Že by Google plus dokázalo zachránit před Tučňákem?

misc-are-you-fucking-kidding-mePři procházení BHW jsem narazil na zajímavý případ. Jednomu z členů Google Penguin penalizoval, na přelomu říjen/listopad, web. Jednalo se o agregátor zpráv. V podstatě žádný originální obsah, jen přebíral texty od ostatních. Tisíce článků bylo po zásluze deindexováno. Neukazovali se ani po příkazu site:.

Většinou se black hatu přizná porážka a jde se dál. Majitel to ale nechtěl vzdát a rozhodl se vykašlat na zdroj návštěvnosti z vyhledávačů. Vhrnul se na sociální sítě.

Před třemi dny si všiml, že se začaly články objevovat opět ve vyhledávači a to právě ty, které skript postupně automaticky publikoval na Google plus se zpětným odkazem. Navíc se údajně umísťují lépe než předtím.

Co se mohlo stát?

Pokud pomineme důvěryhodnost takovéhoto případu, tak nám v podstatě přichází v úvahu jen dvě možnosti.

Varianta číslo 1 – Došlo k zlepšení odkazového profilu. Pak by následovalo postupné nahazování stránky zpět. Google penguin vyhazuje z vyhledávání konkrétní stránku. Odnesou to většinou ty, které mají anchor text nějaké klíčové slovo. Pokud se takováto stránka, respektive odkaz na ní, začne objevovat na sociálních sítích určitě si zlepší odkazový profil. No mohlo by to fungovat.

Varianta číslo 2 – Přebral to freshbot. Když se objeví nová stránka, tak jí většinou projde takzvaný “freshbot” a je s bonusem zařazena u Google do vyhledávání. Teprve za nějaký čas jí projde Googlebot pořádně a zpracuje jí v “širším kontextu”. Následně si najde své pevné místo v SERP. Ovšem tyto stránky zde už jednou byly.

Varianta číslo 3 – Google plus se na to prostě dívá jinak. Možná, že Google plus má svého vlastního robota, či spíše vlastní přístup jak hodnotí obsah, který se na něm objeví. Přeci jen lidé potřebují aktuální informace. Jakmile se tam začali články objevovat, tak na nic nečekal a začal je zveřejňovat i v indexu. Ignoroval přitom penalizaci tučňákem. Ta se může zase časem vrátit.

Závěr

V každém případě jedná se o zajímavou věc. Pokud tedy budete zasaženy tučňákem zkuste stránky hodit do Google plus a trochu zpropagovat. V podstatě nemáte co ztratit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Že by Google plus dokázalo zachránit před Tučňákem?”

  1. zaujímavé zistenie, ale radšej si to v praxi musím sám odskúšať

  2. Tuším si predsa len ku Google účtu aktivujem aj profil na G+ a budem tam dávať články rovnako, ako na Facebook. Nie som priateľom sociálnych sietí, ale ak to má pomôcť dohľadateľnosti článkov a tým aj ich čítanosti, tak asi inej cesty nebude.

  3. Drago, nechystáš sa na článok o posledných trendoch, podľa čoho vlastne Google zoraďuje výsledky vyhľadávania? Posledných pár dní sa na to snažím prísť.
    Na prvých pozíciach na dôležité kľúčové slová sa nachádza web, ktorý nemá žiadne odkazy, nemá aktivitu na sociálnych sieťach, nemá robots.txt a je nový. Celkovo nesplňuje dosť bodov z odporúčania optimalizácie od Google. Aj tak je prvý. Weby, ktoré toto splňujú sú pod ním. Preto ma zaujíma – prečo je zrovna tento web prvý? Rozmýšľam nad tým už dlho. Je snáď hlavným faktorom šťastie a náhoda?
    Podobnú vec je vidieť pri viacerých dôležitých kľúčových slovách aj iných odvetví.

  4. @admin – Pri zadaní kľúč.slová vzduchovky je prvý web meget a konkrétne ten som popisoval vyššie. Porovnával som to s webmi na ďalších pozíciách (napr.môžme s druhým v poradí Colosus, ktorý je o pár rokov starší), ktoré sú podľa mňa na tom oveľa lepšie.

  5. Tlačítko +1 bude rozhodně velkým měřítkem, ať už časem nebo možná i v roce 2014. Ani bych se nedivil, kdyby se stalo i trendem profilů na G+, potažmo lidí ve vašich kruzích. Ač se dá víceméně +1 také lehce zmanipulovat, mohou se objevit koupě X +1 za určitý obnos peněz, mohlo by být klíčem k úspěchu. Trendem se určitě stane i optimalizace webů pro smartphony.

    1. Tak Google plus prý může ovlivnit až 20% výsledků v SERP. To je stará věc. Hýčkat si profilovou stránku na Google plus by měla každá firma i když to stojí čas. Spíše se vynořuje konspirační teorie jestli Google plus nemá možnost nějak vkládat výsledky do SERP vlastním způsobem. Zní to šíleně, ale zde by to platilo. No spíše moc sci-fi :)

  6. No, o tom by se dalo polemizovat. Četl jsem před několika měsíci to, že se +1 nepodílí na pozici v SERPU. Dnes se však ukazuje ve vyhledávání nová +1 technologie, a to, že pokud dáte +1 nějakému obsahu, může se tento článek umisťovat u lidí na Google+ v celku vysoko ve výsledcích vyhledávání. +1 pro článek pak může zapříčinit stabilní pozici ve vyhledávání?!?

    1. Martin: já žiju už dlouhou dobu v domnění, že G+ má vliv na pozice ve vyhledávání a to čím víc +1ček na post v Google plus (nikoliv na web stránce), tím lépe. Navíc si to Google hlídá. Zkusil jsem si v jednom systému na výměnu like/tweet/+1 sehnat 100 +1ček a vydržely tam pár dnů, pak se počítadlo vynulovalo. Takže sociální +1čkování od autorit tak nějak beru jako nový linkbuilding (už chybí jen Google Plus Rank :))
      Pokud by jsi dohledal ten článek, tak prosím hoď sem odkaz. Je možné, že mi něco důležitého uteklo.

      A +1čka vs SERP, tam se to používá prý na urychlení indexace. I když slyšel jsem, že někdo dostal stránku bez jediného externího odkazu (bez sitemap apod.) do SERP přes sdílení na G+ a pak ta stránka po pár dnech vypadla. Hmm tohle by se dalo lehce otestovat.

  7. Ano, +1 můžeme brát v tomto případě také jako manuální pingback. Možné to je. Článek zkusím dohledat.

  8. Je vhodne zdielat na facebooku a google plus tie iste prispevky alebo je potrebne venovat sa kazdej zvlast ? A ako co najrychlejsie dotiahnut na google plus ludi ?

  9. Zapomněl jsem dodat, že se pak s webem umisťujete na dosti konkurenční slova v celku vysoko (pokud dáte +1 článku se stejným obsahovým KW a máte pak dost lidí v kruzích). I já jsem měl to štěstí a na KW – seznam, seznam cz mě chodilo cca. 200 UIP denně z Googlu. Říkal jsem si, odkud to pramení, pak jsem to rozlouskl.

  10. A co sa tyka vkladania na google+, myslene je na firemnu stranku, alebo osobny profil, alebo je to jedno?

Comments are closed.