Jak přistupujete ke štítkům?

Je to asi devět měsíců, co jsem začal tvořit první testovací PBN. Jedná se o sérii 5ti blogů, u každého je vsazeno na trochu jiný koncept a přístup. Prostě spousta zábavy a porovnávání výsledků pro SEO nadšence jako jsem já. Jestli jsem ale za tu dobu v něčem udělal pokrok, tak je to rozhodně práce s Open Office Calc (obdoba MS Excel) :)

Meta keywords štítky

Ale zpět k tématu. V rámci projektu jsem narazil na jednu věc. Přiznám se, že nevím jak vhodně pracovat se štítky. Vyházel jsem ze zkušeností na 404M, kde je beru jako novodobé meta keywords, tedy pouze k SEO efektu. Když se podíváte na postranní panel tak vidíte shluk štítků. Na klíčové slovo poloviny z nich se umísťuje v Google stránka, na kterou odkazují. Seznam je zastoupen jen minimálně. V podstatě je využit efekt hromadného interního odkazování.

Z toho jsem vycházel a dohledal si v Sklik/Adwords dobře hledaná klíčová slova. Následně vytvořil štítky a ty pak podle hledanosti vložil do redakčního systému. No a pak podle tématu o kterém jsou články používal. Pro PBN s budoucími autoritativními weby je potřeba psát články alespoň o 500 slovech, takže není problém zahrnout pár doplňujících odstavců o čemkoliv tématicky příbuzném.

Abych si to ulehčil, tak jsem se rozhodl udělat si nástroj, který z textu bude vybírat určitá klíčová slova a rovnou mi připraví seznam štítků. K dispozici mám stovky tisíc frází klíčových slov z našeptávačů, takže jim stačí přiřadit jen prioritu a vybrat ty nejlepší.

Jenomže to je špatně

Základní architekturu jsem postavil na informacích v infografikách lidí, co nabízí tvorbu profesionálních PBN na BHW (příklad). Když si z nich vypíšete to podstatné, tak často získáte celkem zajímavé informace, které se veřejně moc neprezentují.

Samozřejmě jako vždy jsem to pojal po svém a je z toho trochu něco jiného. Ono neodoláte pokušení, když máte možnost udělat 5 webů a každý zkusit jinak. Stavěl jsem to na zelené louce a zvrhlo se to už od začátku. Výsledkem je spousta nových zkušeností a nějaké to know how. Vzhledem k tomu, že si o všem vedu záznamy, tak se můžete těšit do budoucna na další články z reálného testování.

Takže opět zpět ke štítkům. Všechno bylo kompletně špatně. Chybu jsem udělal už na začátku, že jsem si neřekl k čemu to vlastně bude dobré. Je sice super, že se návštěvník dostane na můj web z vyhledávače na stránku se štítkem, ale k čemu mu to bude dobré? Uvidí jen výpis článků a nic víc.

Co s tím?

Pokud i nadále chci přistupovat ke komentářům jako klíčovým slovům, tak za jedno z nejlepších řešení považuji to, které zmínil Karel Borkovec pod článkem Distribuce obsahu u obsahových webů.

Spoléhat se v tomto úplně na vyhledávače není dobrý nápad. Mně se osvědčilo vytvářet landing pages na určitý keyword a na této stránce vytvořit přehled těch nejlepších článků na tento keyword. Je potřeba to neustále updatovat.

Odkazy na tyto LP mám pak někde sitewide – buď v sidebaru, pod článkem nebo nějak jinak, kde to je na očích.

Váš názor?

Jak přistupujete ke štítkům?

Jak je používáte a co od nich očekáváte?

Máte tipy na nějaké články anebo studie, které se tímto problémem zabývají?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jak přistupujete ke štítkům?”

  1. Štítky jsme prakticky vůbec nevyužívali. Když už, tak automaticky generované podle vstupních KW na web. Redakční systém si pak vytvářel pěkné longtailové landing pages, kde se fulltextem vypisovaly články z webu obsahující dané KW.

    Na google to díky longatailům funguje dodnes velice pěkně. Bohužel se štítky díky Not Provided už nějaký ten rok generují pouze z organic search ze Seznamu. A tam se tyto automaticky generované agregátory štítků po posledním updatu celkem propadly a spíše se na daná KW umísťují samotné články.

    Již něco přes rok mám v plánu to předělat na kombinaci landing page (něco ve stylu http://tema.novinky.cz/), jak psal Karel, v kombinaci s výpisem článků na dané téma (ať již ručně nebo opět automaticky fulltextem). Ze zkušeností sesbíraných z několika desítek webů se to jeví jako nejlepší řešení. Takže taková wiki s rozcestníkem na tématické články.

    Nepodělíš se o výpisky z infografik o PBN? :)

  2. Ano, práce s tím samozřejmě je. Aby to bylo opravdu kvalitní a přínosné, tak to moc automatizovat nejde. Pokud jde o čas, tak to stačí delegovat.

  3. Nejdřív použít štítky pro tvorbu microdat a tím zvednout viditelnost v organic, protože Google může a často dělá pro autoratativnější výsledky lépe vypadající výsledky.

    Druhá fáze je pak začít se stránkami štítků pracovat tak, aby kromě přehledu takto otagovaných článků byly na začátku nějaké relevantní informace, které hledající pro daný štítek nejčastěji řeší.

  4. Se štítky je to těžké, někdy mi zabírají pečlivě vybrané fráze a někdy postačí hromadné automatizované generování štítků. Takže asi ve výsledku nejvíce záleží na tématu kterýmu se věnuješ. Mnohem zajímavější mi poslední dobou příjde automaticky generovat menu dle štítků, ale to mám zatím krátce nasazený abych z toho mohl mít nějaký měřitelný výstup.

  5. Štítky nepoužívám, dávno jsem prisel na to, ze pocet indexovanych stranek, opravdu není rozhodující.

  6. No, to je zajímavý pohled. Doteď jsem na štítky sbíral “ultra longtailové” fráze, nestálo to žádný čas na víc. Ten trochu pečlivější přístup k práci s nimi je opravdu na zváženou. Nemáš ale pak pocit, že trochu dubluješ samotnou strukturu běžných stránek webu ? Když se třeba snažíš o něco jako Wiki ?

  7. Používám je defacto stejně jako Karel, téměř ideální využití jsou jako landing page u affil webů, kde se často hledají dva klíčové a podobné výrazy, použiju např: http://www.levnetricka.cz/typ/filmove-tricka/ když přitom chci všechno cpát do kategorie “filmová trička” tím se pokryjou oba hledaní bratři v triku za organic a google koza zůstane celá.. :)

Comments are closed.