Z Ravena na Akismet

determined-questioning-ponderingPoslední dobou mi začalo chodit stále více stížností na antispamový plugin, který na 404M.com používám. Je mi to celkem líto, protože Raven Antispam funguje opravdu skvěle. Plní svou roli na sto procent, projde jen ručně psaný spam. Jenomže k čemu je to dobré pokud to zároveň omezuje příspěvky od některých čtenářů.

Snažil jsem se přijít na to, kde může být problém. Jenomže k ničemu jsem se nedopátral. Čtenáři s problémem zkoušeli různé prohlížeče anebo příspěvky (kvůli cachování) a pořád nic. Takovýchto lidí budou možná i desítky. Však to znáte, jen pár lidí se ozve s problémem tak banálním jako nemoct přidat příspěvek.

Než to řešit pitváním pluginu, který už oficiálně nenajdete ani na stránkách WordPressu, tak radši zkusím něco jiného. Vsadím na starou dobrou klasiku, která je dodávána se základní instalací. Tedy Akismet. Schválně jsem zvědavý jak si s přívalem spamu poradí a že ho tu občas mám :)

SPAM na 404M.COM

Jak už jsem zmínil díky Ravenovi, což je super plugin, protože spamu předchází, toho moc neprošlo. Žádné sáhodlouhé automatické posty jsem tu snad nikdy nemusel mazat. Naopak ručně psaný to bylo jiné kafe. Když zjistili “cizáci”, že jim angličtina neprojde začali zkoušet novou taktiku. Vytahovali celé věty ze schválených komentářů k jiným příspěvkům. Vždy první z jednoho a poslední z jiného. Musím říct, že to bylo celkem efektivní. Ze začátku jsem si nebyl jistý, že se opravdu jedná o spam. Tedy nebýt těch odkazů. Schválně zkusím něco dohledat v koši.

Aha tak nezkusím, právě jsem zjistil, že mi Akismet vysypal koš :)

V každém případě to vypadalo třeba následovně (vytvořeno z náhodných komentářů):

  • “Presne nad posledným bodom som nedávno rozmýšľal. Na druhou stranu nevím, proč by mu konkurence skládala takovou poklonu jenom tak.”
  • “Cesta budovani kvalitniho odkazu je to co porad propaguju. Každý má něco do sebe.”
  • “Mám jednu velice dobrou zkušenost. Jestli stačí na to, aby je každý hrrr běžel vkládat na své stránky.”

Jak jsou to krátké věty tak občas opravdu netušíte. Jednu dobu jich chodilo několik za den.

Samozřejmě to nemá na klasiku, kdy vám robot pochválí článek anebo myšlenku. To je člověku až líto mazat. Někdy musím zkusit vytipovat si tak 20 blogů, kde schvalují komentáře ručně a zkusit dát třeba “Velmi trefně vystihnuto.” Schválně kolik by jich prošlo.

Tam kde se spamuje je něco zajímavého

Kdysi jsem si všiml, že kvalitní komentářoví spam se pravidelně objevuje jen pod určitými příspěvky. Většinou jsou to blogposty s ranky (na těch se dobře prodávají intextové odkazy), ale po důkladné analýze zjistíte, že se v textu třeba vyskytují důležitá klíčová slova. Ostatně většina komentářového linkbuildingu se dělá pomocí tipů samotného Google. Jak to v praxi funguje vám ukázal Ga’s al Rhul v článku Zahrajeme si hru zvanou Linkbuilding – část 1. Musím ho přesvědčit (uplatit) ať napíše pokračování.

Kde se vám prostě začne objevovat spam tak ty stránky si zkontrolujte. Často jsou nahoře na nějaké zvláštní klíčové slovo anebo má ranky.  Takže stránka s ranky = prodat intextové odkazy, klíčová slova v cizím jazyce = hodit nad text banner s affilem, klíčová slova v češtině = hodit intextový affil.

Závěr

Snad bude nový antispam fungovat jak má. Pokud s Akismet máte pozitivní/negativní zkušenosti tak se podělte. Určitě nejsem sám koho to bude zajímat :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

24 Replies to “Z Ravena na Akismet”

  1. Je to už dobrý 14 dnů co nešlo přispívat do diskuze, nechtěl jsem tě tím zatěžovat ikdyž jsem věděl, že na vině je Raven, tak jsem problém nikde nedohledal a dále to neřešil.

    1. Jsem zvědavý kolik se ještě ozve lidí.

      Zatím Akismet hlásí 5x spam 1x ham. Musím zjistit co je ta šunka zač :)

  2. Velice trefný příspěvek :-)))))

    Ale nie – vážne: ani sa nedivím, že to spammerom stojí za to: linky majú follow atribút, sú z rešpektovaného zdroja, nečudo, že sa k nim snažia dostať :-) Akismet na mojich weboch pracuje zvyčajne spoľahlivo, priznám sa, že (asi tak trochu aj vďaka mojej lenivosti) som sa nikdy nepokúšal ho nahradiť inými pluginmi – som s ním spokojný.

