Proč a jak používám 4 prohlížeče

Když jsem si pořídil před více než dvěma roky nový počítač, řekl jsem si, že dám zase šanci Internet Explorer. Když ho všichni tak nenávidí, tak přece na něm něco musí být. Překvapivě mě nezklamal svým výkonem, ale neuměl jednu z nejzákladnějších věcí…

Internet Explorer

Používám jej pro běžně surfování na internetu. Mám u něj nastavené trochu větší zabezpečení. Nedávno jsem u něj vypnul Macromedia Flash, protože mě při jednom hlubokém zamyšlení napadlo, že jej vlastně ani na nic nepotřebuju. V podstatě jej využívaly jen reklamy a flash hry. Doporučuji zkusit.

Jak jsem zmínil na začátku má však jednu obrovskou nevýhodu. Když potřebujete zkopírovat data z tabulky na internetové stránce do Open office Calc, který používám jako náhradu za Excel, tak po CTRL+SHIFT+V tak se brutálně rozhodí formátování.

Další nevýhodou jsou velké stránky. Jakmile se jedná o HTML stránku, která má přes mega začíná se sekat.

No a pak mám ještě jednu připomínku. Když skočíte na stránku Google, tak se automaticky  kurzor do políčka pro vyhledávání umístí s malým zpožděním. Takže část dotazu píšete do příkazového řádku. V kombinaci s instantním vyhledáváním navíc backspace znamená občas vrátit se na předchozí stránku. Zajímavé, že u Bing to nedělá :)

Opera

Operu používám právě na kopírování rozsáhlejších tabulek do Calc. Navíc bravurně zvládá objemnější stránky. Mám v něm nainstalovaný software na blokování reklam, samozřejmě pro testovací účely. Což doporučuji u jednoho prohlížeče i vám. Chybějící reklamní bloky totiž mohou rozhodit stránku. Občas také narazím na web, který detekuje tento doplněk a reaguje na něj různým způsobem. Někde vás rovnou vykážou ze stránky, jinde poprosí ať jej vypnete a pak existují weby, které to vtipně okomentují.

U Opery také občas používám anonymní režim pokud chci spravovat různé Twitter účty. Ovšem narazil jsem na problém, zřejmě s javascriptem. Například když si vyjedu seznam followerů a postupně načítám další a další, Opera se začne výrazně zpomalovat až se stane po nějakém 200 – 300 followerovi nepoužitelná.

Velice se mi také líbí ukládání oblíbených stránek do úvodní stránky formou dlaždic.

FireFox

Nevím proč ale FireFox je můj oblíbenec už dlouho. Přes něj se loguju do blogů, Google služeb, paypalu atd. Také v něm provádím nákupy. Původně jsem to bral spíše jako rutinu na zvýšení bezpečnosti, ale čím více čtu o různých CSRF (Cross-site Request Forgery) a podobných velmi chytrých metodách, tak mi to přijde jako dobrý nápad používat vyhrazený prohlížeč.

No trochu kontroverzně s prvním odstavcem na FF je super, že se dají z něj vytáhnout hesla ke službám, které zapomenete :)

Jinak je to jediný prohlížeč u kterého používám lištu s odkazy ve složkách.

Nějakou větší nevýhodu FF jsem neobjevil.

Chrome

Chrome jsem začal používat na notebooku, kde mě velice nepříjemně překvapily Win 8 a řekl jsem si, že na nic od Microsoft nesáhnu. Takže místo IE jsem zkusil Chrome. Popravdě stále jej podezírám, že může prozradit Google některé věci co nechci. Njn paranoia přichází s věkem :)

Právě při práci na notebooku mě velice příjemně překvapil. Nemá problém s kopírováním tabulek do Calc, zvládá velice rychle pracovat s objemnějšími stránkami a na práci s Twitter mi přijde suverénně nejrychlejší. Proto na něj postupně “migruju” Twitter účty.

Navíc umí jednu super vychytávku. Když vám vypadne internetu a stránká se nenačte stačí zmáčknout mezerník :)

Závěr

Co bych tak dodal. Hodil by se mi prohlížeč, který vytváří samostatná anonymní okna. Tedy abych mohl být přihlášen třeba k pěti Twitter účtům zvlášť. Sice na to existují nástroje, ale to co potřebuju je trochu specifičtější a žádný nenabízí.

Dále ať už jste kóder, developer anebo prodáváte reklamu doporučuji vyzkoušet více prohlížečů. Ono se to nezdá, ale opravdu ty maličkosti, které šetří čas a nervy se můžou zničehonic projevit a mít celkem velký dopad na vaši práci. Nejsme tu od toho abychom se přizpůsobovali online službám (mimo AdSense, to nás živí :)).

