Chtělo by to nějaký antispam na telefon

angry-bang-bang-bangNedávno jsem byl podávat přiznání k DPH a cestou mě vyrušila SMSka s reklamou na nějakou banku. Zakroutil jsem hlavou a smazal to. Tehdy mě napadlo, že by se hodil nějaký antispam. Ale šel jsem dál a nerozváděl myšlenku.

Teprve včera cestou domů od klienta se mi to všechno trochu více rozleželo v hlavě. SMSky jsou ještě v pohodě, ale co spam-telemarketing? Ty otravné telefony se sice dají položit, ale oni vám zavolají znovu. Přitom ani často nevědí komu vlastně volají. Však to znáte: “Mluvím s vlastníkem telefonu?” Nepříjemné … a často velice nevhodné. Nestálo by za to řešit to dokud je ještě čas? Nechceme přece, aby to dopadlo jako u emailů.

Když jsem utahaný tak toho sice moc neudělám, ale vymýšlení šíleností mi jde dobře :) Takže v polospánku v autobuse mě napadlo, že by byla sranda zkombinovat captcha, chytrý telefon a obranu proti telemarketingu. Tyto tři myšlenky se prolnuly a vzniklo z toho následující …

verim-siPokaždé když uslyším “Dobrý den jsem ze společnosti X, máte na mě 5 minut?” Zmáčknu na telefonu funkční klávesu WIN a najdu program Antispam assistent. Následně odložím mobil. Druhé straně se přehraje následující vzkaz: “Dobrý den, byl jste přepojen na asistenta. Abychom mohli pokračovat je nutné abyste vyťukali křestní jméno volaného na klávesnici. Postupujte prosím jako u psaní SMS. Jakmile skončíte, zadejte dvoukřížek.” Tím se vyřadí ten největší odpad, který vás losuje. Pokud to zkusí znovu, blacklist si ho pamatuje a přebere automaticky hovor. Jestliže odpoví správně, tedy u mě 444888266 (ivan). Jsou přepojeni dál. Ozve se: “Děkuji za ověření. Pokud se jedná o obchodní nabídku, zašlete jí na email. Jestli bude nabídka zajímavá určitě se ozveme. V případě, že sbíráte statistiky zmáčkněte 2 a dvoukřížek. V případě, že se jedná o omyl a nespadáte do žádné kategorie zmáčkněte 3 a dvukřížek.” Na dva mám nastaveno: “Jsem o dva a půl centimetru nad českým průměrem. Ostatní informace považuji za velice osobní.” a trojka začne normálně vyzvánět.

Závěr

Pokud mám čas, tak telemarketingové hovory většinou neukončuji. Minulý rok jsem dostal hned několik přesně cílených nabídek. Například mi někdo nabízel registraci do katalogů a publikaci článků jako linkbuilding. Bohužel ženská na druhé straně o tom věděla prd, takže jsem se nedozvěděl moc informací, ale někdo v ČR rozhodně provozuje celkem slušnou farmu blogů anebo spíše PR webů. Prý mají více jak 100 webů a všechny jsou jejich. Ani pomocí mého doménového rejstříku jsem se ale nedopátral co jsou zač. Na email mi nic neposlala. Na telekomunikaci se hold doména, kde mám email nehodí :/

Další zajímavá nabídka byla tvorba stránek. Zjistil jsem že v Táboře máme firmu co dělá za pár tisíc weby na WordPressu a údajně prosperuje i bez větší reklamy. Mno chvilku jsem uvažoval, že bych jí vybudoval konkurenci :)

Ve většině případů jsou to kreditní karty. I když nedávno mi volala nějaká ženská, že prý se manažeři Mastercard zbavují akcií a já na tom můžu vydělat 10 až 15 procent. Samozřejmě jsem z ní chtěl dostat víc informací, ale očividně dělala jen telemarketing pro nějakého brookera firmy, co vydělává zřejmě jen na poplatcích. Navíc byla hodně nepřipravená a nedokázala mi poskytnout prakticky žádné použitelné informace. Nechala se dokonce nachytat na klasickém dotazu o struktuře firmy. Nudných pět vteřin přemýšlení mě alespoň pobavilo. Když jsem jí poprosil ať mi pošle nabídku na email, tak mi řekla že prý jde jen osobní schůzka. Očividně prošla školením ale nepochopila jak funguje. Kurňa to jim povinně nepouští 1x týdně Boiler Room (v ČR vyšlo jako Riziko)?

