Jak na ilustrační obrázky rychle a levně

Ilustrační obrázky jsou často používané jako doplněk k článku, aby navodily patřičnou atmosféru anebo přilákaly pozornost čtenáře. Ačkoliv se dnes dají seznat poměrně jednoduše například na Wikimedia commons, kde stačí odměnit autora jen zmínkou anebo odkazem, kvůli duplicitě přicházíme o bonusové SEO body.

O přínosnosti medií v článcích a různých experimentech jsem tu psal několikrát. Stále jsem si jistý, že to vliv má. Jenomže kde a jak získat originální ilustrační obrázek, anebo dokonce obrázek doprovodný, který posbírá zbloudilé návštěvníky například z Google images anebo Seznamovského projektu Obrazky.cz?

Použijeme foťák v mobilu a kapesník ;)

Možná to nebude vypadat zcela profesionálně, ale svůj účel to splní dobře.

  • Vezmeme téma článku.
  • Napíšeme ho na kapesník formou bodů anebo jako myšlenkové pochody.
  • Pak kapesník položíme na stůl, ozdobíme dekoracemi a vyfotíme.

Když si zkusíte různé úhly brzo zjistíte, že váš výtvor je i zajímavý :)

Třeba k tomuto článku jsme vytvořil následující ilustrační fotku. Všechno trvalo ani ne pět minut.

 

ilustracni-obrazek-zdarma

Samozřejmě by stálo za to, ještě vše upravit třeba v Gimpu, ale pokud potřebujete ilustrační obrázek o velikosti 250×250 pixelů, tak se menší nedostatky dají tolerovat. Na okouzlení vyhledávačů však doporučuji zapracovat trochu víc. Těm se totiž libí větší a kvalitní fotky. Schválně si zkuste dát do Google images site:vasweb.tld. Zjistíte, že na prvních místech jsou velké autoritativní obrázky a postupně jak půjdete dolů dostanete se k těm menším. No asi nikoho nepřekvapí, že v kvalitě je síla :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Jak na ilustrační obrázky rychle a levně”

  1. Podle nadpisu jsem si říkal, že půjde o klasický výčet fotobank jako sxc.hu, everystockphoto, wiki..ale tohle mě překvapilo. Jen málokdy jsem při tvorbě ilustračních obrázků tak kreativní a přitom bych si sám mohl fotit obrázky i pro půjčkové weby. Jen to není úplně nejrychlejší, pokud potřebuji během hodinky nasadit 10 nových článků :)

  2. Tak jsem to site:vasweb.tld na Google Images vyzkoušel a zdá se, že to funguje trošku jinak než v popisu: http://goo.gl/Ry0L1t
    U mne je při tomto dotazu na prvním místě fotka utopeného Koena van Gogha, kterou jsem mu šlohnul z jeho facebookového profilu, a fotky plachetnic Wyvern (zdroj: Maritime Muzeum Stavanger) a Wylde Swan (zdroj: Wikimedia.org). Pak teprve začínají fotky, které jsem pořídil já osobně.

    1. Mirek: v článku je zmíněno, že se fotky řadí na webu podle kvality. Což v rámci jednoho webu je pravda.

  3. Tak za mě supr článek a geniální nápad, dávám palec nahoru. At si infografici i gugle s tim svým doporučením na jejich odkazování škubne…za internet chytřejší a krásnější!
    BTW hledani obrazku je IMHO stejně personifikované tak hledaní svého nej nebude mít vypovídací hodnotu.
    Dr.

  4. ja som si myslel, že každý vie o tom, že v google sú uprednosťnované veľké obrázky :). Veľmi zaujímavý nápad a ako už niekto písal v diskusii, keď sa ten text napíše až v gimpe tak by to mohlo vyzerať dosť profesionálne

  5. Hmmm, zajímavý postřeh, že větší obrázky více táhnou. Rozhodně k zamyšlení jakou cestou se vydat.

  6. Myslím si, že ke článku na jakékoli téma se dá vymyslet něco podobného. Píšete o financích? Vyfotíte peněženku, kasičku, rub složenky. Píšete o cestování? Vyfoťte ručně napsaný seznam památek, poličku v knihkupectví s knížkami o dané zemi, typický suvenýr pro danou oblast. A tak se dá něco vymyslet prakticky pro každý text. Pro firemní weby to ale samozřejmě chce něco sofistikovanějšího.

  7. Čo si myslíš o používaní obrázkov z Flickr.com ? (Creative Commons-licensed content (for commercial use))

    1. Marek L.: krom wikipedie ostatním službám moc nevěřím. Zvláště u komerčních webů je třeba dávat si pozor.

Comments are closed.