Zamyšlení nad subdoménami

neutral-conflicting-emotionsVčera jsem si připravil podklady pro heslo DNS na Seopedii. A zaujala mě možnost rozdělit subdomény na různé servery. Konkrétně přidělit jim vlastní IP adresu. Když se nad tím zamyslíte, tak by se ze subdomény stal regulérní web na vlastním webhostingu (serveru).

Teoreticky vzato by se jednalo o samostatný na ničem nezávislý plnohodnotný web. Ostatně tak se k němu chová i Google, alespoň to tak prezentuje. Vždyť i www.domena.tld má v GWT vlastní profil k domena.tld.

S MFA na subdoménách jsem experimentoval ještě v dobách, kdy jsem využíval VMS na Angel Hostingu. Subdomény se tam přidávaly jako podadresáře. Fungovalo to tuším na principu htaccess. Takže vytvořit větší množství subdomén nebyl nejmenší problém. Měl jsem tam jen MFAčka, ale dnes by jsem asi zkusil vytvořit nějakou farmu o pár tisících položkách, kde by se podkategorie vytvářeli jako subdomény. Efekt by mohl být velice zajímavý. Stovky subdoménových webů vytvořených během jednoho spuštění skriptu :)

Možná právě kvůli tomu mi subdomény připadali vždy tak “levné” na rozdíl od Google, který je opravdu zřejmě považuje za samostatné weby. Ekvivalentem domény, kdo ví?

Věřím, že by se dal nakonfigurovat server, který by měl k dispozici nějaký IP rozsah a podobnou metodou vytvořil třeba 255 subdomén s vlastní IP adresou. Všechno jde. I když dnes už stojí IPv4 adresa víc než samotná doména :)

K tomuto tématu existuje hodně SEO spekulací. Stejně tak jako subdomény mohou být samostatný web plný unikátního obsahu, tak mohou být jen součástí MFA farmy. To platí i o doménách na jedné IP adrese. Vždyť existují IP adresy se stovkami tisíc domén. Na každé může být MFAčko anebo plnohodnotný web, někoho kdo pojem SEO nikdy neslyšel.

Díky tomuto všemu vznikají různé hodnotící metriky. Například kolik odkazů wede na váš web z C IP adres (aaa.bbb.ccc.*). Právě ta je celkem zajímavá. Někdo jí považuje za celkem důležitou, kritici naopak poukazují na rozdělení IP adres po světě. Pokud je rozsah přidělen třeba nějakému africkému státu a začnou jej využívat třeba Češi nebude to podivné? Nesnaží se nějaký SEO šaman vyvolat nějaké mocné linkjuice kouzlo? Těžko říct, jak to vlastně vyhledávače řeší a jestli vůbec. Třeba jsou si natolik jisté svou schopností posuzovat obsah, že tyto konspirační věci ani nemusí řešit.

Závěr

Moc úvah, většinou znamená zbytečné množství nadbytečných spekulací. Ovšem už párkrát se mi stalo, že jsem díky tomu přišel na zajímavé souvislosti.

Takže?

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Zamyšlení nad subdoménami”

  1. No je to to samy jako ic.cz a XY podobnych webu, ktere tady funguji uz pomerne hodne let prave na principu subdomen.

  2. Takových příkladů by se našlo více, nejen ic.cz, ale např blog.cz s tisíci blogů na subdoménách, wordpress, i googlí blogger.com. Nemusí jít jen o subdomény, na jedné doméně může být i několik webů v adresářích, jako např. domena.cz/shop/ domena.cz/forum/ atd. stejně tak jeden web může být na několika doménách, a ip adresách. IMHO vyhledávače identifikují weby spíš jako logické celky podle prolinkování.

  3. vždy som si chcel vytvoriť nejakú rozsiahlejšiu sieť webov na subdomenach ale zatiaľ som sa k tomúto experimentu ešte nedostal :D

  4. Měl jsem od klienta požadavek, aby byl lépe dohledatelný na fráze související s lokalitami poboček. Proto byla vytvořena síť miniwebů (48), které běží pod jednou PHP aplikací. Každá pobočka byla umístěna na vlastní subdoménu. Jelikož předtím byla každá samostatná pobočka součástí domény, mohu srovnávat. A to nejen pozice, ale i další metriky. Osvědčilo se mi řešení skrze subdomény.

Comments are closed.