Propadli jste se na Seznamu?

Poslední dobou je celkem dost lidí rozčarovaná ze změn na Seznamu. Ve skutečnosti to není zas tak špatné. Většinou čteme jen negativní reakce, protože ty pozitivní si lidé nechávají pro sebe. Navíc zrovna u vyhledávače, nepřijdou jen tak lidé zničehonic poděkovat vývojářům. Takže situace opravdu není tak zlá jak se zdá. Ale proč toho nevyužít a nepodívat se na stále opakující se dotazy :)

Mám málo odkazů, špatné odkazy, kde je brát …

Tohle není tak ani technický problém jako spíše o myšlení lidí. Zapamatujte si slovíčko autorita. Dobré jsou takové odkazy, které si to nějakým způsobem musely zasloužit. Jsou na důvěryhodných stránkách. A důvěryhodných nikoliv pro vás anebo úřady ČR. Musí být důvěryhodné pro daný vyhledávač.

No a které stránky jsou pro daný vyhledávač důvěryhodné? Předně ty, které sám provozuje a má nad nimi kontrolu. Takže šup na firmy.cz a odkazy.seznam.cz. Každý zápis totiž musí projít ručním schválením, takže Seznam má jistotu, že dané zápisy jsou relevantní a určitě vám k nim přiřadí slušnou váhu.

Pokud se podíváme po odkazech mimo služby a weby Seznamu, tak si zjistěte jestli jsou stránky, kam je chcete dát v indexu a hlavně jestli tam mají nějakou váhu. Stačí využít vyhledávání. Zadejte klíčové slovo a zjistěte jak si na něj daná stránka vede. Pokud nevede tak nemá cenu se jí zabývat.

Ještě jedno upozornění. Seznam je také v trochu jiné pozici než Google, co se týká množství odkazů na stránce, textu a pozic. Třeba odkazy ze stránky jako je 404M nejsou moc efektivní. Což mě trochu zlobí. Ideální jsou weby jako třeba cybersquatting.cz s odkazy v horní části. Anebo malé blogy, bez spousty odkazů všude možně. Takže ehm authority websites, ehm … PBN …

Klíčová slova a onpage optimalizace

Základem je uvědomit si, že vyhledávače nejsou vědma. Když napíšete článek o masáži srdce, tak se opravdu nebudete umísťovat na předních pozicích na slovní spoje “prášky na redukci cholesterolu v krvi”, pokud tomuto slovnímu spojení nebudete věnovat dostatek prostoru.

Title, headers (nadpisy), description, text, URL, strong/italic/underline – toto jsou vaši pomocníci. Právě oni říkají vyhledávači, že to klíčové slovní spojení je pro vás důležité. Nemusíte to samozřejmě přehánět a není třeba využít hned všechny naráz. Základem ale je na stránce toto slovní spojení mít. Vyhledávače jsou chytré a dokáží si poradit se skloňování, časováním a zpřeházenými slovy. Jen je ale potřebují na stránce vidět.

Nezapomínejte, že v tomto případě je potřeba kvalita. Což znamená nejen dostatečně dlouhý text, ale i třeba obrázky. S těmi mám u Seznamu poměrně dobré zkušenosti. Konkrétně se jedná o popis obrázku u WordPress. Příspěvky obsahující obrázky s klíčovým slovem v názvu, popiskem a textem pod ním dosahovaly vždy lepší výsledky z dlouhodobého hlediska.

Pokud nechcete na stránku umísťovat text, anebo jí upravovat ale přesto na dané klíčové slovo potřebujete být vidět, tak zvolte sklik.

Propadáááám se co mám dělat

Stránka v Seznamu podléhá jakési SERPové degeneraci. Prostě se propadá časem níže a níže. Jako by postupně umírala. To co potřebuje je přímá dávka linkjuice, která jí zase dostane dopředu. Je jedno jestli odkaz bude z jiné domény anebo ze stejného webu, prostře potřebuje nový odkaz.

Udělal jsem přes 50 měření napříč různými weby i CMS a vždy mi vyšel tento výsledek. Ačkoliv si stále nejsem stoprocentně jistý zdali má Seznam nějakou obdobu fresh indexu, na kterou to funguje anebo je tato metoda univerzální. To se přiznám :)

No ještě mi přijde fér přiznat, že dané články dostávali boost odkazy s klíčovým slovem v anchor textu. Takže pokud se rozhodnete pro podobné testy tak pak můžeme srovnat výsledky :)

Technicky vzato to dává smysl. Dobrý obsah bude postupně získávat další a další odkazy, alespoň do doby dokud je aktuální či zajímavý. Možná se to nezdá, ale v SEO je spousta věcí co dávají smysl ;)

Spadl mi srank může za to propad pozic!

