Jeden zapomenutý SEO experiment

zapomenuty-obsahDneska jsem na Webtrhu odpovídal na jeden dotaz ohledně obrázků a samozřejmě jsem odkázal na článek o optimalizaci obrázků. Vzhledem k tomu, že už je tři čtvrtě roku starý, tak jsem si jej radši přečetl, jestli se tam náhodou nenachází nějaké zavádějící informace. No a našel jsem tam zmínku o jednom mém starším experimentu, ke kterému si dokonce vedu i projektový deník. Nebudeme se zdržovat a přejdeme rovnou k věci.

Projekt memeobrazky.com je tak napůl experiment a napůl volnočasová aktivita. Založil jsem jej, aby jsem otestoval vliv obrázků na vyhledávače a zároveň jsem chtěl zkusit vliv kvalitního obsahu. V krátkosti šlo o to, aby článek obsahující dostatek textu a multimedií dokázal konkurovat vysoce odkazovaným “bulvárním” stránkám, které postrádají text. Dále se tam prováděli experimenty související s cn130, youtube a dokonce i spamováním sociálních sítí. Bylo toho vícero. Ani nevím proč, nakonec jsem tam začal přidávat mé vlastní meme komiksy :)

Experiment s obrázky a texty

Nejdůležitější jsou stránky:

  • http://memeobrazky.com/bitch-please/
  • http://memeobrazky.com/forever-alone/
  • http://memeobrazky.com/i-lied/
  • http://memeobrazky.com/me-gusta/
  • http://memeobrazky.com/okay-guy/
  • http://memeobrazky.com/trollface/

Cílili na fráze kterých v té době byly stovky (dneska jsou to tisíce) na českém internetu. Já měl nižší desítky odkazů oni desítky tisíc. Úkoly byly v podstatě dva. Dostat se na první stránku SERP a co nejvýše v Google images. To vše díky kvalitnímu SEO textu a o SEO optimalizaci obrázků. Opravdu každý z článků musel splnit kritéria obou disciplín, které jsem si stanovil.

Výsledky

Vesměs všechno se podařilo podle předpokladů. Trollface zabral na českém Google první místo v image search. Teď jsem koukal, že tam je nějakých 10K návštěv. Bohužel nemůžu se v GWT vrátit do té doby, ale 70% z toho šlo právě přes google image search. Pak přišli ale změny Google struktury a místo náhledů se začaly objevovat celé obrázky a to prakticky padla návštěvnost na nula.

Velká část předpokladu se potvrdila. Výsledky jsem chtěl publikovat v mé e-brožurce o blogování, kterou jsem ale nikdy nějak nezačal psát :)

Za nějakého půl roku všechno popadalo dolů. Předpokládám, že Google něco v image search měnil, anebo to prostě už tak chodí, že obrázky se tam nějak točí. Nevím. Moc jsem to nesledoval. Poslední záznam v projektovém deníku je 8.11.2012.

Následný otřes

Něco ale přeci jen zůstalo. V rámci projektu Seznam Aftershock, jehož účelem je sledování autority stránek s odstupem času jsem zjistil, že zatímco na Google se stránky tak nějak postupem času usadili všude možně, tak Seznam je naopak posunul výše.

Nechci tady moc rozebírat přesná čísla, ale zaokrohleně vzato 6 měsíců po publikování stránky zakotvily na permanentním místě. V případě modelového případu dokonce na celkem dobrých. Výjimkou je jedna stránka z šesti za je třetí.

Následný screenshot je z rozhraní WebDeal, které umožňuje sledovat poloautomaticky pozice na Seznamu a zároveň má pár vychytávek, které jsem pro tenhle experiment potřeboval.

webdeal-klicova-slova-vylepsil-jsem-ti-to-at-je-sranda

Závěr

Výsledky je třeba brát s rezervou. V podstatě jsou to klíčová slova, která se komerčně nevyužívají (mimo affilu na trička a to ještě jinak), takže protivník v podstatě nebyl. Probíhalo několik experimentů a jedním z nich bylo “přeprat” přirozený linkbuilding bez obsahu právě obsahem. Nebylo použito žádné black ani gray hat SEO. Všechno čistě white hat. V podstatě se to i povedlo. Na Google to šlo okamžitě (i s přihlédnutím na freshbota) na Seznamu se výsledky dostavily po půl roce.

Ještě jedna spekulace na závěr. Výsledky jsem konzultoval s jedním ze SEO křečků a podle něj mě na Google nakonec odrovnaly sociální signály. Weby s meme tématikou mají totiž silnou podporu ze sociálních sítí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Jeden zapomenutý SEO experiment”

  1. na tých sociálnych signálov niečo bude, škoda že som nevidel žiadný test, kde by boli výsledky akú majú sociálne signály skutočnú hodnoty S tým novým google images, google strihol veľké množstvo trafficu skoro každému webmastrovy. Mne osobne jeden web padol z asi 2 500 UIP denne na 50 :D

  2. Webmástři v začátku obrázky hodně podcenily, dnes se na ně však dá velice dobře optimalizovat a ve své podstatě nosí i zajímavou návštěvnost.

  3. 2 Martin Kohout: zajimavou navstevnost pro google images…NE pro tvurce obsahu

  4. Možná to bude směšný dotaz, ale jak se dá optimalizovat na obrázky? Pomocí popisku obrázku?

  5. Zajímavý experiment a výsledky. Ale hlavně díky za link na memeobrazky.cz – dobrá práce se spoustou informací a původem spousty MEME symbolů!

Comments are closed.