Přemýšlení out of the box

nejak-to-nedava-smyslOd začátku roku jsem se potkal při různých diskuzích s celkem zajímavým pojetím různých přístupů. Většinou to skončí udivením a frází právě “Thinking outside the box ;)”.

V krátkosti jde o to dosáhnout určitého cíle při využití prostředků, které jsou dostupné, ale ne na první pohled. V SEO je krásným příkladem například infografika. Máme neuvěřitelné množství kvalitních dat, z kterých můžeme vytvořit super analýzu výhod našeho produktu v rámci trhu nad kterou nejeden odborník zakroutí hlavou. Na takový článek přece každý musí odkazovat. Prostě sen každého linkbuildera!

Jenomže co kdyby jsme všechna ta data místo toho nacpali do hezky vypadajícího obrázku a ten dali zdarma ke stažení. Pro jistotu odborné výrazy nahradíme ilustračními obrázky a závěr si každý musí vydedukovat z komiksového hrdiny s našim produktem v ruce. Linkbuilder na to řekne jen: “WTF?”

Ve výsledku osloví infografika větší množství lidí a stane se součástí různých článků, diskuzí na sociálních sítí a fórech. Rozjede se menší virální efekt a místo pěti super kvalitních odkazů z top blogů či magazínů dostaneme kvantum různorodých deep linků. Navíc většina lidí se ani nenamáhá náš obrázek ve vysokém rozlišení stáhnout a rovnou jej stahuje z našeho firemního serveru. Takže administrátor skřípe zuby a argumentuje vysokým účtem za přenesená data. Jenomže jak víme ze SEO příruček i ten obrázek přináší linkjuice, zvláště pokud je dobře pojmenován a asociován s určitým obsahem.

Základem je nenechat se strhnout davem a autoritami. Pokud se vám něco nezdá, anebo máte pocit, že to jde udělat jinak, tak se na chvilku zastavte a zauvažujte jestli by to nešlo udělat jinak. Když se nad tím zamyslíte, tak většina oblíbených metod linkbuildingu vznikla právě takto. Ať už jsou to infografiky, guest posty (napíšu kvalitní článek za odkaz) anebo broken linkbuilding (proč vytvářet odkazy, když je spousta kvalitních už vytvořených). Když se vám nějakou takovou metodu podaří vymyslet, tak získáte před konkurencí slušný náskok. V případě online podnikání to často znamená i balík peněz.

A jak na takovéto věci přijít? Tak základem jsou určitě zkušenosti, bez nich to jde opravdu těžko. Musíte mít dobrý přehled jak co funguje a které věci spolu dohromady spolupracují. S nekonvenčním uvažováním neporadím, to se u každého aktivuje trochu jinak. Někomu pomáhá agresivní brainstorming, jiný potřebuje meditační klid. Odpočinek, čistá hlava, únava či nějaký stimulant. Když se píšou dějiny skoro vše je povoleno :)

Inspirace je povolená, ale je lepší se moc nevázat na názory jiných lidí. Fajn je pochybovat. Jak říká doktor House: “Všichni lžou.” a v SEO či marketingu to platí dvojnásob.

Závěr

Rozhodně to chce zkoušet nové věci. Čím extrémnější tím více vám to může rozšířit obzory. Pokud děláte white hat zkuste na něčem testovacím black hat (naopak to není taková sranda :)). Určitě budete mít o čem přemýšlet.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Přemýšlení out of the box”

  1. Krásně řečeno. Správné rozhodnutí je výsledkem zkušeností a zkušenost je výsledkem nesprávných rozhodnutí ;)

Comments are closed.