Jak byl chybou Google celý web vyřazen z vyhledávání

Myslíte si, že Tučňák, Panda anebo negativní SEO jsou to nejhorší co vás může u Google potkat? Ani zdaleka. Stačí totiž, když je vaše stránka spojena se zneužíváním nezletilých a už vás nikdo ve vyhledávači nenajde. Nejhorší na tom je, že pokud na to nepřijdete sami, tak se to ani nedozvíte.

Manuela Tinney ze společnosti Equalis zjistil, že se jejich internetová prezentace přestala na Google zobrazovat. Žádná zpráva v Google webmaster tools anebo informační email. Naštěstí alespoň při zadání jména společnosti do vyhledávače se mu zobrazila informace o vyřazených výsledcích za “Suspected child abuse”.

equalis-banVzhledem k tomu, že nějaká rychlá přímá komunikace s Google je problém, rozhodl se použít Google fórum pro webmástry. V současnosti je to nejrychlejší a nejefektivnější způsob jak kontaktovat živé zaměstnance Google. Což se nakonec ukázalo jako velmi dobrý tah, protože hned druhý den dostal odpověď:

“Thanks for letting us know (and thanks for bubbling it up to us, Ben!). We’ve fixed it — it looks like there was a mistake in handling a feed of data, we apologize for the mistake”

Jak je vidět z odpovědi, někdo to musel ještě trochu popostrčit, ale náprava byla sjednána okamžitě. Chyba byla někde na straně Google. Otázkou zůstává kolik takových případů mohlo být, anebo jak by se na to bez stížnosti na Google fóru pro webmástry a následné urgenci vůbec přišlo.

Osobně mě spíše překvapilo, že u tak zásadního věci jako je vyřazení webu z vyhledávače, kvůli podezření na zneužívání dětí, chybí lidský faktor. Popravdě jsem také zklamaný. Tak nějak jsem doufal, že když největší vyhledávač na světě odhalí takto problémový web, tak udělá vše proto, aby všechna data poskytl nějakým nadnárodním organizacím a samozřejmě i policejním složkám. Však kdo jiný má možnost monitorovat celý internet než největší vyhledávač na světě? Na jednu stranu má algoritmy, co údajně dokáží rozkrývat propracovaná odkazová schémata (různé hostingy,různí majitelé) a takovéto věci řeší nějaký automat?

Závěr

Snad si to Google už u sebe srovnal a další případy se neobjeví. Myslím si, že by kdokoliv z nás byl nerad pokud by se mu stalo něco podobného. Už jen odkazování na takovéto stránky znamená velký problém a to k odkazům můžete připojit třeba 100x nofollow.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jak byl chybou Google celý web vyřazen z vyhledávání”

  1. Fakt bych nechtěl bych být tím člověkem co to posuzuje.

Comments are closed.