Výsledek nasazení opatření pro AdBlock

nejak-to-nedava-smyslV záři jsem přidal na 404M do div, který obsahuje text článku atribut id s hodnotou “reklama”. Výsledkem bylo, že většina pluginů na blokování reklamy jako je třeba AdBlock vymazaly text článku pro návštěvníky. V podstatě zůstala vidět v prostředním sloupci jen diskuze. A výsledek?

Pár lidí mi v horizontu týdnu napsalo, že mám rozbitý blog. To byli spíše jednotky. Když se mi 404M u ČH rozbil, protože robot co se přes něj prohnal vyčerpal všechnu paměť VMS, tak mi jich napsalo o dost více, během jedné hodiny. Začal jsem tak pochybovat o tom zdali u nás opravdu tolik lidí používá AdBlock. Podle zahraničních informací jsou to údajně až desítky procent.

Je ale pravda, že některé hodnoty se posunuly. Například míra opuštění stránky vzrostla o 2,52%. Počet stránek na návštěvu klesl o 5,1%. Nejvíce se to ovšem podepsalo na průměrné době strávené na stránce. Ta klesla z 2:39 na na 1:55 (27,09%).

Čísla však mohou být značně znehodnocena, protože mi začalo v porovnávaném období (20.9.2013 – 29.11.2013 vs 20.9.2012 – 29.11.2012) chodit daleko více lidí ze Seznamu a z Google naopak méně. Právě návštěvníci Seznamu většinou odcházejí rychle pryč, protože to co hledají zde nemám (wwwfacebook.com. – přes 260 přístupů, dopis s modrým pruhem, červené tlačítko atd.). Také jsem přišel za sledované období o více jak 1K návštěvníků z webtrhu, kde už netrávím tolik času vkládáním odpovědí na stále se opakující otázky, které jsem už popsal. I když asi by jsem zase mohl začít :)

Nějaké závěry?

Přiznám se, že jsem z výsledku trochu zklamán. Anebo potěšen? Je dost možné, že AdBlock využívá stále pouze technicky zdatná část internetu. Pro ně nebylo problém pochopit v čem je problém a 404M prostě šoupli na whitelist. Dále to neřešili. Tohle by byl ten nejlepší závěr co si většina z nás tvůrců obsahu asi může představit.

Největší strach z “ublížení” mému blogu jsem měl právě s návštěvnosti z Google. Přeci jen, kdo přichází z vyhledávače a nezná můj blog. Může chybějící článek považovat za chybu a prostě na 404M rezignovat. Čímž přijdu o návštěvníka a potenciálního čtenáře, který mohl můj článek sdílet na sociálních sítích. Popravdě právě schopnost, že každý návštěvník má moc sdílet obsah dále přes sociální sítě (Twitter, Google plus) je dnes důležitá. Má daleko větší cenu, než těch pár impresí reklamy. A to nejen pro mě ale i pro inzerenty. Takže pokud chcete poděkovat tvůrci obsahu, tak to neřešte klikáním na reklamu, ale sdílením přes Google plus a Twitter. Bude daleko více potěšen, to mi věřte.

 

Návštěvy Procento nových návštěv Nové návštěvy Míra opuštění Počet stránek na návštěvu Prům. doba trvání návštěvy
24,23 %
8 727 vs. 11 518
10,92 %
43,82 % vs. 39,50 %
15,96 %
3 824 vs. 4 550
2,74 %
66,12 % vs. 64,35 %
4,11 %
1,83 vs. 1,90
google
20.9.2013 – 29.11.2013 8727 43,82 % 3824 66,12 % 1,83 s
20.9.2012 – 29.11.2012 11518 39,50 % 4550 64,35 % 1,9 s
Změněno v procentech -24,23 % 10,92 % -15,96 % 2,74 % -4,11 %

Jak je vidět tak míra okamžitého opuštění stránek vzrostla o 15,96% a průměrná doba trvání na stránce klesla o 4,11%. Je nutné vzít ale v úvahu, že už více jak rok se snažím psát články o délce minimálně 300 slov. Pokud by jsem to nedělal mohlo by se opatření proti AdBlock projevit více.

