Mohou nevhodné reklamy poškodit image webu?

Včera při cestě autobusem jsem při psaní nových hesel pro Seopedii zaslechl zajímavý rozhovor. Dva lidé se bavili o internetové reklamě. I přes slušné vychování, jakmile slyšíte oblíbená či často používaná klíčová slova, tak vám to prostě nedá a musíte se neslušně zaposlouchat. Téma bylo, že jeden z nich navštívil nějaký web a narazil tam na nevhodnou reklamu. S opovržením pak web zavřel, protože se cítil dotčený.

Co jsem vyrozuměl, tak šlo něco s půjčkami a reklama přímo říkala, že si musí půjčit. Což jej natolik dopálilo, že zavřel záložku prohlížeče, otevřel znovu vyhledávač a zkusil jiný výsledek. Druhý mu řekl o tom, že se mu reklamy nezobrazují, protože jeho syn mu tam něco nainstaloval (asi nějaký AdBlock). Pak už řešili další věci mimo téma.

Samozřejmě jsem nad tím přemýšlel a tak nějak mi to nedá ani teď. Myslím si že většině z nás nebere reklamu jako součást webu. Ostatně většina reklamních systémů se snaží i svou reklamu odlišit. Dokonce bychom to jako provozovatelé webů dokonce měli dělat automaticky. Na druhou stranu co máme na webu je naše zodpovědnost.

Myslím si že problém není čistě v tom, že někdo nepochopí, že se jedná o reklamu. Ale ve formě a rekaci na ní. Například je běžné, že se v reklamě ptáme na témata, která se dotýkají návštěvníka. Třeba “Nemáte dost návštěv z vyhledávačů? Optimalizujeme vám stránky na míru.”, “Potřebujete nový webdesign? Využijte našich zimních slev.” a podobně. Co když se ale takto někoho dotkneme. Třeba: “Zase vám spadl webhosting? Kupte si nový.”, naštvaný majitel eshopu, kterému celý den volají zákazníci, že už u něj nic nekoupí, by asi byl schopný stránku zavřít.

Řešením by bylo reklamy upravit do použitelnějšího formátu “Zase vám spadl webhosting? Kupte si nový.” nahradíme za “Zase vám spadl webhosting? Zdarma vám jej převedeme k nám, kde máte dostupnost garantovanou smlouvou.” Klasické problém a následné řešení. Jenomže co když narazíme na někoho kdo má špatnou zkušenost a začne si reklamu spojovat přímo s webem. Dejme tomu že publikuju reklamní článek “Garantovaná registrace do katalogů” a návštěvník má s registrací do katalogů velmi špatné zkušenosti. Firma mu naúčtovala předraženou službu s roční platbou, která se dá velmi těžko vypovědět. Špatná zkušenost se mu vybaví a podvědomě propojí s mým webem. Hmm takovýchto věcí bude určitě daleko víc.

A co vy. Dáváte si pozor jestli na webu nemáte reklamu, která může úplně odehnat vaše návštěvníky?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Mohou nevhodné reklamy poškodit image webu?”

  1. Reklama na webe cez Adsense predsa je v rukách návštevníka webu. Zobrazuje sa relevantne k obsahu článku, ktorý číta a tomu, čo v nedávnej dobe sám na webe hľadal alebo pozeral. Obviniť prevádzkovateľa webu z nevhodnej reklamy je možné len vtedy, keď si sami na web hľadáme zmluvnú reklamu. A pri tej si aj ja dávam pozor, akú reklamu na svoj web pustím. Práve s ohľadom na očakávaných návštevníkov.

  2. Je na to jednoduché riešenie, neprenajímať reklamné plochy na Webtrhu, kde sa to množí warezom, pornom a MFAčkami :)

Comments are closed.