Jak obejít penalizaci Tučňáka

black-hat-seo-renegadeVčera jsem se dostal do celkem zajímavé debaty. Byl to takový menší flame war black hat vs gray hat SEO. Byla celkem cítit “naštvanost” lidí se současnou politikou Google k linkbuildingu. Ti co dříve se snažili tak nějak balancovat svůj obchod na hranici white/gray se za poslední půlrok aniž by cokoliv změnili posunuli na gray/black. Spousta lidí nejen v ČR má rozjeté obchody s vytvářením obsahu a následnou výměnou v sítích blogů. U nás se tomu říká Guest posting. A nejde jen o SEO ale i o návštěvnost a budování brandu. Někde je to dokonce už tak daleko, že určití lidé/společnosti dodávají profesionálně vytvořený obsah za reklamu a to klidně i mimo článek anebo i nofollow odkaz. Problém je, že Google to s Tučňákem trochu přestřelil a teď má spousta lidí tak trochu “rozbitý” odkazový profil. V praxi se prostě na určité fráze nezobrazuje ve vyhledávačích aniž by web jako celek utrpěl.

No ať to trochu zkrátím. Debata lidí co normálně nemají praktické zkušenosti s black hat se přesunula právě do black hat sekce, kde je black hat komunita moc nemusí. Menší výměna názorů vyvrcholila krásnou přestřelkou know how. Prostě krása se k tomu nenápadně vetřít :)

Co jsem já osobně netušil je, že domény, které jsou postižené penalizací od Pandy anebo Tučňáka údajně nepřenáší tento druh specifické penalizace na další domény pomocí redirektů 301 a 302, protože pak by jste dokázali odstřelit cokoliv. Protože pro black hat SEO šamana není problém do měsíce vytvořit doménu na kterou směřují miliony odkazů z všemožných free blogů, nezabezpečených CMS, diskuzních fór a tak dále. Desítky takto nabitých domén už by dokázali rozhodit nejen pěkně šlechtěný odkazový profil.

Redirektovaná doména nejenže nepřenáší penalizaci ale dokonce prý přenáší kompletní nepostižený linkjuice, pokud se nejedná o jeden specifický druh penalizace (nepadlo který). Takže jestli už máte plné zuby své penalizované domény s kterou netušíte, co dál tak jí prostě přesměrujte na novou. Do týdne až 14 dnů uvidíte hezké výsledky :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Jak obejít penalizaci Tučňáka”

  1. Pokud to takhle funguje, tak by se dali vytvářet weby na čištění linkjuice (vlastně pár takových mám :) ). Stačí nějaká mikrostránka na kterou pošlete hromady špatných odkazů (a radši i nějaké kvalitnější) a pak linkjuice přesměrujete na z mikrostránky na web, který chcete podpořit.

  2. Přiznám se, že se mi to nezdá…existují nějaké doložené testy? Podle mě 301 přednáší jakoukoliv penalizaci.

    1. Pavel: Mám v plánu to určitě v budoucnu vyzkoušet. Musím jen někde dostat nějakou penalizaci.

  3. Už je to trapný, pořád skákat, jak google píská. Vyhledávače se mají přizpůsobovat internetu, ne internet vyhledávačům.

  4. Hegon: Google se přizpůsobuje uživatelům vyhledávačů ne majitelům webu a SEO agenturám. Rozhodně by nedělal nic co ho bude stát peníze z reklam, tedy z negativní reakce uživatelů.

  5. Pavel Ungr: Nevím, jestli jsi mě pochopil správně. Podle mě, by seo nemělo vůbec existovat. Je to nepřirozený, přizpůsobovat svůj web nějakým zásadám a doporučením.

    1. hegon: vyhledávače stále potřebují občas pomoc. Ať už je to sitemap, pagination anebo rich snippets/micro data. Vlastně je toho celkem hodně kde potřebují pomoct. Navíc Google není jediný. Jsou a budou tu další.

  6. Hegon: Tak se neshodneme. Podle mě dává smysl dělat web lepším. Je jedno zda je to redesign, responsive, UX nebo SEO.

  7. Lidi zapomínají, že Google má akcionáře a těm jde o peníze. Vůbec bych se nedilivil, kdyby velke změny výsledků probíhaly častěji. Copak asi zbude serioznim firmam, ktere chtějí být na googlu vidět? Samozřejmě ppc.
    Taky bych se nedivil, kdyby google prováděl změny hlavně u nejvíc konkurenčních slov. Samozřejmě oficiálně jxe především o kvalitu obsahu pro uživatele :-)
    Google není špatný, ale lidi rádi, zapomínají, že jeho cílem je zisk a baští mu ty pr řeči, že mu jde výhradně o uživatele.

  8. Myslím, že tohle si zaslouží experiment. Mám pár webů, které chytly jak Penguina, tak i Pandu, takže ideální výchozí pozice :-).

  9. Radek: to je blbost. To ze nekam posles odkaz, to nefunguje. Musi to byt skutecne redirect 1:1 nebo neco se mu blizici.

  10. Bylo by možné nalinkovat ty oficiální zmínky? Nějak nevím jestli je dobré vsadit na spekulaci u webu, na kterém záleží.

  11. Tuto informaci jsem poprvé slyšel zprostředkovaně z jedné asijské konference, která se konala jako součást mastermind group Tropical MBA. Šlo o test, takže praktická ukázka. Jenom to teď nemůžu dohledat.

  12. 1) ano redirectnout penalizovanou stránku na konkurenci a zničit ji by google neměl umožňovat. Pak by 301 redirect měl logicky fungovat.
    2) na druhou stranu pokud vezmu web a rozjedu ho v naprosto identické podobě na jiné doměně. Googlu bude jasný, že se jedná o totožný obsah, strukturu, sitemap… obrázky… a nevidím důvod, proč v tomto případě penalizaci nepřenést.
    3) Kolem toho ničení konkurencí mě napadlo, někdo může udělat totální kopii jejich webu na doméně, kterou pak postihne penalizace a tu redirectnout. Google by zas měl mít mechanismus (stáří stránek – konkurence měla obsah dřív) jak tomu zabránit.
    3) Opravdu by mě zajímalo, jestli to někdo zkusil, přenesl identitcký obsah jinam a zbavil se penalizace.

    IMHO to fungovat nebude, ale nikdy neříkám nidky :D

  13. je celkom zaujímavé že penalizácia sa neprenáša ale kvalitný linkujuice ano, mne sa to zda trochu divné

Comments are closed.