Placla v roce 2013

PlaCla - Pay Per Post systémZačátkem roku 2014 největší pay per post systém v Česku změnil majitele a dosavadní změny jsou více než zajímavé. Například se s námi více dělí o informace, které jsou velice motivující.

Podle infografiky na PlaCla blogu bylo vyplaceno blogerům v roce 2013 celkem 2.535.641 CZK a ten nejlepší si přišel na velice hezkých 310.934 CZK. To jsou velice hezká čísla. Věřím že s dobrou sítí authority website nemusí být zas tak těžké na ně dosáhnout. Ovšem představa, že to dělám v jednom člověku už mi přijde méně reálná. Spíše by jsem na to někoho zaměstnal. Obsah je základ a není ho nikdy dost :)

Průměrná cena za článek byla 283 CZK. Nejvíce z 12.024 článků je v cenové skupině 220 – 240 CZK a 250 – 300 CZK. Trošku mi chybí čísla 1000 – 1500 CZK a 1500+ CZK, protože kolem nich se často nejvíce diskutuje.

Osobně nemám problém napsat a publikovat článek za cena 250 – 300 CZK na nějakém authority website. Jak jsem psal obsah je třeba a i reklamní článek jde napsat tak, že z něj bude další užitek. Když se nad tím zamyslíte, tak každý článek je jedna stránka, na kterou budou směřovat odkazy. Tedy poteče ně ní linkjuice a ten dává sílu webu jako celku. Do toho máme i reklamu kolem jako PPC, PPI, affiliate, odkazy … Často se z reklamního článku může vyklubat zajímavý zdroj inspirativních longtailů. Samozřejmě kvalitnější (dražší) články jsou o něčem jiném. Vyžadují více investovaného času. Tam už je cena někde jinde.

Závěr

Z čísel máme alespoň nějakou představu jak to vlastně v PlaCla chodí. Například že to rozhodně není mrtvý systém, jak se nás občas snaží někdo přesvědčit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Placla v roce 2013”

  1. Některá čísla mě opravdu překvapila, stejně tak mě i celkem překvapuje nárazovost schválených nabídek. Jeden týden máme třeba jen 3 schválené nabídky, ale ten další třeba i 10.

  2. Mě by jen zajímalo, jestli ty ceny jsou ty, které platí inzerent, nebo je to přehled cen, kterou dostane bloger za napsání článku. To jsem se tam nikde nedozvěděl.
    Jinak s tím týmem souhlas, mám daleko menší příjem, než vítěz a stejně jsme na to tři, jeden to neutáhne, když se musí starat i o weby a své články bez linků.

  3. Ta infografika je pěkně zpracovaná.

    A asi tě to překvapí Drago, ale těch 310 tis. jsem “vyblogoval” sám :-) A většinou šlo o články do 200 Kč.

    Jinak ano, PlaCla rozhodně není mrtvý systém a to z jednoho důvodu – funguje. Za pár korun lze získat zajímavé backlinky a kdo ji umí používat, získá reálné návštěvníky i z méně navštěvovaných blogů. Ale škarohlídy, kteří neumí navrhnout zadání článku tak, aby to bylo efektivní, o tom člověk nepřesvědčí…

  4. Někdy to nebyla sranda – sešlo se třeba 15 článků / den, takže práce na fulltime a probděné noci. Každopádně jde o weby, kde není neplacené obsah, to už bych opravdu nezvládl. Ale to není pro inzerenty problém. Když vidí, že za plus mínus dvě stovky dostanou pěkný článek, který někdo neodbude za 15 minut, tak absenci nekomerčního obsahu neřeší. Problém v tom nevidí ani uživatelé – snažím se do článků zahrnout i nějaké přínosné info a spousta cílovek nepozná, že jde o reklamní články. Někdy to samozřejmě nejde – když inzerent vyžaduje přímé promo nějaké firmy, ale není to tak časté. Když má člověk volnou ruku, tak se dá i placený článek zpracovat pěkně.

  5. 365solutions: gratuluji, musela to být fuška, když to vemu čistě matematicky že by článek stál 200,- Kč, tak to je 1550 článků za rok. To už je pěkná porce.

