Zajímavá rovnice na výpočet autority domény

Dneska jsem po delší době brouzdal po BHW a hledal informace k PBN. Pár věcí mě zlobí a potřeboval jsem kouknout, jestli někdo neřešil podobný problém. Samozřejmě když se jedná o private blog network, tak se člověk hodně rychle začte do informací, které ostatní pustili ven. V jednom tématu jsem našel zajímavou rovnici.

Kvalitní expirovaná doména, která je ideální na vytvoření autoritativního webu:

(PR x 10 + DA + PA + TF + CF) > 80

Google Page Rank asi nemusím připomínat. Čím více stránek na stránku odkazuje, tím větší Page Rank pak má. Díky tomuto principu hodnocení existuje Google. Stala se jeho základem a dodnes se používá. A kdo s tím nesouhlasí může si jít stěžovat jinam ;)

Domain authority – Je hodnota, která předpovídá jaký má doména potenciál umístění ve vyhledávači, postavená na kombinaci všech odkazových metrik využívajících Open site explorer (nástroj od Moz).

Page authority – to samé ovšem u jedné konkrétní stránky.

Trust Flow/Citation Flow – Jedná se o metriku Majestic SEO, která je postavená na počtu prokliků z důvěryhodných webů na určité adrese anebo doméně. Jak to zjišťují ale nevím :)

Samozřejmě je nutné dát si pozor na falešný page rank.

Tato rovnice je poměrně zajímavá. Hodnoty, které se v ní uvádí se často využívají při nákupu domén. Samozřejmě pokud chcete doménu na parkování, tak se hledí na trochu jiné hodnoty, přeci jen tam to chce návštěvnost a najít jí není vůbec jednoduché :)

V každém případě pokud dané služby anebo metriky neznáte, tak jim věnujte trochu času. Při linkbuildingu jsou dobrým pomocníkem. Zvláště na “šmírování” konkurence. Například tvůrci profesionálních PBN, často před roboty těchto služeb blokují své stránky.

Výhodou u .cz domén je, že dosáhnout čísla přes 80 zas takový problém není. Moc konkurence tu není a ladem leží celkem dost domén. Poslední dobou jsou domaineři navíc nějací lenivý a nechávají proklouznout velmi zajímavé kousky. Navíc spousta z nich sleduje maximálně srank/gpr a ty u expirujících .cz domén jsou často dost zkreslené.

Osobně by jsem ještě věnoval čas odkazům. Jaké vlastně na doménu směřují a odkud. Odkazy totiž časem mizí anebo stránky na aktualizovaných webech upadají někam do pozadí, takže pokud máte dobrý odkaz v článku, ke kterému je nutné více jak tři prokliky z hlavní stránky, tak už to zas tak moc zajímavé není. Samozřejmě jsou výjimky. Někdy na samotný článek vedou odkazy z externích stránek. Prostě prohrabávat se zpětnými odkazy je často na dlouhé hodiny.

Opěn site explorer zároveň sleduje i odkazy z různých domén. Tato hodnota mi přijde velice zajímavá. Je lepší mít 100 odkazů z 50 domén, než 50 ze dvou. Opět existují výjimky a proto jsou stroje a různé automaty k hodnocení domén často velice mimo :)

Mimo doménové diverzity by se ještě měly hodnotit odkazy z webů pomocí diverzity IP adres. Tedy pokud zapomeneme na d blok (aaa.bbb.ccc.ddd), kolik nám jich zbude. Ale to už zacházíme trochu moc do extrémů.

No a finální věc, kterou stojí za to zvážit než půjdete do projektu je tematičnost. Zkusil jsem postavit web na doméně, kde bylo odlišné téma a u Google to zlobilo. Nedařilo se mi rankovat ne určitá klíčová slova oproti obdobnému webu na doméně, kde bylo zaměření na předchozí doméně zhruba stejné. Tento stav trval zhruba 3 týdny a byl podivný. Údajně se tomu dá pomoct přidáním do GWT a žádosti o znovuposouzení. Prý každou žádost předchází pořádné procrawlování a kontrola. Nevím, nezkoušel jsem. Jen to hlásím :D

Toď asi vše co mi kolem té rovnice vrtalo hlavou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Zajímavá rovnice na výpočet autority domény”

  1. Najlepšie keď má človek v tom trochu praxe a ak nie tak si môže pomáhať podobnými rovnicami.

    Na českom a slovenskom trhu je celkom veľa domén, o ktoré nemá nikto záujem a spĺňajú podmienku rovnice, konkurencia tu je slabá ale chýba iba čas aby sa človek mohol nejako viac venovať autoritatívnym webom.

  2. No ono je to složité. Na jednu stranu jsou tu mraky zajímavých domén, na druhou stranu absolutně žádný CZ doménový nástroj, podobný těm co mají v zahraničí. Tam si jen zakliknete parametry jaké hledáte a pak jen pohodlně listujete seznamem. To například naše dAukce a podobné jsou doslova otřesné. Člověk aby každou doménu ručně prověřoval.

Comments are closed.