  3. Když jsem chtěla přidat posledně komentář ze svého nového pc, tak mi to hlásilo, že nemám správně vyplněné antispamové pole. Ze starého noťase to současně šlo bez problémů, ale zase to bylo se spoustou chyb, kvůli hromadě jídla v klávesnici. Takže možná je problém v tom, co je ve kterém počítači nainstalováno. V tom novém nemám Flash a jiné nezbytnosti. Aspoň mě nerozptylují reklamy.

    Raz, dva,…, pět vět – teď už Drago nepozná, že jde o spam :-)

  4. Velmi trefný post!

    :-)) Jinak akismet používám na všech webech a zatím zachytil snad všechno. A že toho někdy bylo :-)

  5. co takhle registrace. Bych se zblaznil, kdybch musel kazdou hodinu checkovat :)

  6. Akismet používám od začátku a jsem s ním maximálně spokojený. Až na pár vyjímek odloví všechny spamy.

  7. Nedělá to nová verze chrome? Delaj teď nějaký šílenosti co se tyka reklam (treba zablokovani vic jak jednoho popunderu najendou – s tim ze jako popunder se pocita i target=”_blank”)

    jinak sám jsem hledal nejaky aktualnejsi plugin a nakonec skončil u
    http://wordpress.org/extend/plugins/nospamnx/
    měl by fungovat na podobném principu jako raven, jen je aktualizovany :-).

    ve stats mi pise
    Since February 24, 2013 NoSpamNX has stopped 1435 birdbrained Spambots (approx. 72 per Day).
    a jsem celkem spokojen :-).

  8. Já jsem nyní začal uzavírat komentáře u starších článků. Nezvažoval jsi totéž? Beru to tak, že pravidelní čtenáři přispět mohou a rád jim pomohu a ty starší mají “smůlu”. Tím, že uzavřu komenty se zbavím spamu, který padá na starší články a mohu se víc soustředit na články nové.

    Co to vyřešit takhle? x) Na nové články přece spam moc neleze…

  9. Spis se divim, ze stoji za to nekomu rucne vytvorit ty spamovaci komentare, kde kopiruji cast predchozich komentaru. Pokud to nejde rozumne automatizovat, pak je to prece nesmyslne drahe na cas.

    1. Mek: Tam se to rozlišuje na komerční, neosobní a osobní. U té osobní se mi líbila v registračním formuláři část, kde se ohodnocuje cena pluginu.
      Libje: to bude dělat nějaký poloautomat. Nějaká společnost co platí pár dolarů za den na to má systém, kde jen vyplňuješ captcha anebo vidíš část stránky. Do formuláře pak jen vkládáš předgenerovaný text.

      btw Akismet už chytnul 581 spamů, 24 hamů. Zatím 100% úspěšnost. Nepustil nic do fronty.

  10. tak proti automatickemu spamu mi moc dobre checkbox s textem Confirm you are NOT a spammer” s nahodnym jmenem checkboxu. pouzivam na to plugin G.A.S.P .

  11. tak presne tenhle problem jsem mel taky
    asi mesic jsem nemohl napsat komentar s tim ze nemam spravne vyplnene antispamove tlacitko
    a bylo fuk co jsem psal nebo jaky prohlizec jsem pouzil

  12. no mne sem pridavat komentare nesli vzdy mi to napsalo ze jesm nevyplnil antispamove tlacitko

  13. S akismetem budeš mít klid, není potřeba dávat nic jiného. Já ho používám na všech webech už asi 3 roky a žádný spam. Weby PR3-4, stovky článků, velká návštěvnost.

  14. já jsem moc spokojen s Ravenem, zatím chytil vše a nikdo si nestěžoval, že nejde vložit komentář

  15. Koukám, že dost lidí mělo stejně blbý nápad jako já o trefnosti, no zdržím se teda :)))
    Ale vážně – ten úplatek by už měl být co nejdříve. Určitě nebudu sám, kdo přivítá pokračování.

  16. Kruci – omluva – zapomněl jsem napsat k tomu Akismetu. Na svých webech jej hojně používám a ještě se mi nestalo, že by mě nějak zásadně vyšplouch. Pracuje bezvadně, za těch x-let akorát jednou hodil do spamu něco, co spamem nebylo.

  17. Já jsem používal také Akismet, nicméně jsem se občas setkal s tím, že se ve spamu objevilo něco, co tam nemá být. Občas i WP tam šupne nějaký ten interní odkaz na další článek vašeho webu.

Comments are closed.