Recenzní weby aneb dlouhá evoluce z PR webů

Na tvorbě minisite se mi nejvíc líbilo to evoluční zbrojení. Když jste tomu věnovali dostatek času, dalo se postupně dopracovat k stále dokonalejšímu konceptu, který se dokázal poprat v SERP i na obtížnější fráze. Ovšem většina lidí dávala přednost spíše automatickým řešením. Ty vycházeli finančně nejlépe. Jednou za čas se Google či Seznam naštval a byl to jako meteorit, který zlikvidoval určité druhy stránek. Muselo se začít znovu, přizpůsobit se. Nejdůležitější je podle mě nezaspat a pořád zkoušet nové věci a to i když jsou teprve v začátcích. Když slepě kopírujete, tak přehlédnete chyby anebo vám utečou souvislosti.

Nedávno jsem se právě ve spojením se slovem evoluce musel zamyslet nad oblíbeným termínem PR web. Jedná se o zajímavý koncept, na kterém jsem se toho hodně naučil.

PR web 1.0

Základem byla instalace WordPress s několika pluginy, které umožňovali publikovat články komukoliv. Vyhledávače měli co chroupat a uživatel dostal své zpětné odkazy. Provozovatele nemusel investovat moc času a náklady se mu většinou vrátili formou prodeje zpětných odkazů.

  • Vzrostl zájem o WordPress.
  • Spousta lidí zjišťuje co je to tisková zpráva.
  • Vzrůstá poptávka po levném copywritingu.
  • Vzrůstá poptávka po úpravě šablon WordPressů.

PR web 1.1 e – expanzní varianta

Po několika měsících se ukázalo, že o službu je zájem, ale lidé nemají zájem se registrovat do WordPressu. Chtějí jen co nejdříve publikovat svůj článek. U expanzní varianty tak odpadla nutnost registrace. Článek stačilo vložit přes formulář. Takovýchto webů nebylo problém na jednom hostingu vytvořit desítky.

  • Vzrůstá poptávka po specifických pluginech a úpravách.

PR web 1.1 r – ranky

Nabídka začala růst a převyšovala poptávku. Provozovatelé tak začali vsázet na co možná nejvyšší ranky. Největší poptávka byla po Google Page Rank. Registrovali se tak expirované domény, anebo se některé staré a nefukční minisite proměnily v PR weby.

  • Vzrůstá poptávka po levném linkbuildingu.
  • Spousta provozovatelů stojí před jednoduchým úkolem – jak dosáhnout alespoň na GPR 1 a SRANK 1?
  • Rozjíždí se debata nad přínosností odkazů s ranky.

PR web 1.1 u – unikátní obsah

Už na počátku se začali objevovat jednotky PR webů, které vyžadovali unikátní obsah. Ono to totiž také nedávalo moc smysl z pohledu SEO. K čemu mi bude web s obsahem, který je všude možně?

  • Vzrůstá poptávka po copywritingu
  • Rozjíždí se debata co musí obsahovat článek aby byl unikátní.
  • Diskutuje se o vlivu unikátnosti na pozice stránek a vliv odkazů z duplicitních stránek.

Seznam zasahuje

Spousta lidí si myslí, že první kdo sestřelil PR weby byl Google. Ale není to pravda. Seznam jej úspěšně předběhl a zasáhl proti stránkám s duplicitním obsahem. Došlo k pročištění SERP a cílilo se na duplicitu. Seznam to vzal pěkně z gruntu a bylo mu jedno kdo je unikátní anebo duplicitní. Osobně si myslím, že to vzali podle nějakého seznamu a pěkně ručně.

Google zasahuje

Dodnes si přesně nejsem jistý jak to vlastně proběhlo. Někde na 404m jsem tomu věnoval hned několik článků. V každém případě to byla manuální penalizace a přišli jste o ranky. Bylo jedno jestli si hlídáte duplicitu anebo ne. Sesmahlo to všechny. Probíral jsem to s více lidmi a neshodli jsme se. Takže s odstupem času si netroufám říct jestli Panda označkovala weby s nekvalitními stránkami a pak je zaměstnanci Google ručně penalizovali anebo se jednalo o něco jiného.

PR web 1.2 r, p – ranky, placený

Ačkoliv už se pokusy objevili předtím před “pandolypsou”, tak teprve po ní se situace natolik pročistila, že tyto weby začali tak nějak dávat smysl. V ČR je stále zakořeněná silná poptávka po odkazech z článků. Nová generace se navíc poučila a snaží se více dbát na to, aby vypadala seriózněji. Regulační poplatek slouží jako záruka, že článek bude použitelný. Využívá se SMS anebo mikroplatby. Přibývají i možnosti nechat si článek za desítky korun napsat.

  • Poptávka po levných a spolehlivých copywriterech se mírně zvýšila
  • Profesionalizace PR webů

PR web 1.3 – předevoluční, hybridní

Začínají se objevovat první náznaky, že by byl zájem o něco, co by dodržovalo pravidla Google a Seznamu. Náklady jsou však příliš vysoké na veřejné provozování. Prozatím jsou tak v režii SEO agentur anebo se jedná o hybridní magazíny, které velkou část příjmů získávají z Pay Per Post systémů.

