Matt Cutts: rychlost webu není u mobilního vyhledávání podstatná

nejak-to-nedava-smyslAčkoliv to co říká Matt Cutts většinou beru s rezervou, tak jeho poslední vystoupení ve videu Is page speed a more important factor for mobile sites? je zajímavé. Ono je tam toho více, ale začneme tím co všichni probírají.

Mobilní vyhledávání na Google se řídí jinými faktory než klasické desktopové. To všichni víme. Ovšem že se ignoruje rychlost stránky mnoho lidí zaskočilo. Přeci jen základem SEO je chladná logika bez předsudků a ta nám velí, že weby, které se stahují pomalu by právě u mobilního připojení měly být penalizovány. Ostatně kdo dnes má na mobilním telefonu rychlost srovnatelnou s pevným připojením?

Možná náhrada

Proč to tedy hodnotícím faktorem? Může spekulovat, že Google weby pro mobilní telefony hodnotí podle faktorů, které jednoduše zastoupí jejich rychlost. Například objem dat, náročnost pro vykreslení anebo použité technologie s kterými mají mobilní prohlížeče problém. Třeba z toho prostě vytvoří nějaký index použitelnosti na mobilních zařízeních. Samotná rychlost serveru ostatně u pomalého připojení asi nebude zas tak důležitá jako stokilobajtový javascript, který na chvilku zavaří i herní PC.

Weby co se nekamarádí s mobily mají problém

Jestli je váš web mobile friendly údajně testuje Googlebot-Mobile. Chová se trochu odlišně než jeho starší bráška. Například zjišťuje zdali video na stránce dokáží mobilní telefony přehrát. Pokud ne, tak to asi není stránka ideální pro mobilní zařízení. Problém přitom není technický ale licence. Google doporučuje využívat HTML5 pro videa.

Dalším problémem jsou přesměrování. Někteří provozovatelé se z hlavičky snaží zjistit jestli se jedná o mobilní zařízení a pak dochází k násilnému přesměrování. Jenomže ne každý to chce.

Speciální chyby pro mobilní uživatele. Existují weby, které nemají pro mobilní zařízení vždy alternativu a předhazují jim chybu 404.

Více tipů najdete přímo v centru pro developery – Common mistakes in smartphone sites.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Matt Cutts: rychlost webu není u mobilního vyhledávání podstatná”

  1. dosť zaujímavé, za pár rokov už sa bude klasicky optimalizovať aj pre mobilné zariadenia, zase vzniknú stovky špecializovaných SEO mobile šamanov :)

  2. O optimalizaci pro mobilní produkty je tady toho opravdu hodně. Jde jen o to, zdali se optimalizace na smartphone dá nějak odladit. Mě se na mobilních telefonech zdá prohlížeč prostě malej, není nad do si sednout k 32″ monitoru. :P

Comments are closed.