Twitter míří na burzu – v číslech

Twitter Téma IPO (Initial public offering) neboli veřejná nabídka akcii společnosti Twitter je už ve vzduchu dlouho. Teprve dnes se ovšem objevila první čísla. Upisovací cena za akcii by se mala pohybovat od 17 do 20 USD. Celkem bude  vydáno 70 milionů kusů akcií. Když se sečtou úplně všechny akcie společnosti, měla by být firma ohodnocena na 12 miliard USD. Jen pro srovnání momentální hodnota Facebooku je 127 miliard USD. Ovšem na rozdíl od něj se u Twitter předpokládá daleko větší růst.

Akcie se budou prodávat na New Yorské burze pod symbolem TWTR. Za tuto cenu budou první den nakupovat společnosti Goldman Sachs a Morgan Stanley přímo od Twitter. Druhý den pak dojde k volnému obchodování. Přesný datum jsem zatím nenašel.

Jak je na tom Twitter?

Twitter vydělává na reklamách, které se zobrazují vybraným uživatelům jako sponzorované příspěvky. Na rozdíl od Facebooku jsou poměrně dobře zakomponované a neruší. Od ledna do září 2013 takto vydělal Twitter 422 milionů USD. Ovšem náklady měl 548 milionů USD. Byl tedy 126 milionů USD ve ztrátě. Nutno ovšem podotknout, že největší náklady jsou na výzkum a vývoj služby. Ty se zároveň očekávají i do budoucnosti.

Twitter má v současnosti 232 milionů aktivních uživatelů. Tedy těch, kteří jsou aktivní alespoň měsíčně. Oproti předchozímu roku se toto číslo zvedlo o 39%. Co ale nejvíce přitahuje pozornost investorů je, že 3/4 těchto uživatelů se připojuje přes mobilní zařízení. Právě “mobilní reklama” tvoří 70% celkového příjmu z reklam.

Jak na tom budou akcie

Cena za akcie je nižší, než se odhadovalo. Je možné, že má Twitter strach z “neúspěchu” Facebooku, kdy cena začala na 38 USD a postupně padala až na 18 USD za akcii (31. srpna 2012). Momentálně je však na 52,44 USD za akcii. V jeho případě vládla poměrně slušná skepse. U Twitter je tomu jinak. Co jsem si tak pročítal články nejčastějším argumentem proč investovat je právě podíl mobilní reklamy a samozřejmě růst. Za rok by obrat firmu mohl reálně dosáhnout jedné miliardy dolarů.

Například Robert Peck z  SunTrust Robinson Humphrey si umí představit i nárůst na 50 USD za akcii do konce příštího roku.

Závěr

Zatímco u Facebooku jsem byl skeptický, tak u Twitter to nevypadá špatně. Možná by jsem i nějaké ty akcie koupil. Ohledně reklamy má Twitter poměrně slušné mezery. Například v ČR se prakticky nedá reklama koupit. Jedinou možností je sáhnout po službě Pay4t anebo někoho přímo uplatit, takže tady vidím poměrně slušný potenciál. Pokud je tomu tak i v ostatních zemích tak Twitter utíkají velké peníze.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Twitter míří na burzu – v číslech”

  1. Jak je videt u facebooku, ktery ma cenu vysponovanou jen diky spekulacim a ne kvuli realnym ekonomickym vysledkum, nemusi byt cena akcii vubec realne podlozena. To ze je ted FB za 52 dolaru za akcii neznamena vubec nic. Jen to ze to je vysponovano zajmem. I presto ze rocni zisk je tusim na 1 procentu “hodnoty”/dle akcii/. Takze hodnota facebooku je tazena pouze jakymsi ocekavanim, divideny nebudou, a pokud jo tak neadekvatni.

  2. este chyba informacia ako kde ich nejak jednoducho kupit :)

  3. to prečo majú také vysoké náklady na vývoj služby ?

  4. Obávám se, že to skončí jako facebook, nic nevypovídající akcie plné emocí, raději bych obchodoval něco jiného/lépe předvídatelného

Comments are closed.