Jak si povede váše stránka na Google bez zpětných odkazů?

Včera odpovídal v jednom ze svých video postů Matt Cutts na otázku “How does Google determine quality content if there aren’t a lot of links to a post?” česky “Jak Google posuzuje kvalitu obsahu, pokud na příspěvek nevede hodně odkazů.” Celkem zajímavá otázka, na kterou zřejmě většina SEO šamanů už dopředu zná odpověď :)

Z odpovědi se nejdříve dozvíme, že posuzování takovéhoto textu vychází ze zkušeností z dávných dob, kdy ještě vyhledávače nepoužívaly odkazy jako hodnotící faktor. Takže když Google uvidí na stránce první slovo, tak mu přiděluje větší váhu (získá hodně bodů), když jej uvidí v textu znovu je mu přidělena další váha, ale ne už takovou (pár bodů navíc). Když je pak slovo využíváno dále, Google si řekne: “Fajn, tato stránka je o této tématice.” Ovšem další přidávání slov už vám moc nepomůže. Dokonce vám může extrémní opakování přivodit problémy, protože jej Google začne považovat za black hat praktiku keyword stuffing. Ke konci se pak dozvíme, že když uživatel Google zadá do vyhledávání nějakou vzácnou frázi, pro kterou není konkurence, tak dokonce i vaše stránka, na kterou nevede moc odkazů, se mu může zobrazit v SERP.

Takže až vám někdo bude příště bude říkat, že SEO není o zpětných odkazech, tak mu můžete poslat toto video ;)

Od teorii k praxi

Jak jistě víte, Matt často něco říká a realita je trochu složitější. Pokud si odmyslíme linkbuilding, tak je toho celkem dost, co může stránku posunout nahoru. Něco funguje na rychlé umístění (fresh index), něco na pár měsíců a pak jsou tu “legendy internetu”, které přežijí v top pozicích SERP snad na věky.

Nejdříve by asi stálo za to připomenout si SEO základy o klíčových slovech. Existují slova jako vyhledávač, odkaz, optimalizace atd. To jsou plnohodnotná klíčová slova. Dále jsou zde různé předložky, spojky, částice anebo i citoslovce (viz slovní druhy na wikipedii). Ty jsou bez klíčových slov nepoužitelné a vyhledávače je v textu mohou i ignorovat. Nedávají totiž smysl a vyhledávač nedokáže na ně ani vrátit relevantní odpověď. Google to tak řeší různými definicemi anebo preferuje zkratky. Zřejmě bude i existovat nějaký seznam ignorovaných slov. Dále je potřeba si uvědomit, že vyhledávače nepracují s jednotlivými slovy ale dělí text do menších celků (například vět), takže když přehodíte ve větě pořadí slov, tak rozhodně neuděláte unikátní text.

To máme základy ke klíčovým slovům. Jdeme do praxe. Takže když vytvoříte větu “Kéže bych si zaplatil linkbuildera místo analýzy SEO konzultanta”, tak to neznamená, že Kéže má více pomyslných bodů než linkbuilder anebo SEO konzultant. Ve skutečnosti bude pravděpodobně Kéže úplně ignorováno a nikdy se ani v SERP neukáže, pokud nebude použito s jiným klíčovým slovem (například Kéže linkbuildera). Linkbuilder a SEO konzultant jsou v jedné větě, takže dostanou také stejně bodů (pro tuto modelovou situaci předpokládáme, že se vyhledávač zachová k dvouslovnému slovnímu spojení stejně jako k jednomu slovu a nedošlo k mylnému rozdělení věty – tedy a není považováno za větou spojku). Nemusíte tedy začínat větu slovním spojením, na které optimalizujete stránku :)

Není to všechno jen o textu. Za obsah se dneska berou i multimédia. Obrázky, videa, pdf, prezentace a všechno co nemohou vyhledávače ignorovat. Dokonce i flash, který popíšete jako simulace budování zpětných odkazů má vliv na pozice webu. U jednoho projektu jsem díky zvýšené optimalizace obrázků dosáhl zajímavých výsledků na relativně konkurenční klíčová slova. Přitom linkbuilding jsem schválně “zanedbal”. Na druhou stranu uznávám, že v zahraničí by jsem to určitě měl těžší než u nás.

Další věc, která nezazněla v příspěvku je interní prolinkování příspěvku. Pokud máte autoritativní web s GPR 6, pravidelně aktualizovaný s indexovanámi tisíci stránkami, tak nový příspěvek, na který bude odkaz z každé podstránky se do fresh indexu dostane opravdu rychle a nezřídka do top 10 (resp. top 7). Spousta lidí považuje kvalitní obsah za svatý grál SEO, osobně se spíše přikláním na stranu autoritativních webů, které za sebou mají roky pečlivě budované historie a PR.

Závěr

Ono je toho více. Zajímavé je například využití sociálních sítí (zvláště Google plus). Ovšem jak bylo zmíněno ve videu pokud chcete top pozice a ne, aby vás občas někdo našel jen na “vzácná slovní spojení”, tak to bez odkazů jen tak nepůjde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Jak si povede váše stránka na Google bez zpětných odkazů?”

  1. Hlavně milý Google bude nový web klidně týdny ignorovat i pokud ho přidáte k zaindexování, dokonce i pokud odkážete z G+. Jediné spolehlivé je GWT, potom indexuje rychle. Ovšem první lidi ze SERP začnou proudit často za mnoho měsíců. Podle mých nedávných testů s microsite prostě bez linkbuildingu bude Google web dlouho ignorovat a i po indexaci ho v SERP neukáže ani na velmi přesné a nekonkurenční fráze. Pro srovnání Bing indexoval web druhý den a po týdnu byla první návštěva ze SERP. Takže bez linkbuildingu si můžete sebelepší obsah prostě strčit někam, ať si Matt tvrdí co chce…

  2. mám nový web, v serp se umisťuje celkem hezky na to, že je opravdu nový, ale Google ho indexuje velmi neochotně. Většinou čekám 4 dny pak to protlačím násilně přes GTW nuceným načtením a posláním do indexu :-D Sitemaps mi není nic platný. Ranky nula, přepočet nebyl dlouho.

  3. nepamatam kedy si matt odomna na youtube vysluzil palec hore… nechapem vsetkych tych sasov co ho tam v diskusii vychvaluju za skvele odpovede, ked 90% toho co povie je bud bezne zname, alebo lahko logicky odvoditelne, alebo je to vacsinou proste BS.

    bez nasilneho linkbuildingu sa na prvu stranu v serpe dostanu iba velmi unikatne longtaily ktore aj tak nikto nehlada.

  4. Nevim, tyhle seo-bachorky mi prijdou usmevne. Mam svuj system, web delam vzdy jasny, citelny, s odpovidajicim obsahem, nic neprehanim a pisu srozumitelny text s velmi lehkym durazem na klicova slova.
    Nikdy jsem nemel problem a kolikrat jsem rychle prekonal weby propagovane hardcore seosamanama.
    Vzdy se jen usmivam nad extra optimalizovanyma webama, jijiz majitele si pri kazdem prepoctu ranku strasne stezuji na neuspech. Diky bohu jsem se s tim nesetkal, staci prirozene tvorit obsah a zadne linkbuildery a seoguru jsem nikdy nepotreboval.

  5. díky za zajímavé shrnutí. zrovna patlám dohromady jeden web a jsem velmi zvědavý, jak si bude stát. pokusím se jej moc nepřeoptimalizovat :-)

Comments are closed.