Na jaká fóra v Česku chodíte?

Dneska mi Otakar dovolil nahlédnout pod pokličku vývoje WebDeal a celkem mě připravované novinky mile potěšily. Nic ale neprozradím :)

Webdeal je vlastně jediné přeživší fórum, které vzniklo po nepříjemných změnách na Webtrhu koncem roku 2010. Spousta webtržníků jim dala šanci a byla ochotná je i podpořit. Ovšem jak už jsem zmínil přežil jen Webdeal. Jména jako Webfair, Werb, ProfiBiz anebo Webový trh už jsou minulostí. I když koukám, že profibiz.cz ještě existuje, ale vBulletn hlásí 0 aktivních členů.

Dříve byla diskuzní fóra mým hlavním zdrojem informací, teď už je to spíše naopak. Když mám čas a chuť tak hážu odkazy na existující články a pomáhám nováčkům se stále se opakujícími dotazy. Novinku už jsem tam dlouho neviděl. Například o připravovaném MOSS na webtrhu zazněla první zmínka před týdnem a nevypadá to, že by se nějak aktivně probíral (293 shlédnutí od 11.12). Přitom právě na podnikatelském fóru bych čekal o toto téma velký zájem.

Kam tedy za informacemi? Kde je nějaké fórum, kde se pravidelně dělí komunita o zajímavé články a postřehy? Kde se aktivně diskutuje a rozebírají problémy?

  • forum.root.cz – aktivní fórum se zaměřením na programování. Sice moc odborné ale sledovat se vyplatí.
  • diskuse.jakpsatweb.cz – trochu méně přehledné, ale prakticky všechny IT trendy se tam probírají. Diskuze o SEO jsou spíše v technické rovině.

Tak to je všechno. Víc toho v Česku neznám. Pokud máte nějaký zajímaví tip tak hoďte do komentáře společně s odkazem na vlákno z tohoto měsíce, které vás nejvíce zaujalo. Uvidíme co se nám podaří vytvořit za seznam.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Na jaká fóra v Česku chodíte?”

  1. WD je fajn. dost casto otazk, ktere zustanou na WT nezodpovezene, nebo jsou nedostatecne zodpovezene (trolloviny), nekdo poradi prave tam. Obvykle toho technictejsiho charakteru.

    A kdyz nevim, tak se ptam jeste na mojestarosti.cz a obcas i na zpovednici (zpovednice.cz). I odtamtud dost casto prijde zajimava zpetna vazba.

    1. Je pravda, že jsem chtěl tipy hlavně na IT fóra. Když už jsi sem to fórum nadhodil, co se ti na něm libí a pokud by někdo chtěl založit nové diskuzní fórum anebo vylepšit to své, co by jsi mu na základě své zkušenosti doporučil?

  2. Dnes uz je phpbb diskusnich for mnoho, pred 10 lety, kdyz jsem vytvoril sve prvni, to se i diky pouhe registrace do katalogu dalo slusne zpropagovat, protoze na kazde tema to forum bylo v podstate prvni – jeste hoooodne dano pred phpbb verzi 3 :) Dnes je lepsi varianta vytvorit web a komunitu ctenaru a navstevniku, kteri by pak nove vytvorene forum jako doplnek k webu celkem slusne doplnili. Samotne forum uz vyznam dle me nema, i kdyz jak se rika VZDY se da prorazit necim novym.

  3. A co třeba diskuse na Lupa.cz? Čas od času potřebujeme někde připomínkovat nový web a právě tam nebo na JPW se rozjíždějí největší diskuse. Na rozdíl od WD, kde mi přijde dost mrtvé. Jinak nejrychlejším zdrojem informací je přeci Twitter ;)

    1. Lupa by potřebovala pořádného moderátora už dlouhou dobu. Mám tam i účet ale zapomněl jsem heslo a nové mi to nechce poslat :)

  4. Devel.cz – odborné a poučné … Jenom je nutná registrace.
    BTW Díky za dobrý blog a Šťastné a veselé Vánoce.

  5. Dnes je vše mnohem více roztříštěné než před 15, nebo i 10 lety. Před 15 lety tu byl jediný webdesignérský blog – Sova v síti, jediný zdroj info o webdesignu – Webtip.cz, ev. Grafika.cz a jediné programátorské fórum – Builder.cz. Pak vznikla druhá generace blogů, třetí generace a dnes tu máme stovky blogů jen v češtině, které mám v RSS čtečce a které bohužel/naštěstí jejich autoři moc často neobnovují (404m je aktivní výjimka).

    Lidé mají k dispozici mnohem víc informačních zdrojů.

    Před 15 lety také většina lidí, a to ani webdesignérů, neuměla anglicky, takže se moc nečetly zahraniční zdroje. Proto se komunita držela okolo několika českých zdrojů. Dnešní generace 15-25 letých už s angličtinou nemá problém, což způsobuje další atomizaci komunity.

    Objevil se Facebook, Twitter, Google Plus…

    Když se v r. 2007 objevil Webtrh, byla naděje kolem něj spojit českou IT komunitu a internetové podnikatele. Bohužel zakladatel připustil, že se z Webtrhu během několika měsíců stala stoka doménových spekulantů, prodejců MFA a pornowebů.

  6. No co se tyka IT fora tak ja chodil na overclocking.cz – to bylo velke forum kde se clovek hodne dozvedel…ale v jake forme je ted to netusim

Comments are closed.