Schválně jak moc nás bude Google tlačit do webů pro mobilní zařízení

google-me-gustaObčas si říkám, že white hat SEO vzniklo jen z důvodu, aby nás Google mohl tlačit určitým směrem. Některé věci jsou fajn a člověk rád spolupracuje. Jmenovitě třeba robots.txt anebo sitemap.xml. Na oplátku za snahu dostane kostičku cukru v podobě rychlejší indexace.

Pak jsou tu věci, do kterých se mu zas tak moc nechce, ale bez nich se SEO prostě dělat nedá. Jmenovitě třeba Google Webmaster Tools. Za ověření identity vlastníka/provozovatele dostanete informaci o případném problému, můžete nastavit určité parametry (pro koho je web určen, rychlost načítání, nahrát sitemapu), které ovšem můžou být podle potřeby ignorovány. Hlavním lákadlem je pro většinu z nás přehled zpětných odkazů, pozice v SERP, informace o problémech a možnost se odvolat. Samozřejmě toho umí víc.

No a dostáváme se k tomu, co nechceme. Třeba já jsem dlouhou dobu byl naštvaný na provázanost Google plus a authorship. Pěkně poctivě a hlavně pravdivě musíte vyplnit údaje na Google plus. Vaše fotka nemůže být ilustrační ale skutečná. Za to vše získáte až o 20% lepší pozice v SERP + speciální design výsledku ve vyhledávání s vaší fotkou zaručuje vyšší míru prokliku. Super no. Nakonec jsem podlehl i já a zdůvodnil si to budováním osobní značky. Fuj :)

Samozřejmě podobných věcí se dočkáme do budoucna ještě hodně. Něco budeme ochotní akceptovat, jiné věci ne a u dalších se jako správní obchodníci svezeme na “zlaté” vlně. Stále čekám kdo rozjede recenzní weby s dobře odladěnými mikrodaty.

Tak jsem si postěžoval a teď k tématu. Mobilní zařízení klepou na dveře už nějaký ten pátek. Ceny za proklik hezky rostou. Dobře cílená reklama opřená o osobní data lidí prostě fungovat bude. Už teď si s námi dokáží některé kampaně pěkně pohrát. Co až budou mít náš osobní spis, přesnou lokaci a seznam toho co jsme si koupili za posledních několik let. Jó to bude sranda. Pamatujete na minorit report?

Po mobilní reklamě prostě je poptávka a Google jí chce vyjít vstříc. Nedávno vydal responzivní AdSense plochu. Jistě proč ne. Jsou weby, které jí využijí. Jenomže poslední dobou se začíná šuškat, že “správný web” musí být přístupný i z mobilního zařízení. Jak dlouhou bude trvat než “správný web” bude mít SEO body navíc?

Závěr

Mít nudlovitý destign webu jsou trendy snad rok staré. Šablon o třech sloupcích ubývá na úkor těch opravdu jednoduchých. Je pravda, že něco mají určitě do sebe. Bloger nepotřebuje všechny ty věci kolem dokola, jako jsou na 404M. Vlastně se vsadím, že prohnat to tu nějakou heat mapou by ukázalo, že můžu většinu větší zrušit :)

Jenomže o tom by možná měl rozhodnout on anebo čtenáři. No uvidíme, co nám přinese SEO 2014 :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Schválně jak moc nás bude Google tlačit do webů pro mobilní zařízení”

  1. Ahoj, co by mel takovy recenzentni web nejlepe splnovat?

  2. Zajímavé info ohledně autorship :) Já mám MFA propojené s fake účtem a je tam ilustrační fotka z free foto banky a zatím bez problémů :)

  3. Ja na Google kašlem. Okrem mail, doc a adsense účtu mu iné info nedám. Hoci za cenu menších zárobkov z reklamy. A do google účtu nie som trvale prihlásený, nepotrebujem aby ma šmíroval ešte aj Google.

  4. Myslím, že to bude stejné jako s autorstvím, G bude dávat webu plus body. I když mobilní stránky jsou celkem dobré a často přehlednější, pokud se drží původního designu. Ale nemám rád mobilní stránky, které vypadají úplně jinak, to má pak člověk pocit, že je někde jinde.

  5. Drago, pises ze fotka musi byt skutecna… ty jsi kresleny kacer? Jak se ti tohle povedlo?

  6. Mno, osobně bych tento web ocenil v responzivním formátu, čtu ho takřka jen na mobilu nebo tabletu. Jinak dle mých statistik mají mé weby nízkou návštěvnost z mobilních zařízení byť jsou všechny responzivní.

  7. No ale jak G pozná jestli je fotka skutečně moje nebo jsem použil fotku nějakého hezkého člověka?

  8. Zmínil si microdata, nezkoušil si je na nějakém projektu otestovat? Zkouším to už nějakou dobu, ale Rating ne a ne a nejde :)

Comments are closed.