Strukturovaná data přímo ve vyhledávání Google

Včera jsem si opožděně všiml, že se v Google začalo objevovat vyhledávání ve vyhledávání a dnes jsem zase něco podivného našel. Google začal přímo do výsledků vkládat k produktům technickou specifikaci.

strukturovana-data-produktu-v-google-serp

Tentokrát to vypadá, že jsem jen jeden den pozadu. Jedná se takzvané Structured Snippets a Google je včera představil na oficiálním blogu v článku Introducing Structured Snippets, now a part of Google Web Search.

V rámci projektu Knowledge Graph, se tak s vámi podělí o údajně zajímavé a relevantní informace. Což je samozřejmě super, protože pak se nemusíme vůbec zdržovat návštěvou dané stránky. Informace máme rovnou a stačí už jen koupit v nejbližším eshopu, který má po stranách reklamu.

Samozřejmě to nemůžeme brát zas tak negativně. Snippety zvyšují počet prokliků webů ve výsledcích vyhledávání. Přeci jen, jakkoliv se vám podaří odlišit váš výsledek od ostatních o to víc jste viditelní pro návštěvníka. Doposud jste mohli maximálně tak zvýraznit titulek a pohrát si s description. Teď můžete právě díky snippetům dávat do recenzí hvězdičky. Jen pro srovnání fotky autorů v rámci authorship byly dokonce tak výrazné, že Google celý projekt radši zazdil. Jako jeden z důvodů se udává, že byly tak moc vidět až se to negativně odrazilo na reklamách a že ty už jsou teď opravdu nápadné :)

V každém případě jsou snippety zbraní pro white hat SEO. Onpage optimalizace je v plné síle zpět a kdo nestuduje schema.org tak by měl začít. Myslím, že už nikdo nepochybuje, že jsou za vhodně použité snippety i nějaké ty plusové SEO bodíky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Strukturovaná data přímo ve vyhledávání Google”

  1. Pokud vím, tak strukturovaná data s využítím semantických značek schema.org fungovala ve vyhledávání již dříve. Tohle je něco trochu jiného.
    Podle odkazovaného postu to vypadá spíše tak, že nyní Google analyzuje stránky i bez těchto značek. Uvádějí, že se pokoušejí analyzovat obsah obvykle prezentovaný v tabulkách a získat z něj pro uživatele zajímavé informace.
    Pracují na odlišení situace, kdy jsou tabulky použity pouze jako forma uspořádání vzhledu stránky a neobsahují nic přínosného.

  2. Ono podstrkávat Google toho moc nejde. Sám si algoritmem vyhodnotí, zda to přijme nebo ne a navíc má různé algoritmy podle typu stránky – blog, eshop, recepty, diskuze atd… nepoužívá kompletní schema.org, ale jen několik položek.

  3. tiež sa snažím pracovať stými rating hviezdičkami robím to rovnako a na jednom webe mi to funguje a na druhom nie.

  4. Doufám, že na to bude nějaký plugin do WP… protože z toho schema.org je to moc studování na mě :D

  5. hejko: zalezi na autorite webu, aj ked to mas spravne nastavene na oboch weboch, google si povie, kedy bude rich snippets zobrazovat. Tiez sa mi na jednom webe z receptami zacali zobrzovat az po hodne dlhom case.

    Beznu tabulku s udajmi mi tiez zobralo strukturovane data. Bol to vypis kategorie. V googli boli prve 2 riadky a potom “+20 poloziek”, alebo tak nejak. :)

  6. No jak na me vyskocilo to vyhledavani ve vyhledavani tak jsem hodne cumel. Ale asi to velkej G testuje a uznal, ze to nejaky prinos mit bude. To asi ukaze az cas.

  7. ADMIN: Drago víš jak to je, pokud používáš na webu AdSense for search? Nebo markování pomocí microdata lze použít pouze pokud máš klasické vyhledávání na svém webu od Google? Nepodařilo se mi dohledat detaily…

    1. saM: já jsem na jedné obsahové farmě používal AdSense for search a nějak to nevadilo. Bez jakéhokoliv varování anebo problémů a to to bylo čistě html (stránky se jednou vygenerovaly a jelo to). Jinak jsem jej nepoužíval. Ale je pravda, že když se dobře nastaví, tak je hodně dobré v porovnání s čímkoliv. Třeba tady na 404M bych ho určitě nasadil, kdyby jsem nebyl tak lenivej :)

  8. Admin: Dotaz jsem spíše směřoval na to, zdali lze omarkovat search od AdSense tak, aby ti to pak v SERPu vyskočilo jako vyhledávání ve vyhledávání, protože adsense search box ti na webu neprohledá web, nýbrž ti vyplivne výsledky z google serpu a nahoru nacpe reklamu.

  9. Ono to za chvíľku môže viesť až k takému extrému že google vytiahne všetky potrebné údaje z nejakého webu a zobrazí ich priamo v serpe a návštevník vôbec nepríde na web. Podobne ako to je s google images dnes.

Comments are closed.