Velká rošáda vyhledávačů na Toplistu

Když se Seznamáci pohrabali v algoritmu a nastartovali změny v SERP, které dodnes spoustě lidem nedají spát, tak se objevilo hned několik narážek, že Seznam ztrácí oproti Google a důkazem toho jsou data na Toplistu. Ačkoliv to ostatní zdroje víceméně nepotvrdili, byla tato výchylka určitě zajímavou událostí, která opět rozvířila debatu nad kvalitou vyhledávání Seznam vs Google.

Poslední aktualizace dat na Toplistu z posledních týdnů však ukázala zajímavou rošádu.

Role se za poslední týden prohodili.
Role se za poslední týden prohodili.

Že by se na poslední chvíli dramaticky zlepšilo vyhledávání a lidé migrují z Google na Seznam? Tím to asi nebude :)

Spíše přišli svátky, doba pohody a odpočinku. Více lidí je doma a přemýšlí, co dělat. Buď můžete koukat na televizi anebo hledat zábavu na internetu. Takže pokud by byly pořád Vánoce, tak u nás Seznam bez problému porazí Google :)

Anebo třeba něco u Toplistu opravili, co celou dobu zkreslovalo výsledky. To je také možnost.

A jak to bude příští rok?

Všichni přemýšlejí nad tím, jaké bude SEO v roce 2015. Mě by spíše zajímalo jaký bude další vývoj na bojišti vyhledávačů v ČR. Bing na Česko víceméně kašle, soudě dle (ne)indexace českého internetu. Žádný nový zázračný vyhledávač na obzoru také nevidím a zbytek zahraničí má co dělat, aby uhájil to co mu doma zbývá.

To je alespoň situace desktopů. Mobilní zařízení jsou někde jinde. Doslova nové bojiště, kde se budou muset vyhledávače utkat o uživatele. Nedávno mi přítelkyně půjčila Sony Experia a byl jsem překvapen jak pohodlné, přesné a hlavně efektivní je hlasové vyhledávání.

Njn budoucnost je hold v pohodlnosti a Google to ví, proto investuje to infoboxů, tahá obrázky ze serverů ve vysoké kvalitě a určitě se dočkáme dalšího zjednodušování na úkor tvůrců obsahu. Třeba začne rovnou přehrávat videa…

Seznam to bude mít v tomto těžké. Ale už má alespoň vlastní prohlížeč. Škoda, že je úplně holý. Líbilo by se mi nějaké rozšíření, které by jej propojovalo s dalšími službami Seznamu. Ostatně by to dávalo smysl. Jedinou sílu, kterou Seznam pořád má jsou široce propagované služby jako email, zbozi.cz, sfinance, mapy atd. Tím prohlížečem to mohli spojit do jednoho silného celku.

Závěr

Dneska už stačilo. Přeju vám hodně úspěchů do roku 2015. Pokud dnešek přežiju, tak pevně věřím, že pro vás napíšu dalších 365 článků :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Velká rošáda vyhledávačů na Toplistu”

  1. klasická situace: koupím počítač rodičům, nikdy to neviděli a mají internet. Jakou první stránku jim ukážu? Holý Google, mistra na vyhledávání nebo Seznam plný obsahu? Rodiče nevědí při první spuštění internetu, co chtějí hledat. Chtějí být pasivní a klikat. Asi tak. :)

    1. ale má to slabinu, že klesnul Google a to přesně na úkor Seznamu. Tak holt spíš chyba na straně Toplistu nebo dostali zaplaceno? Pojďme konspirovat, kolik… :-D

    2. Souhlas. Mezi určitou skupinou uživatelů stále platí rovnice Seznam=internet. Ve svém okolí dokonce znám několik lidí, kteří adresu url nepíší do adresního řádku prohlížeče, ale do vyhledávacího pole Seznamu a teprve z vysledku vyhledávaní nakliknou web, který chějí navštívit.

  2. Když jsem si toho switchnutí všimnul poprvé, tak jsem na chvilku zajásal, že to Seznam konečně opravil, ale jak tak sleduju výsledky mých webů, tak se vůbec nic nestalo/nepohlo, takže nejspíš nějakej bug. Anebo, jak si naznačil, si Seznam nechal vylepšit statistiky.

  3. Data z toplistu nejsou reprezentativním vzorkem. Vyvozujete závěry, které se z uvedených dat objektivně vyvodit nedají. Raději koukněte na Alexa rank. Tam je Seznam 1. (W 316.) a Google až 3. (W. 397.) Navíc již od září / října je jasný trend znatelného posilování Seznamu a naopak podstatného propadu Googlu.

  4. Tak to se moc omlouvám, odkazu jsem si opravdu nevšiml. Pokusím se být pozornější :-)

Comments are closed.