouhodobě problémy. To je případ i společnosti eBola (eBola Czech s.r.o), která používala jméno nebezpečného virového onemocnění. Když v roce 2014 všude letěli zprávy o epidemii, začala se centrální stránka propadat ve vyhledávání. Pokud hodláte získávat návštěvnost díky SEO je třeba volit taková slova, která vám nepřeválcují masová média, popřípadě vsadit na long tail.

Ebola

Prázdná stránka na vzestupu

Během jednoho odpoledne jsem všechny centrální stránky nestihl udělat, a tak jsem si řekl, že je dodělám až budu o společnosti psát. No a na některé se nedostalo dodnes. Prostě zůstaly bez obsahu. Jen nadpis a menu (rozcestník s články jsem přidal až dnes). Jak je vidět někdy to stačilo.

Ignum

 

Vytrvejte a půjde to

Jedna hostingová společnost vydělává svým affiliate partnerům tak nehorázné peníze (za rok 2014 to bylo 2M CZK), že investují do reklamy, SEO i marketingu slušné peníze. Každý měsíc vznikají nové specializované weby, které propagují jejich slevové kupóny. Byl jsem zvědaví jak tomu dokáží konkurovat prosté články odkazující na centrální stránku. Dneska koukám 8. místo na seznamu.

Popravdě stačilo chvilku nepsat a centrální stránka se pozvolna začala sesouvat dolů, takže bez pravidelného přidávání nového tématického obsahu to fakt nejde. V každém případě dobrá zpráva je, že tvorbou (doufám) kvalitního obsahu lze dosáhnout dobrých pozic. I když po dvou letech :)

Wedos

IT bulvár

Existuje jedna výjimka, kdy centrální stránka nedokázala nahradit článek. Jedná se o tento “IT bulvár”. Na Google se při zadání názvu této společnosti článek neobjeví. Musí tedy obsahovat něco, co jen Seznam opravdu miluje anebo něco co naprosto Google nesnáší ;)

Active24

Tam kde není konkurence vždy přežijete

Prakticky všechny grafy mají jednu věc společnou a to, že kolem prázdnin 2014 začaly centrální stránky na Seznamu padat, což je vidět na všech grafech. To se dělo prakticky na celém českém internetu. Přiznám se, že jedinou výjimkou byly weby, které nepoháněl WordPress. Jinou spojitost jsem nenašel. Na druhou stranu, co jsem se už dříve naučil, že tam kde není konkurence, tam se ani šílené výkyvy pozic neprojeví. Proto pokud najdete nějaký keyword anebo long tail, který vám vydělává peníze, tak buďte zticha a vydělávejte ;)

Netio

Závěr

Teorie centrální stránky vychází z toho, že stojí za to psát nové příspěvky a přes klíčová slova v nich doslova “boostovat” statické stránky. Po delší době, kdy konkurence odpadne ovládnete svým úsilím první stránky vyhledávačů i na velmi silná klíčová slova ;)

Samozřejmě je to jen teorie…

Btw pokud používáte WordPress, plugin WP Optimize By xTraffic by se vám mohlo hodit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Nový Měření pozic webů na webdeal ukázal zajímavé výsledky”

  1. Pokud nejmenovaná hostingová společnost vyplatila v minulém roce 2M Kč, tak se jedná opravdu o skvělý výsledek!

  2. Kolik % z těch 2M u affilu Wedosu jsi ukořistil? :D Btw. díky za skvělý tip na plugin! Určitě někde využiju.

  3. Seznam nemám rád, nedává smysl. Po spuštění nového webu ho vystřelí nahoru, tam ho nechá týden a pak ho začne sekat dolů a dolů… a po měsíci se to ustálí na nějaké pozici 11-20. Google funguje obráceně. Začne úplně dole a po tom měsíci dokáže stránky vyhopsat na top5 bez nějakých extra výkyvů a tam už je celkem nechá.

    No a že Seznam ignoruje HP, která na daný dotaz nejlépe odpovídá, to už snad ani nemá řešení. Google s HP problém nemá. :) Sice Seznamu fandím, už kvůli tomu, že je národní, ale jeho SERP vem čert :-D

Comments are closed.