Ranky jsou super a dají se využít daleko více způsoby než si myslíte. Dá se na nich postavit strategie i byznys. Ale to teď není důležité. Ranky mají také hlavu a patu. Třeba mě se teď podařilo dostat hlavní stránku jednoho webu do stavu, že každý přepočet sranku má buď 1 anebo 2 :) Prostě hopsá sem a tam.

Zpět k tématu. Srank u většiny stránek postupně upadá, protože roste celkový počet indexovaných stránek na Seznamu. Zvláště zahraniční stránky mají daleko více odkazů než ty naše, takže pak jsme rádi, když máme alespoň tolik co GPR. Udržet si srank tedy znamená stále shánět nové zpětné odkazy, které nemají nofollow.

Je pravda, že některé věci jak u srank tak i GPR spíše řadím do kategorie no hat SEO, protože se vymykají pravidlům, ale většinou jen nemám dostatek informací o zpětných odkazech.

Jinak pokud nepotřebujete ranky z peněžních důvodů, tak spíše hledejte autoritativní weby a odkazy z nich, co vám pomohou v SERP.

Co můžu dělat lépe než konkurence?

Přišel mi jeden celkem zajímavý dotaz. Jeden webmáster má konkurenci, která jej dokáže roznést ve všem. Má lepší texty, obrázky, zpětné odkazy, víc utrácí v sklik ;) Prostě není v jeho silách jí předehnat. Ptal se mě na nějaký tip, co by se dalo udělat.

Existuje jedna věc, která se téměř vždy dá dělat lépe než konkurence a to je long tail. Pokud jste zažili medový věk Webtrhu (2006 – 2010) a éru MFAček, tak jistě víte, že to byla doba hledání vhodných slovních spojení, na kterých se dalo vydělávat. No vzhledem k tomu, že současná generace internetových podnikatelů o MFAčkách nic netuší, tak by se to ehm možná dalo i nějak rozjet znovu. Asi trochu jinak …

Ale opět a znovu zpět k tématu. Udělat vydělávající MFAčko znamenalo najít ideální slovní spojení, které ideálně nikdo ještě nenašel. MFAčkaři tak poznali sílu long tialů daleko dříve, než toto slovní spojení na světlo českého SEO vytáhli konzultanti. Často to byly hodiny hledání a zkoumání. Jednoduše objevte dobré long taily, které konkurence nezná anebo na ně přímo neoptimalizuje a máte to doma ;)

Závěr

Snad nebyl článek moc obecný. Nechtěl jsem moc rozebírat konkrétní případy, ale spíše nastínit jak to funguje. Pokud by ale přesto byl zájem o něco specifického napište mi to do komentářů. Není problém napsat tématický článek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Propadli jste se na Seznamu?”

  1. Můžu jet long tail jak chci, ale když mi ze seznamu před updatem chodili na web lidi z více jak 200 KW a najednou to je sotva 30, tak nevim jako kde dělám chybu… (web v popisu – dyžtak se vyjádři dík)

    1. Martin Stah: obecně to říct nejde, napiš klíčová slova na která ti přestaly chodit lidi. Propad se týká většinou jednoslovných, za to může nová metoda přepisu výrazů. Víceslovné fráze by problém mít neměly.

  2. no nevim Drago, mam 10 let stary web ktery se drzel stale na nejakych standardnich pozicich a po poslednim update se hlavni stranka ani neobjevi pri vyhledani hlavniho KW a objevi se tam nejaka podstranka zahrabana v hloubi webu

  3. Tenhle update jde proti zarytým představám a praxi, která dlouhodobě fungovala. Není přeci možné aby weby, které byli dobré 1-2 roky na 1. straně seznamu, byli nyní k nenalezení a to na desítky KW. To byli jejich výsledky předtím tak špatné, že se tolik liší? Naopak dopředu se dostávají na půjčkové longtaily napadané weby se spam podstránskou se strojovým textem složeným z ostatních webů? Dopředu se dostávají i weby typu linkuj.cz před originálem a to mají jen úryvek článků. To také není normální. Ale nezbývá než se na to povznést a pokračovat v práci dál, protože s tím co. Nic neuděláme.

  4. první dost slušný sešup a teď se to pomalu začíná vracet na původní úroveň. Uvidíme co dál a hlavně co konkurence :)

    Jinak článek je opravdu obecný a mám pocit, že je to stejný text napsaný jinak, který je tu už mockrát. Opakovaní matka moudra :)

  5. Já jsem asi jedinej, komu to nepopadalo. Nový weby a články se sice nechytají už tak snadno, ale návštěvnost je pořád stejná u všeho, takže šlo možná něco dolů, něco nahoru.

