Ne všude dostanete zaplaceno bez živnostenského listu

okay-okay-cleanUž jsem OSVČ tak dlouho, že si ani nepamatuju jaké to bylo přivydělat si peníze bokem přes internetu bez papírování. Bez faktur, souhrnných hlášení, podávání přiznání k DPH či k dani z příjmu.

Spousta lidí, ale při monetizování webu to stále řešit musí, zvláště ti mladší osmnácti let. Dnes mají úplně jiné postavení než já před deseti lety. Všude je tolik příležitostí, práce a hlavně dostupných návodů online v češtině. Jasně je více konkurence, ale když máte spoustu času není problém si za měsíc pár tisíc ukousnout.

V pátek jsem se setkal na Webdeal se zajímavou situací. Zjistil jsem, že momentálně nejrychleji rostoucí pay per post systém KupČlánek vyžaduje k vyplacení peněz živnostenský list, respektive nutnost vystavit fakturu.

Mě osobně a většině lidí, kteří vydělávají na internetu je to celkem jedno. ŽL máme a vystavení faktur považujeme za samozřejmost. Ovšem je tu spousta těch menších, kteří prostě jdou z kola ven. Oproti tomu majitel WebDeal prohlásil, že PayPost/WebPost vyplatí peníze každému a nevidí v tom problém. Tak jak?

Nějak mi to celé od pátku vrtá hlavou. Ne z pohledu finanční byrokracie v Česku. Tady stejně každý peníze vyplácí jinak. Většina chce fakturu jen od plátců DPH, dokonce takový AdExpert i plátcům předpřipraví fakturu, takže legálních možností asi bude habaděj. Spíše mi jde o pohledu motivace.

Jak to dělají u PlaCla

neutral-indeedPlaCla je dalo by se říct historicky první masový Pay Per Post systém u nás. I přes některé kontroverze, jako je například posuzování webů podle alexa rank, anebo masovost, je to profitující projekt, který využívají známé reklamní a SEO společnosti.

Pokud se mě kdokoliv zeptá, co mám na PlaCla nejraději, tak je to jejich výplatní politika. Kdykoliv jsem já anebo kdokoliv s kým jsem mluvil zažádal o vyplacení, vše proběhlo značně rychle. Maximálně do 3 dnů máte peníze na účtě. V PlaCla snad neznají pojem faktura po splatnosti.

Právě proto jsem jim napsal jak řeší blogery bez živnostenského listu. Odpověď mi přišla následující:

“Blogeři bez ŽL musí mít v administraci vyplněny jméno, korespondenční údaje a číslo účtu. Finančnímu úřadu to stačí jako identifikace příjemce. Bloger si zažádá o výplatu a do tří pracovních dnů ji odešleme pokud má všechny údaje vyplněné (většinu stíháme do 24 hodin).”

– podpora PlaCla.cz

Vyplatí se řešit blogery bez živnosťáku?

yuno

Položme si otázku. Pokud využijete PlaCla, KupČlánek anebo WebPost kde by jste nejraději viděli blogerem psanou reklamu? Na webu, který píše člověk za peníze, anebo na tématickém blogu. Jistě nedá se to takhle jednoduše paušalizovat. Lidé co dělají weby za peníze už mají zkušenosti a věcí co a jak. Na druhou stranu právě Pay Per Post systémy mají spojovat blogery a inzerenty. Tedy dostat reklamu, tam kam by jinak bylo pracné se jí snažit nějak protlačit.

Za mě osobně si myslím, že neřešit blogery s příležitostnými příjmy z reklamních článků, je velmi velkou chybou. A to se na to dívám čistě z pohledu dobrého místa pro reklamu. Neřešíme věci jako je cena. Lidé co píší pro zábavu si za článek řeknou několikanásobně méně než člověk co prodává reklamu profesionálně. Jednak v tom tu cenu nevidí a také to neřeší. Těch pár korun navíc berou jako pokrytí nákladu.

Co dělat když to jinak nejde?

Občas se stane, že peníze z nějakého systému prostě nejdou dostat ven. Třeba má systém problém vyplácet peníze, anebo se něco změnilo. Jestli je můžete v něm protočit, stojí to rozhodně za úvahu. Naskytnou se vám totiž hned dvě možnosti.

Můžete reklamu prodat přímo. Pokud máte kontakty a čas, lze někomu nabídnout zprostředkování publikace článku anebo na férkovku prodat kompletně celý uživatelský účet. Obojí se běžně využívá. Kupci se většinou najdou, zvláště u systémů, kam musíte při prvním nalití peněz utratit několik tisíc. Takový ověřený účet za pár stovek to vyřeší. Navíc většinou prodáváte “pod cenou”.

