Různé formy webů vyžadují odlišný přístup

fuck-yeah-close-enoughUž jsem zkoušel rozchodit celkem dost projektů. Postupem času nabíráte zkušenosti, které vám nejen pomáhají, ale také získáte nový pohled na všední věci. Něco funguje na jeden projekt a něco zase na další. Nejvíc zkušeností mám s blogy a magazíny. Dokážu odhadnout co se bude líbit čtenářům a díky spoustě experimentování i vyhledávačům. Lehký příklad. Pokud chcete, aby článek vypadal odborně nepoužívejte ilustrační obrázek na začátku, ale těsně nad ohyb musí zasahovat vrchní část grafu, diagramu anebo nákresu. Působí to daleko důvěryhodněji. Dále se vyplatí do perexu shrnout o čem vlastně píšete.  Takovýchto návodů najdete určitě spousty. Všichni se učíme a o tom to je :)

Dneska jsem se třeba na vlastní kůži přesvědčil jak náročné bude provozovat wiki projekt. Původní plán byl jednoduchý.

  1. Načrtnu si základ hesel. Jen rychlé a faktické informace.
  2. Jakmile jich bude dostatek, tak je postupně podle čtenosti (poptávky) budu doplňovat a zlepšovat.
  3. Ve výsledku budu mít kompendium znalostí, které bude nadčasové a zajímavé.
  4. Na rozdíl od blogu/magazínu není nutné pravidelně aktualizovat. Stačí i nárazově, když bude čas.

A realita? Píšu článek o Twitter a přemýšlím, že přidám odkaz na Seopedii. Přeci jen občas mi sem zbloudí BFU, kteří třeba službu neznají. No jo a pak si uvědomím, že když už by jsem chtěl přidat odkaz, tak by stálo za to heslo alespoň trochu aktualizovat. Hmm jenomže takových hesel tam jednou (snad) budu mít stovky. Společnosti a lidé se posouvají kupředu. Takže sen o více méně bezúdržbovém webu asi platit nebude. Dokonce je možné, že podobně jako u blogu či magazínu bude třeba někoho najmout, kdo by data aktualizoval. Ovšem platí to, co je v nadpisu. Bude stačit to udělat nárazově. Třeba jednou za tři měsíce zrevidovat všechna hesla.

Podobně jsou na tom diskuzní fóra. Ty naopak vyžadují neustálou kontrolu. Sice tam denně nestrávíte hodiny, stačí i desítky minut, ale moderování je nutnost. Navíc bez vaší aktivity, kdy přispíváte, odpovídáte a motivujete ostatní to nejde. Zase odlišný přístup.

Pokud plánujete založit nějaký nový projekt, tak je třeba se nad přístupem zamyslet. Kolik času a jak často se mu budete muset věnovat. Protože jakmile to jednou začnete flákat, tak to většinou půjde do kytek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Různé formy webů vyžadují odlišný přístup”

  1. S tím fórem máš úplnou pravdu. Kdysi jsem měl na hobby webu forum jako doplněk, ale jak týden jedeš na dovolenou, fórum padá… Teď se učím, jak funguje inzertní web ;) Nemyslím, že bych konkuroval velikánům v oboru, jen jsem byl zvědav, jak to zvládnu a taky mám dost věcí na prodej. Tak proč to nezkusit a něco se nenaučit, že?

  2. Taky jsem měl pocit, že se mi povede vytvořit pár kvalitních bezúdržbových webů, které budou tvořit sami uživatelé. Jenže realita je jiná. Buď projektům věnovat pravidelně nedostatkový čas nebo je postupně poslat do věčných lovišť.

  3. Podle mého něco jako bezúdržbový web, pokud teda chceme, aby nám dále rostl, v podstatě neexistuje. :-)

  4. To ano, každý projekt potřebuje svou péči. A nemá smysl jich dělat více, pak to většinou stojí za nic na všech frontách. Tvořit do té doby, než začne být tvořeno.

  5. Síce sa mi na diskusnom fóre nepodarilo za tri roky vybudovať komunitu, ale mám tam jedného aktívneho človeka.
    Takže mi na pártýždňovej dovolenke stačilo večer miestneho času zapnúť tablet a prečítať si zopár profesionálnych odpovedí, aby sa mi lepšie zaspávalo.

Comments are closed.