Zamyšlení nad Apple Watch

Osobně moc trendy kolem mobilních zařízení nesleduju. Takže nebýt mé oblíbené relaxační (časžeroucí) stránce 9gag.com, tak o nové sérii Apple hraček ani nevím. Osobně mám stále fungující N95 (z roku 2007), takže mi vlak pěkně ujel, pak zbourali koleje, udělali tam maglev a já stále tam někde stojí a netuším :)

Na druhou stranu občas mě něco zaujme. Nedávno to byl prototyp mobilu se zahnutým displayem od Samsungu. Vypadal zvláštně a zahnutá část může nahradit třeba některá postranní tlačítka. I když spíše to byla ze strany Samsung je snaha ukázat, že umí vyrábět zahnuté displaye. Předtím to byl zase skládací smartphone, který začínal jako startup, ale už nevím kde mu je konec.

No a před pár dny mě zaujal koncept Apple Watch.

Samozřejmě není to nic nového. Někde jsem to před pár lety už viděl. Prostě malá obrazovka propojená s chytrým telefonem. Samozřejmě tato hračka od Apple toho bude umět daleko více a hlavně v podání Apple je všechno takové luxusnější. Tento koncept, kdy značka udělá všechno proto, aby se cítil zákazník výjimečně, se mi líbí. Spousta detailů, které dotáhnou produkt k výjimečnému zážitku. Člověk by neřekl jaká je v tom síla.

Ale zpět k Apple Watch. Jakmile jsem je viděl napadli mě dvě věci. Jednak, že jsem vždy jako malý chtěl komunikační zařízení na zápěstí, což tyhle hodinky nesplňují, ale opět o krok blíže. Btw takovýto projekt už tu kdysi dávno byl. V té době však bylo zařízení velice těžké a nepohodlné. No a druhá věc, kdy to udělají ve zlatě? Apple je luxusní značka. Dělají pro svůj brand opravdu maximum. V každém americkém filmu hrdinové zachraňují svět na notebooku od Apple. Opravdu jen čekám, kdy začnou nosit úspěšné postavy zlaté iWatch či jak se budou jmenovat. K saku patří luxusní pánské hodinky. Schválně jestli by Apple dokázal pohnout trendy a úspěšní mladí podnikatelé začnou nosit ke svých sakům zlaté/stříbrné iWatch.

Dneska jsem našel článek na CBS news, že se opravdu zlaté Apple hodinky připravují. Odhadují, že cena za tento luxusní kousek by mohla být kolem 1,2K USD. To popravdě není zas tak moc. Apple produkty jsou pěkně drahá sranda, protože se u nich na ničem nešetří. Jejich produkty musí překonat dobu, takže si to ani nemohou dovolit. Hezky to bylo vidět ve filmu Jobs (2013). Hodně dobrý film o tom jak se dá uvažovat o produktech a službách. Takže těch 1,2K USD asi nebude zas tak moc. Popravdě já jsem zaseknutý tak hluboko v minulosti, že by jsem nikdy neřekl, že někdo může zaplatit za mobilní telefon přes 10K CZK :) Ale chápu to. Vím proč za ně lidé platí tolik peněz. Dokonce i jako investici.

Sledování pokroku a trendů je super. Přeci jen jestli je něco, na co jsme se všichni těšili, tak je to že jednou budeme žít v budoucnosti plné technologických vynálezů. Tak kdy budou ti roboti pro každého, vznášedla a virtuální realita? I když Oculus Rift si hodlám koupit jakmile vyjde a podpořit tak vývoj … jop takové SAO už se těším :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Zamyšlení nad Apple Watch”

  1. S Apple Watch ale ujíždí vlak i samotnému Applu. Za Jobse určovala trh právě tato společnost. A dnes jen reagují na poptávku, už jí neurčují. Ale je pravda, že se zlatými hodinkami to je od nich dobrý tah. Apple je módní značka a podle toho je i lidi kupují.

  2. Ja som taký konzervatívny, že tiež mám starý mobil a nijako ma to neštve, nevadí, neohrozuje. Funguje tak, ako si ja predstavujem, robí to, čo ja chcem a že by mohol spústu iných vecí? Keď ich nepotrebujem, sú zbytočné. Rovanko ako peniaze vyhodené za nový model, ktorý neurobí o nič viac pre mňa, ako ten súčasný.

    Budúcnosť z filmov je tu každý deň bližšie a bližšie. Len či sú ľudia pripravení na takú budúcnosť mentálne?

  3. Lukáš: “Za Jobse určovala trh právě tato společnost.”

    No jo, jenže “za Jobse” a bez něj to jsou dvě zcela rozdílné firmy. Když byl Jobs ve funkci výkonného ředitele Applu, snažil se prosazovat kvalitu na úkor nižších zisků a zároveň chtěl do produktů vkládat více inovací než top management. Zjednodušeně řečeno, vedení firmy (kromě Jobse) prosazovalo implementaci méně inovací, aby “zbylo” i na další produktovou řadu, za čímž se skrývá opět maximalizace zisku. A jak je vidět, stačí pár let bez ikonického spoluzakladatele a Apple ztrácí dech.

  4. Podle mě měly dostát název iWatch, to se ale nestalo. Apple totiž asi ičkem nechce riskovat, že by to byl pro lidi propadák. Všechno í, ale tohle ne je fakt divné. Je to nuda, hodinky a jednodenní použití nemá smysl.

  5. Podobné hodinky som ako dieťa vždy chcel mať, som zvedavý ako sa toho apple zhostí ale osobne neviem či by som si ich kúpil iba kvôli nejakej prestíži alebo móde ale kúpil by som si ich skôr kvôli funkciam a použitiu.

Comments are closed.