Důležité je procento okamžitého opuštění stránky. Nárůst považuji za vliv opatření.

Poučení do budoucna

Test se zneviditelněním obsahu pro AdBlock nedopadl podle mého očekávání. Čtenáři mého blogu se s tím dokázali bez viditelných problému vypořádat anebo AdBlock není používán v takové míře. Tvrzení, že jej začínají v IT používat desítky procent návštěvníků se mi moc nezdá. Na statistikách GA by to prostě bylo vidět. Vzrostlo by procento opuštění a výrazně klesla průměrná doba na stránce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Výsledek nasazení opatření pro AdBlock”

  1. jj, 404m je jediny web v mojom adblock whiteliste, za celu historiu pouzivania adblocku :) ale i tak mam reklamnu slepotu

  2. Adblock sice primarne nepouzivam, ale skusal som ci to vie blolkovat youtube reklamy. A nepodarilo sa mi to bloknut.

    Ale v tej dobe som navstivil aj jeden z mojich webov http://www.xpozicky.sk/ a tam vdaka takto blbo povemenovanemu divu blokovalo vacsinu obsahu na stranke. Blokovalo to proste od prveho najdenia “ads” az po footer. Ale nemam k tomu ziadne relevantne udaje, kedze tuto stranku logicky dokopy nikto z adblock nenavstevuje.

    Ja len tolko, ze kvoli nejakej chybe v kode to moze blokovat aj viac ako reklamne bannery.

    1. Libje:pokud článek návštěvník neuvidí, tak stránku rychle opustí. Ve výsledku tak průměrná doba strávená na stránce klesne.

  3. Taky jsem si dal 404 do whitelistu a vic to neresil. možná jsem ti to napsal k nejakymu komentu a to bylo tak vse

  4. hned prvni den jak si to nasadil tak jsem otevrel 404m, videl jen komenty a tam to bylo hned na zacatku napsany ze je treba vypnout Adblock, tak jsem ho vypnul a dal neresil…

  5. Na webu http://www.kupkaru.cz jsem nasadil shodou okolností před několika dny něco podobného, dovolím si ale tvrdit že sofistikovanějšího – zobrazím hlášku o aktivovaném AdBlock a žádám o jeho vypnutí. Zobrazení téhle hlášky měřím a pak poznám jak se choval ten, co se mu hláška zobrazila. Z návštěvníků má zapnutý adblock cca 2,7% a bouncerate od nich byl 0%. Pro jednoduchost jsem se zaměřil jen na AdBlock, i když věřím, že to funguje i na jiné blokovače.

  6. Taky jsem si dal web na whitelist, je to nejrychleší řešení :). Ale přecejen si dokážu představit trošku sofistikovanější řešení.

    Např. udělat div, nebo jpeg, na kterém by bylo napsáno něco o blokování reklam atd, a ten překrýt neprůhledným divem s ID reklama.

    Se zapnutým adblockerem by se tedy zobrazovala tato hláška a ostatním ne.

    Nebo javascript, který by se tvářil jako reklamní, který by ten text schovával. Dá se toho vymyslet určitě více.

    Potom by neznalí ihned pochopili, že stránku nevidí kvůli adblocku a whitelistovali by také. ;)

  7. No tak ja to vyresil tak, ze jsem si upravil pravidlo pouze pro ten sloupec s clankem, a jine divy s nazvem reklama se mi na strance dale blokuji. Ano je to pro odbornika, ale staci aby to pravidlo prijali do seznamu pravidel a bude to fungovat pak vsem.

