Nový Google doorway algoritmus přichází…

Už jsme dlouho nevymysleli žádný nový algoritmus, řekli si v Google. SEO mágové, SEO šamani a další SEO média už nereagují na staré hrozby, i když PR oddělení neustále opakuje, že nejnovější zvířecí farma zintenzivnila lov po odpadlících, kteří zhřešili proti kodexu poslušnosti. Svatý nástroj Ginkvizice už připomínají jen SEO konzultanti v článcích, když jim dojdou nápady. Takže je načase opět pročistit index a upálit nevěřící.

Co je Doorway page

Doorway page existuje několik druhů. Ty klasické black hat doorway page jsou opravdové zlo, které slouží pouze na vydělávání peněz a nemá v indexu jakéhokoliv vyhledávání co dělat. Jedná se o stránky se spoustou “SEO textu”, které s využitím techniky cloakingu, prostě sbírají lidi z vyhledávačů a převádí  jinam. Jednoduchý příklad. Mám spoustu vygenerovaného SEO textu a multimédia. Hodím to na stránku, kterou okořením ještě automatickým linkbuildingem. Když přijde robot Google vidí přesně tohle. Když někdo živý tak jen velký nápis stránka zrušena pokračujte zde anebo rovnou automatické přesměrování.

Pak jsou tu doorway page jak se známe u nás z dob českého freehostingu, kde reklama musel vždy být na index.html. Tak jsme udělali uvítací stránku na index.html a odkaz na main.html, kde už byl obsah. Samozřejmě tady byl účel zbavit se reklamy. V reálu však doorway page mohou mít za úkol zaplácat index vyhledávače. Opět příklad. Cílíme na klíčové slovo “Růžové okřídlené koťátko”. Počet výsledků z jedné domény je omezený. Respektive dříve byl omezený na 2 stránky z 1 domény, pak se počet zvýšil na 4, pak to bylo neomezeno a od roku 2013 pokud se nic nezměnilo, tak by měl být počet výsledků neomezený, ale každý další má penalizaci v SERP vůči konkurenci. Což v reálu většinou znamená na první stránce 5 až 8 míst pro konkurenci, pokud není pořádná konkurence. Když si ale uděláme osm pořádně nadupaných jednostránkových prezentací na různých doménách/subdoménách s odkazem na náš hlavní web, které se budou zobrazovat také na první stránce, tak nám v cestě stojí už jen reklama, knowledge graph/vault, obrázky a videa.

No a tohle Google vadí.

Kdo to odnese

Google nám opět poodhalil po kom půjde pomocí otázek, které si musíme položit.

  • Je stránka vytvořena pro SEO a její účelem je jen převádět návštěvníky na váš web, anebo je nedílnou součástí vašeho webu a důležitá pro návštěvníky?
  • Jsou stránky optimalizované na velice specifická klíčová slova ale obsah webu kam směřují je obecný?
  • Jsou stránky pouhou duplicitou/kopií informací, které existují na samotném webu a účelem je jen získat více návštěvníků z vyhledávače?
  • Jsou tyto stránky vytvářeny pouze za účelem získávání affiliate návštěvnosti a přeposílání návštěvníků dále, bez další přidané hodnoty anebo funkcionality?
  • Jsou tyto stránky jako jakýsi “ostrov”. Je náročné a nebo nemožné se k nim dostat z jiné části vašeho webu? Existují odkazy, které na ně vedou z webu či dalších jiných webů jen z důvodu SEO?

Prostě Google bude hledat na vašem webu osamocené stránky, které jsou odlišné od těch běžných. To bude podle mě základ. Například na 404M jsou všechny stránky totožné, protože je vytváří WordPress. Pokud by se zde nacházela čistá bílá stránka bez navigace, kde by byl obsah jak z wikipedie o klíčovém slově třeba SEO, tak by si jí, možná celý web podal nový algoritmus.

Zatím to tedy vypadá, že půjde po takovýchto stránkách v rámci jedné domény.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Nový Google doorway algoritmus přichází…”

  1. To není ideální zpráva – osamocené stránky (mnohdy cílené landing pages na tahání konverzního trafficu z PPC a šup s ním na eshop), nemusí být vždy dobře prolinkované se samotným webem.

    Tak aspoň mám upozornění a do konce týdne to budou přirozeně odkazované “podstránky”. Díky :)

  2. Práve som na jednom webe, postavenom na znovu získanej opustenej doméne PR4 urobil zopár presmerovacích stránok na homepage, na ktoré viedli odkazy v minulosti získané na starý web starého majiteľa. Musím teda rýchlo zapracovať a do stránok doplniť nie len relevantný obsah, ale aj linky z webu.

  3. Chápu správně, že by se mělo dotknout i mikrostránek? Ono když se to veme kolem a kolem, tak je to další zbraň i proti různým katalogům, které mají za účel také přesměrovat návštěvníka jinam. Snad se nepletu :)

    1. Z anglického originálu je trochu cítit boj s affiliate stránkami, které sbírají návštěvnost z různých zdrojů (PPC, sociální sítě, SEO) a posílají jí přes affil link. Takže by to nějaké “bezobsahové” minisite klidně odnést mohly. Katalogy jsou prolinkované v rámci webu, ty by měla smést už dávno Panda.

  4. Záleží jak to Google vezme, protože většina affil stránek je dělána pro to, aby člověk odešel na cílový web buď co nejrychleji nebo přesvědčený po delším čtení (nemluvíme-li o iframe). Takže pokud bude Google chtít, budeme pěkně v prde… Podle mě tedy bude hrát velkou roli statistika – kolik stráví uživatel na stránce, jak dlouho tam bude apod.

  5. Google z affilu nic nemá, takže ho bude do budoucna potírat. To je realita. A je třeba se podle toho zařídit.

  6. Dalo sa to ocakavat, po rozmachu sluzieb typu instapage nastalo marketingove peklo :), jednostrankovy affil web je mozne vytvorit , takmer bez namahy a navyse to funguje. Biznis model v tejto podobe musi byt trnom v oku inzinierov z googlu uz pekne dlho.

Comments are closed.