Úvaha: Jaké možnosti internetového výdělku přinesou Google glass

determined-questioning-ponderingDneska jsem šel do obchodu nakoupit nějaké věci. Samozřejmě hluboce zamyšlený nad všemožnou prací, takže žádný spěch. Když jsem přišel ke přechodu všiml jsem si jak jej bez zaváhání přejel řidič s mobilem v ruce. Napadlo mě jaké by to asi bylo mít teď puštěný mobil a natočit jej. Všechny takto natočené “Scumbag Steve” by jsem mohl dát na web a přiživit se na flame a zlobě.

Na takovou věc by se mi hodili Google glass. Prostě je aktivujete a máte okamžitě záznam. Stačí si jen dívat. Večer by člověk postahoval vida do počítače, roztřídil a nahrál. Možná by na tom šel postavit i celý portál, kam by lidé nahrávali materiál a pak by se pomocí hodnocení vytvořil seznam těch nejlepších videi. To vůbec nezní špatně. Taková masová záležitost u které si člověk zanadává.

film-Zvlastni-dny-StrangedaysJenomže pak mě napadlo, kolik by se toho asi nestihlo natočit včas. Kdyby tak existovala možnost nahrávat nepřetržitě naprosto všechno. Hmm a proč ne? Vždyť jsou to jen gigabajty dat. Cožpak dneska nemáme mobilní zařízení, které by to nedokázalo uchovat? Celý náš den nahraný. Stačí už jen vše projít a najít zajímavé okamžiky. Pak vybrat ty nejlepší a nasdílet ostatním. No to mě podrž, to je jak z filmu Zvláštní dny. Už jen mít tu technologii na přenos zážitku rovnou do mozku. Pak by jsme mohli prožít nejlepší chvíle těch druhých.

I když ono by to možná mohlo fungovat. Představte si, že máte jít na pohovor a večer se o něj podělíte s ostatními. Anebo poradu, rande, pokus o překonání osobního rekordu, neúspěšná snaha o sbalení holky ve vlaku. Je nekonečné množství možností a zážitků, které by s vámi chtěli lidé sdílet. Je to jako koukat se na film, zažívat osud svého hrdiny. Někomu se bude líbit prožívat nejlepší chvilky celebrity, někomu jinému zase sledovat depresivní obrazy z ponurých uliček. No už chybí jen ten obsah pro dospělé :)

Ona se vlastně otvírá nová dimenze video blogování a to doslova. Místo tváře blogera uvidíte to co vidí. Ať už to bude komentovat anebo doplní vhodnou hudbou, najde si to své fanoušky. Daleko více bude záležet na člověku co vytváří obsah než dříve. Napsat text anebo si stoupnout před kameru a odříkat jej je jedna věc. Často to může být přikrášlená pravda, ale prožít si pracovní den nějakého úspěšného podnikatele, špičkového programátora anebo policajta při ostrém zásahu to jsou věci, které se jen tak nedají napsat. Opravdu nová dimenze autor ranku. Obsah za, který nepůjde napodobit anebo zkopírovat. Za takový se bude možná i těžce platit.

Závěr

Google glass jsou v současnosti celkem drahá záležitost 1500 dolarů není málo pro jednotlivce. Na podobný projekt už by se to dalo považovat za zajímavou investici. K masivnímu video blogování je to ale daleko. I když podle článku Why Google Glass costs $1,500, se při masové výrobě cena může dostat na 299 dolarů a to už není moc. Když omezíme většinu funkcí a necháme si jen kameru napojenou na mobil, cena bude daleko níže. Myslím, že nás čekají ještě hodně zvláštní dny ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Úvaha: Jaké možnosti internetového výdělku přinesou Google glass”

  1. Ja som dost zvedavy kedy bude prve Pcko natocene google glass a kolko podobnych aicii v blizkej dobe zaplni internet. Divim sa ze sa do teraz nic take nenatocilo. V CZ posobil taky potetovany magor co akoze natacal baby z prachy. Ten to uz mal davno prevadzkovat. Typujem ze to bude prva vec ako sa “vhodne” pouziju tieto okuliare.

