Nové reklamní formáty na AdSense

Tedy  přiznám se, že jsem si ani nevšiml, že na AdSense přibyly nové reklamní formáty. Dneska přemýšlím, že by jsem zkusil trochu přidat reklam na jednom webu, když už se blíží sezóna tak uvažuju, který formát bude ideální. No a najednou tam zahlédnu opravdové obry – Billboard a Portrait.

Billboard (česky reklamní panel) má rozměry 970×250, což jak jistě uznáte už je pořádný macek, jehož místo je jasně v horní části stránky. Možná by se dal použít i někam dolů. Třeba tady na 404M mám v spodní části 970×90 a rozhodně si nevede špatně. Původně jsem jí sem umístil jen jako ukázku nového reklamního formátu, poté co jej na AdSense přidali. Takže v duchu asi nově vznikající tradice, jej nahradím rovnou 970×250 ať se můžeme podívat, jak tato reklama vlastně v reálu bude vypadat :)

Při vytváření této reklamní jednotky jsem narazil na následující upozornění:

Tato reklamní jednotka je typu Reklama typu IAB rising star a její požadavky mohou být omezeny. Další informace

Z dalších informací se dozvíte, že by jste jej měli umístit do prominentnější části stránky, aby podávala dobrý výkon a že poptávka po velkých reklamních plochách dlouhodobě roste. Což je tvrzení, které se pravidelně opakuje s každým novým (větším) formátem, který na AdSense přibude.

Portrait (česky portét) o rozměrech 300×1050 je spíše větší forma doposud největšího formátu 300×600. Na začátku roku 2013 jsem jí z webů stáhl, protože moc nevydělávala v porovnání třeba s 300×250 (více informací najdete v článku AdSense 300x600px po skoro dvou měsících). Jak to bude u ještě větší varianty těžko říct. Můžu maximálně spekulovat, že 1050px na výšku už je moc a bude v menším rozlišení přesahovat. Problém vidím zvláště u levnějších notebooků, které používají 1366×768, no i na těch dražších s rozlišením 1920×1080 to nebude žádná sláva, pokud nebrouzdáte ve fullscreen. Grafická reklama zde prakticky nemá ani smysl. Nedokáže vyniknout její potenciál, když nebude vidět celá.

Závěr

No uvidíme jak nakonec bude vše fungovat. Velké reklamní formáty přináší možnost daleko větší interakce a poslední dobu jsem zahlédl na AdSense reklamách opravdu zajímavé věci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Nové reklamní formáty na AdSense”

  1. Fúha som zvedavý kde sa takýto obry môžu reálne uchytiť a aká bude u nich preklikovosť. Za pol roka možno adsense ponúkne ešte dva krát väšie reklamné formáty ako sú tieto :D.

  2. Myslím že je zatím zbytečné jí nasazovat dokud na ní není dostatek inzerentů protože nebude podávat reálné výsledky. Je zajímave že se google uchyluje k stále agresivnějším reklamám a asi to povede k nárostu adblocku ale mi se 970×250 docela líbí.:)

    1. Viktor: jj, zatím jsem tam viděl pár grafických reklam od O2, pak několik vedle sebe pěkně naskládaných textových reklam a pak menší formáty.

Comments are closed.