Google – faktor hodnocení textu podle odbornosti

depikMožná jste si někdy říkali jestli umí Google ohodnotit text také podle odbornosti. Jak by bylo super vyhledávat jen mezi odbornými články a texty pro začátečníky vynechat. No faktem je, že to zvládá už nějakou tu dobu. Jen to jeho česká verze prozatím neumí.

Toto hodnocení se nazývá Reading level. Jedná se o algoritmus, který byl postaven na datech z tisíců různých dokumentů, které ohodnotili vybraní učitelé známkou basic (základní), intermediate (průměrný) a advanced (pokročilý). Díky tomu získal algoritmus schopnost ohodnotit složitost či obtížnost textu pro BFU. Oficiálně se mluví o použitých odborných výrazech, délce slov a stylistické komplexnosti. Zřejmě toho bude ale daleko více.

Ačkoliv je filtrování vyhledávání podle odbornosti na českém google vypnuté, tak jednoduchým testem přes anglickou verzi zjistíte, že i české texty algoritmem prošli. Ohodnotil a je schopný s výsledky do jisté míry i pracovat.

Viz. následující dlouhý screenshot ukazující hodnocení stránek na slovo půjčky.

Google-readeing-levelVzhledem k tomu, že Google pracuje s našimi osobními údaji a moc dobře si pamatuje, co hledáme a kde to hledáme, určitě dokáže odhadnout i stupeň našich znalostí v určitém oboru. Tedy pokud jsme mu to už neprozradili v našem Google plus profilu.

V podstatě odhadnout či ideálně vědět naše znalosti v určitém oboru a dokázat identifikovat náročnost textu na stránce je ideální kombinací do budoucna. Rázem totiž nebude až tak moc záležet na zpětných odkazech. Ať si má stránka o SEO s nadpisem “SEO pro začátečníky” třeba milion kvalitních zpětných odkazů, ale pokud dělám v oboru, tak jí zřejmě na slovo SEO nepotřebuju vidět.  Naopak chci vidět stránky s vysokou odborností. Když budu chtít si zopakovat základy, tak zadám “SEO pro začátečníky”.

Popravdě najednou těch 20 % ovlivněných výsledků pro uživatele Google plus dává smysl že?

Závěr

A co to pro nás znamená? Že je načase proškolit copywritery, aby zavedli v hlavě přepínač basic, intermediate a advanced. Přeci jen psát jednoduché texty jak na běžícím pásů lze pro začátečníky i pokročilé. Záleží na obsahu sdělení. Ovšem teď vstupuje do hry i forma. Tedy delší věty, odborné výrazy, možná bude nutné přidat i nákresy. Bude to chtít promyslet.

Teď mě napadá, že možná ta wikipedie na prvních místech nebude jen díky tolika zpětným odkazům ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Google – faktor hodnocení textu podle odbornosti”

  1. “Vzhledem k tomu, že Google pracuje s našimi osobními údaji a moc dobře si pamatuje, co hledáme a kde to hledáme, určitě dokáže odhadnout i stupeň našich znalostí v určitém oboru”…

    Myslím, že se necháváte příliš unést. Já osobně bych o gúgla více ocenil, kdyby mi nabízel co hledám, nikoliv co si myslí, že hledám. Člověk tak musí používat různé filtry, aby se těch srágor z “výsledků” vyhledávání zbavil. Přitom by stačilo, kdyby myšlení nechal na hledajícím. Asi to bude z hlavních důvodů, proč v US Google výrazně (co by vyhledávač) ztrácí tržní podíl.

  2. Toto som vôbec netušil, ale ak to tak už funguje tak to podľa mňa za pár rokov sa SEO pre google veľmi radikálne zmení.

  3. Čeština je nesrovnatelně komplexnější a komplikovanější jazyk než angličtina – slovní zásobou i gramatikou.

    Jinak jak padlo výše, ocenil bych, kdyby Google hledal co chci a ne co si myslí, že chci. Zrušit manuální výběr jazyků byla blbost a různé pseudochytré algoritmy a lokalizace podle IP jsou možná pro BFU, ale při solidní práci je to na zabití… Navíc zlořečenou personalizaci nejde nijak vypnout, takže pak některé věci musím řešit přes Tor, abych vůbec našel co chci.

  4. Já si to myslím už delší dobu že na zpětných odkazech bude záležet míň a míň

  5. Ronald: To je dobrý nápad a dám si pozor, když něco v Googlu hledám. Kam se ty internety za těch pár let dostaly – laik žasne, odborník se diví.

  6. ad další důvod nepracovat přihlášen: trefa! :D jen tak náhodou jsem si zvykl do adsense být přihlášen na soukromé kartě…

  7. Ja se taky dycky odhlasuju, ale bfu to stejne udelaji. A co se tyce copywriteru, stejne pises ci si nechavas psat clanky o vecech, na ktere chces pritahnout lidi tedy pokud potrebujes narocnejsi publikum musis i psat o narocnejsich vecech kvuli longtailu, vyrazum atp, takze to prepinani delas implicitne.

  8. Ja lutujem len to, že som sa do tvorby webov nepustil skôr. Tak pred 10 rokmi to určite išlo všetko lahšie a konkurencia bola nižšia

Comments are closed.