Závěr

Ok tak kdo udělá Antispam assistenta? :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Chtělo by to nějaký antispam na telefon”

  1. Tak třeba já mám na Lumii 820 funkci filtr hovorů a SMS, kde si nahážu čísla pro které se pak telefon tváří jako nedostupný a sms se rovnou zahazují.

    1. peperoni: hmm tam by to chtělo přístup k nějakému veřejnému blacklistu.

  2. Tak to se dá stahovat na netu je spoustu takových databázi a plno je českých a lidi normálně komentují kdo jim volal a dávají známky, teď zpaměti to nedohledám, ale z toho by se to přes nějaký skriptík dalo získat :)

  3. Zbytečně složité. Já se nebojím mluvit s lidma – aspoň si procvičím v asertivitě. Osvědčila se mi jednoduchá průpovídka: “Víte, že porušujete zákon o službách informační společnosti? Vaše číslo a čas volání jsem si poznamenala a pokud mě vaše firma ještě někdy bude otravovat, podám na vás trestní oznámení. Přidejte si mě laskavě na black list.” Podotýkám, že zmíněný zákon jsem ještě neměla čas číst, ale už mi snad dva roky nezavolal žádný spamer. Tohle jsem napsala na lístek k telefonu babičce a i ona má pokoj. Jsou i jednoduchá řešení. Proč všechno hnát přes software?

  4. P.S.
    Kamarád je značně stručnější a na tel. nabídku z plných plic zařve: “Jdi do pr….!!!!!!!!!!!”
    Prý to taky pomáhá a navíc je pak krásně uvolněný :-)

  5. Takovyto napad mam v hlave uz nejakej cas. Stejne tak moznost volby hazet obdobny vzkaz kdyz nekdo vola ze skryteho cisla coz velmi nesnasim.

    Mam jen jeden problem, ac chytry telefon mam tak ho nepouzivam, mam ho pouze na ladeni aplikaci. Na bezne volani mam starsi N6301. Kdo vi jestli se dela nejaky “klasicky” telefon s androidem.

  6. K tomu přiznání DPH. Němělo by se od nového roku posílat přiznání jen elektronicky?

    1. Honza: já už víc jak rok používám elektronickou podatelnu, protože mě to upozorní na chyby. Vyplním odešlu, vytisknu si potvrzení o podání, podepíšu udnesu na FU.

      Adam: ze skrytého čísla volá hlavně FU to se bojím i zvedat :)

  7. stacilo by upravit program na spravu volani a miesto jedneho cerveneho tlacitka by tam boli dve, odmietnut a odmietnut ako spam. pri pouziti toho druheho by sa cislo odoslalo do centralne DB online a v pripade dosiahnutia tresholdu hlaseni na cislo, by sa zaradilo medzi spamove a tie by sa blokovali potom automaticky u vsetkych co maju apku nainstalovanu.
    pripadne u kazdeho volacujeho cisla by sa zobrazoval spam rating a uzivatel by sa mohol rozhodnut ci ho prijme, alebo rovno zrusi

  8. jestli mas Android tak Avast muzes si i nastavit od kdy do kdy bude blokace atd. :-)

  9. Ja uz nekolik tydnu pouzivam appku KdoVolal od Pykaso a ta pro tenhle ucel nema chybu

  10. Mluvim s vlastnikem telefonu? Ne tady vlastnikuv pes. Haf.

  11. Na tyhle telemarketery jsem fakt alergický. Většinou totiž volají naprosto nevhod, jako v pátek odpoledne a podobně. Díky za tip na tu aplikaci kdovolal. Určitě vyzkouším

Comments are closed.