  6. No a to je prave duvod, proc si myslim, ze clanky za 200 Kc jsou na nic pro vsechny tri strany. Pac tech 310tis / cas na fulltime uz tak moc zazracne nezni. Vlastne je to nic moc. Tim neshazuji toho, kdo si ty penize vydelal. Jen secteno a podtrzeno – tohle zvladne otocit jeden kvalitnejsi web….

    A rekneme pri mensim usili 80 clanku, ktere navic i maji nejaky smysl a neni to je par radek sepsanych ala generator lorem ipsum. No a ta posledni vec – ten, kdo to musi psat, to pak seka jako Bata cvicky a pak se vlastne nic nenauci. Je to neco jako remeslnik, clovek u pasu, ktery proste jede. Je to smutne videt, kam ten obor diky jednomu systemu degradoval.

  7. S tim fulltimem jsem to nemyslel doslova. Respektive je to pro mě fulltime, protože u mě inzeruje i dost lidí, kteří nevyužívají PlaCla.

    Každopádně souhlasím s tím, že je možná lepší mít méně webů a točit na jednom větší částky. Na druhou stranu pokud má někdo tématiku, o které píše, v malíčku, není problém za hodinu nasekat 2 pěkné články (např. půjčky). Hodinovka pak nevychází vůbec špatně.

    A k tomu, jestli se při takovém tempu lze něco naučit – to je individuální. Někdo prostě vstřebá informace ze zdrojů rychleji než ostatní a dokáže je rychle podat svými slovy. Jiný se s tím je*e mnohem déle a výsledek je ještě horší.

  8. Kamil Staš: Díky :-) No bylo to dost článků, ale přiznám se, že jsem to ani nepočítal. Ani jsem si nebyl jistý, že jsem ten bloger, který vydělal v roce 2013 nejvíc – musel jsem se kouknout na faktury a pak jsem byl opravdu příjemně překvapen.

  9. Michal: problém tady je, že jen málokdo chce platit drahý články. Prostě je rozpočet a je opticky lepší, když máš deset článků za 2000 Kč než za jeden.
    Na druhou stranu i pro levný články je na trhu místo a ten zmiňovaný výdělek není vůbec špatný, aspoň to představuje průměrnou mzdu, kterou většina lidí nemá.
    Navíc vybudovat kvalitní web není vůbec jednoduché. Stojí to moc času a ne každý si to může dovolit.

  10. Osobne jsou pro me tyhle cisla spise zklamanim. 300 tis na nejlepsiho blogera, ktery na tom pri takhle nizke cenne za clanek musi makat na full time, mi prijde pomerne malo a dovedu si predstavit zajimavejsi praci nez plácat články pro placlu.

  11. veľmi pekné čísla a keď to niekto robí full time a baví ho to tak ešte lepšie. Porovnajte si že napríklad niekto maká celý deň niekde pri pase a má iba okolo 70 Kč/h alebo si pekne v pohodlí napíše za hodinu jeden-dva články a má z toho pár stoviek

  12. Psal jsem, že většinou šlo o články za +- 200 Kč. Za hodinu není problém nasekat 2 kousky (za předpokladu, že o tom tématu už něco vím). Hodinovka kolem 400 Kč mi přijde hodně slušná, ale každý má laťku někde jinde. Žiju v kraji, kde jsou lidi vděční za dvojnásobek minimálky. Moje mamka je učitelka s dvacetiletou praxí a může si o takové hodinovce nechat zdát.

    Někdy se třeba sejde více poptávek za dvojnásobnou cenu, pak to je samozřejmě zajímavější.

    Pěkně to vystihl Palo.

    A k tomu fulltimu, výše jsem to upřesnil. PlaCla je můj největší, ale ne jediný zdroj příjmů.

    310 tis. je cca 12,5 % z celkové částky, kterou blogeři utržili. Vzhledem k počtu blogerů/webů to beru jako velký úspěch.

  13. Moc se mi líbí přístup “nového vedení Placly” a fandím jim ;)

  14. Ak sa nemýlim, tak Placla.cz google zaraďuje do katégorie “link network” a poslednú dobu im začal ísť po krku https://www.google.sk/#q=google+bans+buzzea Otázka je nakoľko budúci ban Placla.cz znehodnotí nakúpené články. Taktiež ma zaujíma ako link networks odhaľuje – Asi cez GA a gmail. Byť majiteľom Placla, tak sa ponorím do diskusie na BHW.

Comments are closed.