Jak by mohl vypadat “Král obsahu”

mother-of-godObsah je král to slyšíme ze všech stran, až se nám tomu snad až chce i věřit. Ovšem kdo na internetu už nějakou tu dobu publikuje různé texty, návody či jen myšlenky, moc dobře ví, že často rozhoduje tvrdá práce s propagaci anebo občas jen náhoda, aby se obsah začal šířit. Pojem obsah je král zní opravdu hezky, jenomže nějaký projekt jen tak neudrží nad vodou. Osobně si myslím, pokud nějaký obsah bude králem, nebude potřeba reklamy, protože si za něj budou lidé ochotně platit.

Král obsahu je označení stránky, která bude natolik dokonalá, že jí náleží GPR 10, tedy zaokrouhleně nahoru k ní vedou všechny odkazy. Už celkem dlouhou dobu uvažuju, jak by takováto stránka musela vypadat. Víte, čekal jsem v druhé dekádě 21. století nějaký pokrok v zpravodajství. Že přijde web X.0 postavený na HTML5 a přinese nejen nové možnosti ale i standardy, nad kterými zůstane rozum stát. V podstatě tato myšlenka mě drží od okamžiku, co jsem poprvé viděl film Hvězdná pěchota, kde byly interaktivní federální zprávy. Kdykoliv jste chtěli k informaci získat více stačilo kliknout na interaktivní prvek.

V minulé dekádě k tomu měly nejblíže asi flashové stránky k hrám a filmům, kde šlo hlavně o efekt. Čistě obsahově je hezkou ukázkou wechoosethemoon.org o cestě Apollo 11 anebo cloudsovercuba.com o Kubánské krizi (zlobí v IE). To jsou ovšem hezky udělané multimediální archivy. Do interaktivních zpráv to má ovšem daleko, ostatně kdo z nás by něco podobného uměl jednak udělat a také snadno použít.

V tomto desetiletí na mě udělal dobrý dojem HTML5 a využití canvas. V kombinaci s moderními CMS a dalšími vychytávkami z HTML5 by nebyl problém vytvářet velice působivé blogposty. Ano bude to chtít více práce, aby bylo dosaženo interaktivnosti, ale máme k dispozici služby jako Google earth (3D mapy), Wikipedii (výklady hesel) a další, které by mohly náš příspěvek obohatit. Prostě budeme potřebovat ze začátku masivní frameworky, které postupem času se stanou jednoduššími. Budeme si moct udělat něco jako 360 Langstrasse Zurich, Three Dreams of Black (doporučuju Chrome – pohybem myši natáčíte kameru) anebo weyewear.com (jen intro, opět doporučuji Chrome). Ono se to možná zdá složité, ale vezměte si jak moc se posunul standard třeba u YouTube. PiP (picture in picture) se začalo běžně používat pro propagaci nových videií. Anebo ovládání widgetů ve WordPress. Podobně to půjde se vším. Když k tomu přidáte cloud, tak z pár věcí vám za pár desítek minut vygeneruje interaktivní film.

No a to nejlepší jsem si nechal na konec. V roce 2012 vydal New York Times článek Snow Fall – The Avalanche at Tunnel Creek. Sice to není úplně to o čem jsem psal, ale rozhodně v tom vidím zatím to nejlepší z této dekády.

Závěr

Asi nejzajímavější je, že prakticky všechno směřuje do fullstreenu, kde není prostor pro jakýkoliv rušiví prvek. Takže žádná reklama. Ale přiznejme si to, pokud by byly zprávy anebo návody takto vymakané k dokonalosti, asi by nám nevadilo za obsah platit. Král obsahu je tedy takový, který nás dokáže vtáhnout přímo do centra děje. Nejen textem ale i formou.

Edit: děkuji @davidlorincz že mi připomněl článek Snow Fall – The Avalanche at Tunnel Creek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Jak by mohl vypadat “Král obsahu””

  1. představa hezká, ale obávám se, že ani za “krále obsahu” lidé nebudou chtít (alespoň většina) platit.

  2. Drago opět uhodil hřebíček na hlavičku. “Dokonalý” obsah je fajn, ale to mu korunu mu nenasadí…

  3. Díky za článek. Ono o úspěchu obsahu rozhoduje víc faktorů. Jedním jsou třeba influnceři. Článek Marka Prokopa bude mít zpravidla více čtenářů než článek neznámého blogera. Ale to by bylo na samostatný článek :).

Comments are closed.