Ako nepristupovať k affiliate kampaniam

Po viac ako roku fungovania affiliate siete dognet.sk som prišiel na pár vecí, ktoré inzerenti a publisheri v affiliate biznise robia proste zle. Niekedy sú to maličkosti, no inokedy rozhodnutia, ktoré už od základu pochovajú celú spoluprácu. Riešili sme už hádam aj stovky inzerentov a niekoľkonásobne viac publisherov. Na čo sme prišli?


Inzerenti “skúšajú vodu”

Hlavný problém pri inzerentoch je ten, že pri plánovaní kampane pozerajú slepo na určitú vec a tej sa potom držia. Napríklad niekde čítali, že provízia v affiliate kampaniach sa pohybuje od 5-10% a nedajú si povedať, že to v ich prípade je kúsok inak.

Základná otázka pri riešení inzerenta je, akú má predstavu o odmeňovaní. Presnejšie: “Aká je vrchná únosná provízna hranica, ktorú viete ponúknuť?” Najčastejšie príde odpoveď v rádovo jednotkách percent. A to aj pri inzerentovi, ktorý predáva oblečenie, na ktorom má pokojne 100-200% maržu. Takto “skúšajú vodu”, či motyka nevystrelí. To by som videl ako základnú chybu u inzerentov.

Pridaná hodnota affiliate kampaní, ktorú inzerenti neberú do úvahy

Skúsiť ponúknuť nízku províziu, nie je až také strašné ako vysvetliť inzerentom, čo im kampaň prinesie. Zďaleka to nie sú len predaje.

  1. Publisher na seba preberá zodpovednosť za efektivitu kampane – ak umiestni banner zle, ak posiela nerelevantný traffic, ak zle načasuje kampaň. To všetko sú riziká, ktoré inzerent vôbec nemusí riešiť – platí iba za efektívnu prácu.
  2. Vo veľkej väčšine platí iba za prvý nákup – aj keď je cookies nastavená na 30 dní, je malé percento ľudí, ktorí nakúpia do 30 dní znova. Inzerent platí províziu teda väčšinou iba za prvý nákup. Všetky ďalšie sú od provízie oslobodené. Môj názor je taký, že ak chce inzerent byť fér a verí svojmu biznisu, mal by sa vzdať 100% zisku z prvej objednávky. Či dokonca ísť do mínusu. Prečo? Lebo zarobí na X ďalších objednávkach, ktoré od človeka prídu.
  3. Vizibilita zadarmo – banner, články, odkazy. Všetky reklamné prvky sú zobrazené “zadarmo”. Človek ich vidí, aj keď priamo nenakúpi. To je argument mediálnych agentúr pracujúcich s modelom CPM. Ten prináša aj budovanie značky. Preto treba platiť niekoľko, často až desiatok eur za tisíc zobrazení. Inzerent preto musí myslieť aj na to, že platí len za to, čo sa reálne premení na biznis.

Publisher sa spolieha na bannery

Vždy som rád, ak sa niekto zaregistruje do siete dognet.sk. No hneď sa “modlím”, aby k tomu nepristúpil, ako ku Google AdSense alebo eTargetu. Tam vzniká tá chyba, že proste umiestnia plochy a čakajú. A často sa nedočkajú.

Affiliate kampane sú často brané ako kampane, ktoré sú o banneroch, na ktoré nikto nekliká a už vôbec nikto nenakupuje. To sa môže veľmi ľahko premeniť na skutočnosť. Affiliate marketing je o kreatíve, o voľnosti a o neobmedzených možnostiach.

Testovať a skúšať – to je základ

Affiliate kampane poskytujú voľnosť pri umiestnení reklamných prvkov. Často síce niečo výslovne “zakazujú”, no väčšinou ide len o logické veci, ktoré normálneho človeka nenapadnú už automaticky (žiadny gambling, porno, nezavádzať spotrebiteľa a pod.)

Treba sa zamyslieť, aké možnosti web (okrem bannerov) ponúka:

    1. Affiliate články – umiestnenie odkazov do článkov – neagresívne, logicky. Článok sa môže písať o kabelkách, domácich spotrebičoch či pôžičkách. Proste dajte užívateľovi informáciu a odporučte mu na to inzerenta z kampane.
    2. Mailing – zbierate databázu užívateľov? Skúsili ste nejakú suťaž? Alebo napríklad informačné newslettere? Nejde o to posielať SPAM. Reklama sa dá dať do mailu tak, že ju užívateľ nebude ignorovať a ani ho nenahnevá. Skúste tandem: newsletter > affiliate článok > dobrý obsah > affiliate kampane. S mailingovou databázou sa dá pracovať fakt úžasne.
    3. Automatický mailing – odosiela váš portál automatický mailing? Po registrácii, pri resetovaní mailu a pod. Prečo tam nepridať krátku textovú reklamu z affiliate odkazom?
    4. Lišty – neagresívny a celkom účinný spôsob je lišta s affiliate odkazom. Super príklad nájdete na http://www.pozicka.sr/, kde je to umiestnené ukážkovo.
    5. Affiliate web – urobte landing page alebo celý web zameraný na affiliate kampaň. Takto zarábajú vo svete desiatky tisíc ľudí – tvoria web pre kampaň a nie vyberajú kampane pre web.

 

  • … a mnohé ďalšie

 

Problémov inzerentov aj publisherov je samozrejme viac, no tieto sú najakútnejšie. Ak ste teda na ktorejkoľvke strane, prosím, stále sa zamysliete, čo je pre vás a pre váš projekt najlepšie.


Štefan Polgári
CEO .dognet

sk.linkedin.com/in/polgari/


 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Ako nepristupovať k affiliate kampaniam”

  1. Síce pôžičky nemusím, ale vyzerá to tak, že sa do affilu predsa len pustím. Najmä keď má kto poradiť a pomôcť.

  2. Spraviť web pre kampaň je rizikové riešenie na Slovensku. U nás sa kampane menia a rušia veľmi často. Treba si vybrať niečo, kde je viac alternatív, keby niektorá z kampaní skončila.

  3. Problém může být v tom, že inzerenti jiný způsob propagace než jsou bannery ani nemusí dovolit. Přitom textové odkazy mohou být daleko zajímavější a mám vyzkoušeno, že dokonce v některých tématických oblastech mají vyšší míru konverze než obrázkové prvky. Dalším problémem je nedostatečný výběr vhodných velikostí bannerů. Některé společnosti poskytují obsah v nestandarních velikostech, které jsou velice obtížně umístitelné nebo nedokážou efektivně využít dostupné místo.
    V Čechách také postrádám větší využití deep linkingu a nastavitelných widgetů s obrázky aktuálních produktů. I v případě, že widget k dispozici je, bývá problém s nastavitelností.

  4. Nechci rýpat, pravidelně čtu 404m.com, ale “100-200% marže” neexistuje :)

  5. Ono pri affiliate je často problém aj ten že bannery, ktoré ponúkajú inzerenti nemajú whodné veľkosti a používanie affiliate linkov pri w-mailovej komunikácií je takmer vždy zakázané.

Comments are closed.