Když je obsah dobrý pro Knowledge Graph ale ne pro první stránku

Dneska jsem si všiml poprvé jedné zajímavé věci. Google pro dotaz Co je IBAN zobrazil podle očekávání Knowledge Graph s vysvětlením pojmu, který zkopíroval z Wikipedie, ale samotná Wikipedie nebyla na první stránce. Zkoušel jsem různá další slovní spojení, včetně řekněme hodně konkurenčních jako Co je půjčka, úvěr, pojištění, adidas atd., ale vždy se mi hned pod webovou definicí objevil odkaz na zdroj hned na prvním místě.

Proč zrovna u tohoto slovního pojmu je to jinak?
Proč zrovna u tohoto slovního pojmu je to jinak?

 

Zkoušel jsem na to přijít metodou pokus omyl a po souhře šťastných náhod se mi podobného efektu podařilo dosáhnout u co je sro, kč, seo, .cz a pár dalších. Víte co mají společného? Ano přesně tak, jedná se o zkratky, které mají přesměrování. Takže pokud si od vás v budoucnu Google cucne trochu obsahu, dávejte si pozor na redirekty ať nepřijdete o první místo.

Tím by se to všechno asi dalo uzavřít ne? No přemýšlel jsem jestli je to nějaký bug, feature anebo tu máme možnost zjistit jaký vliv vlastně přesměrování na pozice výsledků má. Wikipedie přesměrovává pomocí 301 (Moved Permanently). Podle některých zahraničních zdrojů 301 ubere 1 – 10 procent z link juice. Jenomže, co když zmizí nějaké skryté bonusy podobně jako u knowledge graph? Nevíme ani zdaleka jak si vyhledávače hodnotí stránky. Existuje hodně spekulací, že stejně jako mají některé weby ruční negativní zásahy, tak mohou mít i pozitivní. Všechny vyhledávače chtějí hledat autority v oboru, kde jsou si jistí, že jejich uživatelé najdou odpovědi. Co když ty takzvané “týmy hodnocení kvality” nerozdávají jen černé puntíky? No a o tyto puntíky se vážou na konkrétní URL? Tím, že změníme URL, tak o ně přijdeme. Ha! Konspirace!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Když je obsah dobrý pro Knowledge Graph ale ne pro první stránku”

  1. to je stejné jako přechod na SSL verzi, pokud o nic jiného, tak tím přijdeš o socialní puntíky, protože pochybuju, že by vyhledavače kontrolovaly obě verze. Tím jsem přišel o spoooousty puntíků, ale vyhodnocení vlivu je složité neb zrovna v tu samou chvíli Google přenastavil algoritmy a nedá se říct, že můj pokles jsou jen tyhle puntíky… :(

  2. 301 sa dá celkom dobre používať na blackhat seo z osobých skúseností viem že to funguje ale nie dlhodobo. Len sa mi akosi nepozdáva že to uberie 1-10% s linkjuice ale ak aj hej tak aspoň prefiltruje zlé odkazy.

Comments are closed.