Další možností jsou mé s oblibou zmiňované arbitráže. Vezmete 500 Kč a zkusíte z nich udělat  tisícovku. V systému se můžou nacházet tématické weby, které vaší affil stránku či MFA zasypou desítkami návštěvníků a zároveň trochu popostrčí ve vyhledávačích. No možná to bude chtít trochu víc než pouhé MFA, ale s trochou štěstí z těch pár napsaných článků přijde dost lidí na několik konverzí. Zbytek už je v rukou mocného linkjuice :)

Závěr

Když váš systém nevyplácí nemusí být všem dnům hned konec. its-somethingNemusíte se hned cítit jak třeba já, když jsem zjistil, že AdSense bude on nového roku vyžadovat registraci k DPH. Dejte si chvilku čas a s chladnou hlavou se rozhodněte co uděláte. Můžete si počkat až budete mít pořádný balík a zkusit to přes někoho přefakturovat, udělat si ŽL pokud na to máte věk, prodat účet, zkusit si zahrát na velkého arbitrážního spekulanta, propagovat vlastní stránky kvůli návštěvnosti či rankům, počkat na pořádnou affiliate příležitost anebo spoustu dalších věcí.

Nejhorší co můžete udělat, je rezignovat a zabalit to ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Ne všude dostanete zaplaceno bez živnostenského listu”

  1. Tak tohle jsem zažil přímo na vlastní kůži a ještě my z podpory na KupČlánek na mou otázku kde je problém s výplatou bez faktury odpověděli, že problém je má nemožnost fakturace, neboť zákon vždy vyžaduje faktury. Po mé námitce, že fakturu může vystavit sám sstém a to jako, že si službu objednal, tak my řekli, moc papírování.

  2. AdSense bude on nového roku vyžadovat registraci k DPH? Je o tom někde něco více?

  3. Ahoj,
    já s pokusy s tvorbou webů a jejich následnou monetizací teprve pokusuji. V této souvislosti mám jeden dotaz. Živnosťák pokud chce někdo pouze vydělávat resp. si přivydělávat reklamou na svých webech je na volnou živnost, otázka je, jakou konkrétně? V úvahu připadá Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení nebo i Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály. Paní na živnosťáku to nějak nedokázala zařadit, takže činností máme nakonec více.
    Ptám se, jakou živnost máte v ŽP uvedenou, pokud Vám jde jen o příjmy z reklamy typu Adsense, Slik atd?

  4. som z toho trochu smutný, koľko birokracie je potrebnej ked chce človek podnikať a aké množstvo prekážok sa neustále kladie podnikateľom do cesty

  5. Vyplácení provize zatím řeším bez ŽL. Byl jsem v systému Placla, kde jsem fakturovat nepotřeboval. Stejně tak je to i s vyděláváním na Heuréce. Tam za tebe odvádí DPH. Vše jde pořád řešit dohodou o provedení práce, tak alespoň mé úkony řeším já. Zatím jsem s tím neměl sebemenší problém, za těch pár let.

  6. Situace a byrokracie v ČR je čím dál složitější.
    Studenti mají živnostenské oprávnění jako činnost vedlejší, takže neplatí odvody. Za založení OSVČ zaplatí pouze 1 000 Kč.
    Využít lze také DPP nebo DPČ.
    Je to dobrá otázka k zamyšlené, stát vytváří přísnější pravidla a tím i podporuje šedou ekonomiku.

  7. Tomáš : tak já jsem to vyřešil šalamounsky s paní na ŽL. Nechal jsem si udělat ŽL na všechny činnosti, protože těch 80 živností je za stejnou cenu jako jedna jediná. A až se rozhodnu pro využití další činnosti tak tam nebudu muset jít a nechat si jí přidělat!

  8. Snad jen pro dokreslení celkového obrázku, pokud jde o administrativní zátěž. ¾ administrativního břemene je dáno národními předpisy, zbytek připadá na unijní legislativu. Je třeba však dodat, že celkové procento transponovaných právních aktů je vyšší a vyšší a to, co je na domácí půdě ve valné většině schvalováno, vyplývá zejména z naší povinnosti evropskou regulaci zapracovávat do českého legislativního prostředí. Bohužel si to v mnoha případech děláme složitější, než „EU“ vlastně vyžaduje. Jinak v počtu hodin, jež podnikatelské subjekty stráví pro splnění všech daňových povinností, které vyplývají ze zákona, bezpečně kralujeme celé Unii. Bohužel. Dle hodnocení Světové banky v oblasti podmínek pro podnikání jsme ze 185 zemí na 65. místě. Na špičce je tradičně sever – Švédsko, Dánsko či Finsko. Na druhou stranu, jsme o pár příček lepší než Bělorusko, Rumunsko nebo Albánie, takže paráda.

