eBay získalo ve sporu 1.153

eBay se pustil do sporu s neznámým vlastníkem 1.153 domén, který zneužíval jejich obchodní značku. Všechny domény přitom byly ve formátu ebayNNNN.com/net. Číselná řada začínala ebay000 a končila ebay999. Některé domény byly jak na .net tak i .com. Kompletní seznam najdete zde.

Ačkoliv se na první pohled zdálo, že za vším stojí jeden člověk, tak po odstranění whois protection se ukázalo, že vlastníků bylo několik. Ovšem eBay se domnívá, že za tím opravdu stojí jedna osoba. Společnost ebay vyhrála UDRP na základě své ochranné známky a toho, že bývalý majitel nereagoval na výzvu.

Samozřejmě všechny domény byly převedeny na eBay. Vystává ovšem otázka co s takovýmto počtem v podstatě nepoužitelných domén vlastně bude dělat.

Tento případ je poměrně zvláštní, protože spousta partnerů eBay používá domény, které v sobě jejich obchodní značku mají a společnosti to očividně nijak nevadí při vyplácení jejich provizí. Bohužel na archive.org nejsou žádné záznamy, takže nemůžeme posoudit, co za obsah na zabavených doménách vlastně byl. Třeba na nich byl nějaký poškozující obsah, například falešné eshopy anebo něco podobného.

Zdroj: eBay takes down over 1,000 domain names with a single UDRP


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “eBay získalo ve sporu 1.153”

  1. wau to by ma fakt zaujímalo čo na tých domenach bolo a načo bolo pôvodnému vlastníkovy také veľké množstvo domen

  2. Mňa by najmä zaujímalo, ako zabezpečia to, že si tie isté domény po expirácii nezaregistruje niekto ďalší… Pochybujem, že budú platiť reg fee za domény, ktoré sú im na nič…

    1. Mohl by je eBay nechat expirovat, a pak o ně zase požádat, až si je borci znova zeregistrují. A tak pořád dokola. Lezlo by to asi pěkně do kapsy a jako jedna z možností obrany by se to takhle dalo. Nebo platil eBay něco za přepis? Jak to vůbec u těhle arbitráží chodí?

      1. Ten se generuje automaticky ze dvě emailové adresy. Pokud se registruješ na službě gravatar, tak si můžeš nahrát (přidat k emailu) vlastního.

  3. Škoda, že nevíme to podstatné – proč? Protože projekt, kde máte 1200 domén, to muselo hodně bolet …

Comments are closed.