  • Objevuje se poptávka po copywritech se zkušenostmi i za cenu kolem 100 CZK/článek.
  • PR weby se oborově specializují.
  • Je poptávka po redaktorech.
  • Provozovatelé se vzdělávají v oboru obsahového marketingu.
  • Články začínají být čitelné.
  • Začíná se více objevovat vliv čtenáře na výsledek.
  • SEO je místo cíle, prostředek jak získat čtenáře.
  • Padají šablony pro tipický PR článek

Momentálně se nacházíme v této fázi. Pokud si odpustíme své náklady, dá se z toho už vytvořit obchodní model. Pay Per Post systémy a affiliate dokáží vydělat nějaké peníze, ale tento druh PR webů je spíše investicí do budoucna. Samozřejmě v kombinací, že jej používáte na linkbuilding pro své klienty, tak se vyplatí.

PR web 2.0 – Recenzní web

Pokud si poskládáme dohromady to co Google veřejně říká a přidáme k tomu zkušenosti s onpage optimalizace, obsahové marketingu a nejnovější trendy (zvláště social rank), vychází nám tato varianto jako ideální. Evoluce od letákových článečků po obsáhlé recenze je poměrně velký krok. Na druhou stranu z nepotřebného nic dosáhneme poměrně užitečné texty plné informací. Recenzní weby navíc budou mít jednu výhodu. Zaberou vyšší desítky procent vrchních pozic v SERP. Tedy vykopnou střední eshopy z topky. Nezůstane jim nic jiného než si koupovat recenze a pumpovat peníze do PPC. Což rozhodně vadit vyhledávačům nebude.

Jen pro souhrn jak vnímám rozdíl mezi recenzí a PR textem

  • Recenze jsou obsáhlejší. Pokaždé když jsem nějakou psal, jen zřídka jsem skončil pod 1000 slov.
  • Recenze musí být dobře čitelná, jinak jde čtenář ke konkurenci. V posledních letech je rozdíl mezi odfláknutou a kvalitní i stovky sdílení.
  • Recenze je dílem autora, který se za ní nestydí, právě naopak. Je jeho vizitkou. Tento koncept je kompatibilní s google autorship.
  • Recenze musí obsahovat multimédia. Nemůžete psát, že jsem něco testoval a přitom to “nemít v ruce”. Jsou nutné vlastní fotky a/nebo video.

Recenzní weby si budou budovat značku, kolem které vznikne komunita. To znamená naplno využít sociální sítě. Pravidelně vydávat newslettery a všechny ty věci kolem toho. Bude nutné se do značné míry profesionalizovat.

Problém je, že tohle všechno bude sakra drahé. Dnes jsou recenze součástí velkých magazínů. Jen výjimečně je dělají blogeři. Je to náročná disciplína a bez zkušeností, vzdělání to není jednoduché. Musí se u toho přemýšlet. Mít v hlavně anebo i na papíře nákres jak bude výsledek vypadat. Prostě koncept je základ. Psát z patra jde blogpost ale recenze je jiné kafe.

Závěr

Co dodat na závěr? Mě osobně se líbí jak z něčeho “zbytečného” jako PR web může postupem času vzniknout něco užitečného.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Recenzní weby aneb dlouhá evoluce z PR webů”

  1. Dobře napsané. Sám jsem měl v hlavě podobné myšlenky, jen jsem je nedokázal tak jasné formulovat a vyvodit závěry. Tento článek mi v tomto směru moc pomohl. Díky.

  2. Tiež sa mi páči táto evolúcia. Rovnako začínajú miznúť aj odkazové patičky či sidebary. Prirovnal by som to k offline bilboardom, stačí sa pozrieť za hranice niekam na západ a hneď si človek uvedomí, koľko je u nás (ale myslím, že ani ČR nezaostáva) kadejakých bilboardov, plagátov a iného balastu. Osobne sa teším, kedy prebehne aj podobná evolúcia offline.

  3. Ta velká penalizace ze strany seznamu byla provedena na základě seznamu, který sestavil Plaváček. Alespoň myslím :-) Jeden web, který na seznamu byl, jsem nevědomky koupil a hned na to byl penalizován :-)

  4. Pěkné shrnutí, akorát bych posunul ty hybridný na 2.0 a ty recenzní weby dal na 3.0 – a nebo spíš úplně na jinou úroveň, už bych to moc nenazýval PR webem, ale spíš klasickým magazínem.

  5. Podle mě se v to promění setiny procenta PR webu. Tohle chce opravdu hodně času a peněz. A to pro většinu provozovatelů PR webu nebude zajímavé.

  6. Díky tomu, že u nás ještě není mezi v recenzích taková konkurence často není potřeba mít ani tak kvalitní obsah. V začátcích webu se mi dokonce v SERP chytali i prázdné články jen s nadpisem :)

  7. Dnes není jednoduché publikovat nějaký obsah, aby byl vysoko v SERP.. pevné nervy a hodně štěstí všem kouzelníkům s textem..

Comments are closed.