  2. Doporučuju ke shlédnutí tenhle seriál: http://www.csfd.cz/film/214772-cerne-zrcadlo-narodni-hymna/

    K tématu výše a k tomu “kam by tohle vedlo” je potom 3. díl první série – tam to funguje úplně přesně jako “fulltime Google Glass”. Lidi si nahrávají celý svůj den, všechno co vidí, a pak se v tom večer před spaním přehrabujou. Při hádce s holkou, kdy ona vehementně tvrdí, že se na toho druhýho chlápka neusmála, pak stačí prostě zavolit na harddisku implantovaným v mozku, to video z toho vytáhnout a přehrát jí ho…

    Plus nelze nevzpomenout na http://www.csfd.cz/film/4871-v-kuzi-johna-malkoviche/ – aneb co třeba obchodní model, ve kterém si můžete místo televizního kanálu koupit předplatné sledování života někoho jiného? Co když budou mít celebrity možnost podepsat kontrakt s televizní stanicí, že budou třeba měsíc v kuse nosit na nose Google Glass brýle (všude kam se pohnou) a ta televize to bude vysílat jako non-stop pořad, který si zájemci budou moct zaplatit?

    Budoucnost, kdy bude TOHLE možný je myslím docela blízko a přijde mi to poměrně dost scary. Těch možností co se s něčím jako je Google Glass bude dát dělat, je hafo a jedna děsivější, než druhá… Ještě budeme rádi vzpomínat na reality show typu Big Brother.

  3. Tak ono můžeš teď taky chodit s mobilem a pořád nahrávat. Samozřejmě s brýlema je to pohodlnější. Nevím jak to bude/je u brýlí, ale myslím, že když budeš nahrávat video nebudeš moci dělat nic jiného, takže tě pak omrzí pokaždé zapínat nahrávání – stejně jako u mobilu. Třeba se pletu. Ono to z těch videí není moc poznat co se s tím vůbec dá dělat.

    Jestli znáte někdo video nebo článek o tom jak to vlastně funguje a co vidíte, tak sem s ním.

    Děsím se představy až takhle přijdu k přechodu a řidič auta přes něj prosviští, páč si zrovna bude číst zprávy. :-)

  4. nahravanie a ukladanie video momentiek by nebol problem… nahravanie moze bezat stale a po urcitom case(napr hodina) premazavat stary zaznam. v pripade zaujimavej udalosti staci hlaska typu “uloz poslednych x minut”.

    skor sa obavam aby v glass nebola default zapnuta funkcia rozpoznavania qr kodov, to by steny a reklamy za par rokov vyzerali…

  5. sonny, Pcko natocene stylom google glass uz davno existuje – vola sa F**kingGlasses, vzhladom na mena bab ako Renata to asi bude z CZ :-)

  6. Mno problém je v tom, že brýle jsou poměrně dost poznat a proto by asi pohovor v tom neprošel. Navíc si myslím, že by skoro všude byl problém s ochranou osobních údajů, pač bys od nikoho neměl souhlas. ps. je zajímavé, že v žádném scifi filmu problémy s ochranou osobních údajů neřeší :-)

  7. Ahoj,

    Spíš jsem zvědavá kolik budou stát takové brýle. Myslím si že si je tolik lidí nepořídí jelikož už je to další nabourání do soukromí.

  8. Doba, kdy cena náhražek s omezenými vlastními fcemi klesne pod magických 199$ myslím nebude dlouho trvat :D S těmi brýlemi si ještě za pár let užijeme zábavu, podobně jako dneska s autokamerami ;-)
    S ochranou osobních údajů si asi už nikdo moc lámat hlavu nebude, takže paranoia rulez!

  9. ja sa na tú dobu, keď sa bude všetko takto nahrávať neteším, veď už úplne vymizne ľudské súkromie, morálka a etika potom

Comments are closed.