    Cili stale bez reklam a obsah stale vidim… ;-)

  8. AdBlock nepoužívám – u rychlého připojení mi bohatě stačí reklamní slepota. Tu velmi dobře vypěstoval Google tím, jak mi pořád cpe pod nos stejné věci, které už mám vyřešené a které mě nadále už jen otravují. Kdo se např. rád pořád dokola dívá na reklamu konkurence, jejíž stránky předtím z kontrolních důvodů navštívil? Jestli si někdo u Google myslí, že takto někoho vyburcují k využití reklamy, tak je na omylu. Podobně se chová třeba server Alibaba. Stačí si něco objednat a do pár týdnů zjistíte, že to šlo koupit výhodněji :-D
    Jinak se mi dvakrát stalo, že kolegové, které jsem odkázala na článek na 404m mi řekli, že tam prd je. Používají oba AdBlock kvůli úspoře času při mobilním připojení. Takže by asi stačilo použít něco podobného, jako zde popisuje David.

  9. Tak drago to neni pekne co si vykonal svojim navstevnikom!
    Ale neviem ci takyto krok ti prinesie viac uzitku ako skody, lebo ako si sam uz spominal v clanku, tak clovek, ktory nevie co si vykonal pri navsteve tvojho blogu dostane dojem, ze mas rozbity blog a odchadza ihned.
    Ten isty dojem som dostal aj ja a ako spominas vyssie, tak nie som sam ale je ich plno. Tiez som najprv odisiel hned v tom, ze to mas cele rozbite, ale ked som sa vratil druhy krat o par dni neskor a zase to iste, tak ma napadlo ako ako rad pises o AdBlocku a ci si nahodou nepridal do divu urcite KW, ktore AdBlock automaticky blokuje aby si donutil navstevnikov si ho vypnut.
    Tak som ako prve skusil vypnut AdBlock pre 404m a ejhle hned sa objavil obsah.
    Takze moja intuicia bola spravna. Ale reklamy aj tak nevidim aj ked mam povoleny AdBlock hihihihi, takze si nevyhral! Ani jednu nevidim. :))))
    Kedze som uz davnejsie zistil, ze AdBlock nie je schopny pokryt 100% reklam a bordelu, tak mam v zalohe este dalsie doplnky, ktore navzajom doplnaju jeden druhy a su schopne zablokovat 100% reklam, scriptov, FB bordelu a vseto dalsie, takze ani GA ma nezachyti, hihihi :DDDDD. Som ako duch! :D Toto sa mi maximalne osvedcilo a toto je len dalsia ukazka toho! Ked to jeden nezachyti, tak dalsi to zablokuje a ked ma niekde donutia vypnut jeden, tak dalsi v poradi tie reklamy blokne. Ale urcite neni problem sa v AdBlocku pohrat a nastavit to tak aby obsah bol vidiet aj ked tam bude umiestnene akekolvek KW, takze nic neni stratene ani pre tych co maju len AdBlock.

  10. Ja jsem se dnes zdesil, na vsech mych webech se najednou prestala zobrazovat adsense reklama. Nejdriv jsem myslel ze jde o nejakou penalizaci sklik se zobrazoval jen to adsense ne. No nakonec jsem vypartal ze za celou blokaci adsense je AVAST ten jsem prave v poslednich dnech aktualizoval na nejnovejsi verzi a on defaultne nainstaloval plugin pro Firefox. A defaultne je tam zapnuta “Ochrana proti sledování” ktera nektere reklamy blokuje, da vypnout v nastaveni, ale udela to nejaky BFU????

  11. 2 David: tak jsem ten avast vyzkousel na tentvuj web kupkaru.cz a adsense z tvych stranek zmizelo jinak to vypada normalne :(

  12. Neviem kde ale nasiel som web, ktory mi pise “dont by evil” a info ze mam zapnuty adblock tak som ho pre ich blog vypol.

  13. No hlavní problém Drago byl, že si neměl žádnou notifikaci pro lidi s adblockem. Sám bych na to nikdy nepřišel. Prostě jsem si myslel, že máš rozbitý web. Chtělo by to určité oznámení. Tvoje údaje jsou proto…

Comments are closed.