Nofollow kam se podíváš

yunoVčera jsem procházel Twitter a snažil se najít nějaký způsob jak z něj dostat normální odkaz. Prostě takový, který nemá nofollow. Btw. používám na to rozšíření do Firefoxu SearchStatus, který toho umí opravdu hodně. Například právě barevně zvýraznit odkazy a odlišit, ty co přenáší GPR od těch, které ne. Nakonec jsem na to rezignoval. Zkusím ještě projít black hat fóra, jestli někdo nenašel zase nějakou skulinku, ale mám pocit, že tentokrát je to konec.

Je to škoda, dosáhnout hezkých ranků na Twitter profilech nebylo nic těžkého a každý SEO bodík se určitě hodí. No nedá se nic dělat. Ovšem co vlastně Google teď s Twitter může dělat. Možná by si zasloužil penalizaci za page rank sculpting :)

No jo ale co tedy se stránkou, kde jsou všechny externí odkazy bez linkjuice? Pokud by jsme vycházeli z pravidel pro webmástry, tak se Twitter snaží robotům říct, že komplet všechny odkazy ven jsou vlastně nedůvěryhodné anebo reklamní. Třeba, že je jeden velký PR miniblog :)

Naštěstí v roce 2009 Google tak trochu na celý koncept nofollow rezignoval a na Googlebota nemají žádný vliv. Takže alespoň odkazy z Twitter prochází a obsah za nimi indexuje. Ačkoliv by neměl. Také s nimi údajně počítá v rámci svého algoritmu. Ostatně kdo nemá v portfóliu nofollow odkazy, tak je dneska podezřelí a Tučňák si ho už proklepne.

Popravdě se nestane, že po tweetnutí nového článku, nejdříve uvidíte výsledek na Twitter a pak až váš článek samotný. Google to s indexací tweetů moc nepřehání. Je pravda, že se umí umístit nad většinou čteček a agregátorů, ale spousta tweetnutí není v indexu vůbec. Nejcennější jsou tedy odkazy z profilu samotného. Jen jak zařídit, aby byly follow :)

Nofollow se dnes zneužívá v rakové míře, že naprosto pozbyl svého původního smyslu. Preventivně se ním označují komentáře, které přitom často odkazují na další zdroje a naopak reklamní články je ignorují. K čemu jej tedy používat?

Jen na okraj

Velké autoritativní weby (Tumblr, WordPress.com, Blogger atd.), které poskytují prostor pro vaše tvůrčí myšlení dokáží velice pomoct nejen s indexací, ale i získáváním ranků. Je daleko jednoduší na nich dosáhnout na GPR anebo SRANK. Ovšem proudění linkjuice nemáte zcela pod kontrolou. Na druhou stranu je to zadarmo :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Nofollow kam se podíváš”

  1. Moc nerozumím první větě posledního odstavce. Nechybí tam podmět?

  2. odkazy z webov ako tumblr alebo blogger sú sice zadarmo ale ale veľa webmasterov je príliš lenivých aby takéto odkazy získavali

  3. Jestli to také nebude tak, že prostě google má pro své roboty prostě vyjímky, které se vztahují na velké hráče.

  4. Ja se do toho take vlozim. Google nofollow ignoruje, alespon v te casti, ze na stranku zavita a zjisti (pomoci robots nebo meta) zda muze stranku zaindexovat. Odporuje to podstate nenasledovani. Kazdopadne z meho pozorovani ma nofollow odkaz velmi malinkaty vliv na hodnotu GTPR, nikoliv zadny.

  5. Ahoj, nevíš o podobném rozšíření, o kterém se zmiňuješ v prvním odstavci, také pro Chrome? Díky

  6. Zase jeden z následků SEO šamanizmu a Google nesmyslů. Nofollow se může klidně zrušit, protože ho roboti stejně indexují a o ničem nevypovídá.

    Jinak i nofollow odkazy z komentů, diskuzí a sociálních sítí mají na ranky vliv a hlavně mají vliv na návštěvnost. Není dobré spoléhat jen na SERP, zejména s nebezpečně bujícím monopolem Google, který dělá poslední dobou pořádné veletoče. Poslední Mattovy žvásty, že guest-post je spam, už snad ani nejde brát vážně…

  7. Tak už tu Operu asi fakt zahodim, podobné doplňky pro tenhle prohlížeč snad ani nejsou. A když jo tak špatně.

  8. Už je venku strašně moc strašáků, nofollow by měl být stopkou pro reklamní link, nicméně index za ním bych určitě indexoval.

  9. Ale prt, všade nie je nofollow, len treba hladať. Okrem toho, google bere čiastočne do uvahy aj nofollow.

    Nofollow je náš (webmasterov) veľký pomocník proti poondeným spamerom.

    Ale komenty sú dnes pasé. Dnes sa SEO buduje cez sukromnú sieť blogov.

  10. Není dobré spoléhat jen na SERP, zejména s nebezpečně bujícím monopolem Google, který dělá poslední dobou pořádné veletoče.

Comments are closed.