Schválně napište jaký prohlížeč používáte vy a proč.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Proč a jak používám 4 prohlížeče”

  1. A ja si rikal ze se trema prohlizecema to uz prehanim :D

    Firefox pro beznou praci, Google Chrome pro FB (neotviram tam zadny weby, takze zadny smirovani pre Like tlacitka apod.) a nyni taky pro gmail kvuli modulu “Keyrocket for gmail”, jelikoz se chci naucit klavesove zkratky a tohle vyrazne pomuze. A pomoci Safari resim podobny problem, proste “jeste dalsi ucet na twitteru/gmailu/…”.

  2. Já jedu několik let výhradně na Opeře a jiné prohlížeče spouštím jen ve chvíli, kdy Opera něco nezobrazí. Jenže v posledních verze jsou stále víc a víc očesané. Kdysi jsem užival textové poznámky, skvěle se editoval html kód. Ale i tak stále na ni nedám dopustit.

  3. Dneska už výhradně Firefox. Chromu je po instalaci zbytečně hodně, takže ne díky. Z IE jsem si po letech na FF odvykl a nějak nemám motivaci si znovu zvykat. Operu vyzkouším, protože mít alternativu do počtu dává asi fakt smysl. :-)

  4. Přihlášení k pěti účtům zvlášť? Ale to je přeci killer-feature Chromu!

    Stačí si v nastavení přidat další profily, viz https://support.google.com/chrome/answer/2364824?hl=en a pak je triviálně snadno přepínat a otevírat nová okna pod novým uživatelem. Vše je oddělené. Jednotlivé prohlížeče se liší dobře viditelnou ikonou.

    Firefox umí totéž pomocí profilů a komfort se zvýší se skvělým addonem ProfileSwitcher

    Tohle je pro mě ZÁSADNÍ věc a bez toho už si nedovedu představit práci.

  5. Osobne pouzivam pekne starou verzi FF, ale postupne jsem vykazovani z vice a vice stranek. Developer nastroje jsou paradni! Problem dnesnich prohlizecu je, ze jsou nenazrany, Opera mi z techto vsech prohlizecu vyhovuje nejvic – ovsem zase stare puvodi jadro a asi budu mit opet problemy v budoucnu

  6. Pro google služby používám Operu, pro běžnou práci Firefox, pro pár stránek MSIE a pro trvalé přihlášení k několika WordPress webům mám SeaMonkey, ať se nemusím odhlašovat a přihlašovat, hledat adresy v záložkách ani mít hodně oken ve Forefoxu najednou.

  7. Používám FF a Safari a zdá se mi, že pokud jsem na pomalejším internetu, tak FF funguje bez problému a Safari vše neskutečně trvá..

  8. 1. Opera … pro mě nejlepší, rychlý jednoduchý a přehledný prohlížeč
    2. FF … po opeře nejlepší
    3. GC .. . sem tam spíše na testování

  9. X let použivám FF. Složky a záložky jsou můj dennodenní chléb. :)
    Upravování webů si pak nedokážů představit bez Firebug a CollorZilly. Na nějaké to SEO hraní se hodí SEOQuake a bar od Mozu, potažmo i NoDoFollow plugin. A když chci něco opravdu udělat, tak ještě zapínám LeechBlock. :)
    Mám nainstalovaný ještě Chrome (a dokonce mi přijde rychlejší než FF), ale jsem paranoidní jako ty, a tak ho využívám jen opravdu sporadicky. :)

  10. Pouzivam predevsim Chrome, je rychly a nemam s nim zadne problemy. Doplnkove pote Safari – nektere add-ony pro Chrome nefunguji zcela stoprocentne.

  11. Používať viac webových prehliadačov je určite dobrý nápad. Ja najčastejšie na bežnú prácu využívam FF a Google Chrome, ale v poslednej dobe mi chrome akosi spomaľuje PC tak častejšie dostáva prednosť FF. Naopak Opera sa mi nejako veľmi nepáči.

  12. Také nedám dopustit na Operu a příjemně mě překvapuje, kolik lidí tady také. IE mám na nepersonalizované vyhledávání na Google a Chrome jen když potřebuju čistý prohlížeč a v Opeře mám zrovna otevřených víc záložek.

  13. Já dlouho používal IE. Zkoušel jsem i jiné, ale Firefox se mi nikdy nelíbil (mám pocit, že zobrazuje stránky jiným typem písma nebo co a to je hrozně nepříjemné). Opera ta mi vždycky padala a přišla taková nejvíc amatérská.

    Zkoušel jsem i Safari, ale také mi nějak úplně nesedlo a opět jsem se vrátil k IE.

    No ale co vyšel Google Chrome, tak to byl asi týden zvykání, a pak už jsem se k IE vrátit nechtěl. Je rychlejší, čistší a celkově na něj nedám dopustit. Už nepoužívám nic jiného, i když občas ještě zkusím Safari, protože mám rád Apple produkty, tak Chrome si stále sedí o mnoho více a je to můj primární prohlížeč.

Comments are closed.