  9. Martin Kohout: Dohodou o provedení práce už to také není tak jednoduché. Zaměstnavatel vás musí vyslat na prohlídku ke svému smluvnímu lékaři. Krom toho, že se můžete dost nacestovat zaplatíte vy nebo zaměstnavatelé za každou prohlídku myslím 500,- ;)

  10. Nevim co je birokratického na tom, aby měl ten kdo chce vydělávat na sklik apod. měl ŽL.

    U studentů je to úplná trivialita (1x 1000Kč za založení + 1x ročně daňové přiznání, které “musí” udělat ikdyž vydělávají na DPP apod.).

  11. Ono podnikat bez živ. je tak trochu trestné ne? :D

    1. Mek: jen “trochu” :)
      Jvic: to mohou až od 18ti. Jinak souhlasím, že to je dnes jednoduché.

  12. HonyZahy: Jo, o tomhle jsem uvažoval taky, ale nakonec z toho sešlo :-) Nemusíš pak nějak dokládat, že danou živnost skutečně provozuješ nebo podávat za každou živnost nějaké přiznání? Přiznám se, že v tomhle docela plau :-)

  13. Jvic: Spíš vidím problém v tom, že pokud jejich příjmy z tohoto podnikání dosahují řádově stokorun měsíčně, státu se podle mě ani nevyplatí nutit ke k založení živnosti. Zajímali by mě pak nějaké přepočtené náklady státu na jednoho takového miniživnostníka (mzdy zaměstnanců finančáku, živnostenského úřadu, náklady na řadu formulářů apod.) Odhlédnu od toho, že i kdyby kdokoli dělal načerno i s poměrně vysokým příjmem, stát si tak jako tak přijde na své na mnoha dalších daních (spotřební, DPH atd.)

  14. Tak si to krásně překroutil a udělal ze mě debila a z KUPčlánku shit system. To ti pěkně děkuji.

    1) Fakturace je zákonem stanovená věc! Já si to nevymyslel. Nerad bych poučoval, ale soustavná činnost vyvýjená za účelem zisku je PODNIKÁNÍ! Takže pokud se to někumu nelíbí, ať se stane lobistou a prolobuje to v parlamentu!

    2) Výplaty si taky napsal hezky šalamounsky a vyznělo to tak, že KUPčlánek nevyplácí, nebo vyplácí pozdě! To striktně odmítám. Peníze se odesílají ihned po schválení. To proběhne do 48 hodin od žádosti o výplatu. To potvrdí desítky uživatelů, kteří si nechávali vyplatit kredit. Stačí i zaserfovat na netu, kde o tom někteří i píší…

    1. Kali: naprosto netuším, kde jsi to v mém článku našel. K bodu jedna se vyjadřovat nebudu, to si musí každý pořešit po svém. K dvojce nemám co dodat, proč by jsem to do článku dával, když jsem si žádné peníze ještě nenechal vyplatit? Přece nebudu psát blbosti, které jsem si sám nevyzkoušel. To prostě nedělám.

  15. K článku a celé debatě bych pouze poznamenal, že podnikání je soustavná a opakovaná činnost. Pokud tedy někdo napíše nárazově během roku 20 článků a vydělá si pár tisícovek, není to podnikání (bude ale dost záležet na výkladu příslušného živnostenského uřadu). Měla by zde ale být vždy splněna ta podmínka soustavnosti, což v případě příležitostného psaní článků není.

    Dalším limitem je hranice obratu 20.000,- za rok. Do tohoto limitu se příjem nemusí danit – a na to spoléhá předpokládám placla.cz. Záleží na schopnostech účetní jak to zaúčtuje a za zdanění si pak nese zodpovědnost už příjemce výplaty.

    Po rychlém pogooglování jsem objevil celkem pěkné vysvětlení problematiky zde: http://magazinspotrebitele.cz/drobne-podnikani-bez-zivnostenskeho-listu-co-vse-jeste-lze-bez-zl-30-5-2012/

  16. Je otázka co je správné? přestože to možná zákon důsledně nevyřaduje tak být provozovatelem tak přesto se asi přiklonim k variantě výběru jen přes IČ etc… Sice tím člověk příjde o pár zákazníků, ale na druhou stranu mu zůstanou jen profesionálové a na těch by se mělo stavět.

Comments are closed.