  6. radek> to záleží, čemu říkáš pád. Mě mrzí i 3%, protože ve velkých číslech je to znát :)

  7. Je zajimave, ze mam jen jeden web a jde porad nahoru uz osm let. Nikdy se mi nestalo, ze by se snizovala navstevnost. Nikdy jsem neresil zadne optimalizace a dalsi zbytecne kktiny, nikdy jsem neladil keywords, description, atd. HTML je jedna velka prasarna a stejne je to web, ktery ctete mozna i Vy. Jedinou reklamu mi delaji lidi, kteri si to linkuji sami mezi sebou na FB, G+, atd. Mozna je to tim, ze jsem to nikdy nedelal pro to, abych to hned prodal za par korun. Kdyz vidim weby zdejsich prispevovatelu… neda se to ani cist, kdyz je to preplnene keywords nebo affil bannerama. Pro par korun se s tim se*ete a pak brecite, ze vam neco zmizi z vyhledavani… treba to tam ani byt nema vzhledem ke kvalite :)

  8. Drago nevíš co způsobuje vypadávání podstránek z indexu? U jednoho webu články půblikováné na začátku měsíce jsou pryč přesto měly TOP pozice…..

  9. diky za tip tak jsem zkusil odkazy.seznam.cz a vysledek: zatřízení do katalogu Seznam.cz zamítnuta.
    Důvod: V katalogu Seznam.cz jiz existuje dostatecny pocet odkazu na stranky ze stejne domeny na jake je umistena stranka kterou pozadujete zatridit. Chapete to?

  10. Celkom zaujímavé je že v u seznamu stranky pomaličky strácajú na hodnote, ak na ne nepribúdajú odkazy. U google som zaznamenal celkom opačný trend, že podstránky a stránky postupne časom rastú v serpe aj ked na ne nepribúdajú žiadne odkazy. Proste staří domeny tam hraje oveľa väčšou roli.

  11. Díky za zaujímavé postrehy, tiež sme sa stretli so zmenami v Seznam SERP-e. Vyzerá to však tak, že pri súčastnom stave kolísania pozícií sa nedá použiť len 1 dlhodobá stratégia. Myslím si, že ideálny je mix viacerých SEO prístupov – vrátane tých, ktoré si spomenul. :)

  12. Zdravím,

    i mě dělá problém pozic. Mám weby v oblasti financí a neříkám, že jsem top na trhu a weby taky nejsou úplné jedničky, které jsou plné článků a podobných kravin. Jedná se o menší weby, ale optimalizované právě na long tail. Byly na super pozicích a pak sešup. Když jsem si pročítal jiné diskuze, všude to samé. Zkusil jsme si tedy jako uživatel jednoduchý a dost konkurenční dotaz na Seznamu a to “parfémy”. No, dost mě zaskočil výsledek. Na první straně jednička na trhu parfemy.cz, ale druhá pozice parfem.sk (se slovenskými texty) a další pozice děs běs. Někde v propadlišti další dva velcí prodejci parfums.cz a elnino (nevim, jak je to přesně)… a ti si myslím mají dost seo expertů, kteří se jim starají o to, aby byly weby tip ťop.
    Za mě Seznam už tak rok dost selhává. Lide.cz úplně zkažený a akorát jim odešli uživatelé z této služby, firmy taky docela bordel, ale ty tu budou, protože je to OK pro SEO. Sklik… odstranit metriku na určení pozice při zadání ceny u KW? PROBOHA! Na jakýkoliv dotaz na zlepšení u čehokoliv pouze strohá odpověď… nevíme, možná,… to podle mě není support na svém místě. Jsem zvědavej, kdy si poserou ještě sreality a sauto, aby to mohli prodat Googlu, protože tohle je cesta do pekel. Jediné logické vysvětlení je, že se Seznam snaží tlačit lidi do Skliku, kterej je sice stále levnější než Google, ale pro mě nemá smysl se tím více zabývat viz. chybějící metrika zmíněná výše. Zde znovu rada od technické podpory, zkuste navýšit cenu za proklik a uvidíte, co to udělá. No koho by to nenapadlo, geniální a naprosto dostačující odpověď, protože jsem opravdu hlupák a nenapadlo mě, že zvýšení ceny zvýší počet prokliků. Ale nejde o zvýšení prokliku, ale zvýšení konverze a snížení ceny.
    A pokud by mi někdo poradil, jak přidat příspěvek na jejich super Sblog.cz, byl bych mu vděčný do konce života, protože jsem nenašel žádnou možnost jakékoliv registrace nebo přístupu, byť tam příspěvky jsou (pokud si je necucají z prstu)

  13. Já bych klukům ze Seznamu doporučoval nahrát urychleně zálohy, protože se za poslední 2 měsíce propadly skoro o 10% vůči Googlu… další půl rok “upradu” a můžou to zabalit.

    Jenže dokud podobné společnosti nepadnou na hubu je i ta největší nefunkční zmršenina skvělý apgrejd… .

  14. Nás seznam.cz ze serpu z prvních 60 pozic vyhodil úplně a to všech 70 stran webu, za to vedle toho na google jsme poskočili, takže výsledek je sice lepší, než před aktualizací, ale zabolel…

Comments are closed.