Připravuje se nový druh reklamy v AdSense

AdWords má pro inzerenty celkem hezkou novinku. Nazývá se Dynamic Display Ads  a umožňuje prostřednictvím jedné inzertní plochy propagovat více druhů zboží, které prodáváte. Obrovská výhoda je hlavně v lepším cílení a dynamičnosti celého procesu. Ale začneme pěkně od začátku.

Jak to bude fungovat?

Dejme tomu, že máte eshop, který prodává roboty. Na skladě máte modely, které pomáhají v kuchyni, hlídají objekty, pomáhají starým lidem a starají se o zahrádku. Za normálních okolností by jste pro každou kategorii museli upravovat inzerát.

Dynamic Display Ads vám umožní vytvořit jednu inzertní plochu do které nahrajete obrázky a další potřebné informace. Jeden inzerát tak může mít stovky podob. Následně už bude na AdWords, aby našel vhodné umístění.

V našem případě se na webu s recepty bude zobrazovat reklama na robota co pomáhá v kuchyni. Weby zaměřené na bezpečnost budov zobrazí roboty hlídače. Stránky pro seniory budou nabízet v reklamě robota na pomoc pro staré lidi a konečně magazín pro zahrádkáře bude v reklamě zobrazovat robota zahrádkáře.

Trochu jsem to zjednodušil, ale faktem je, že třeba eshop s oblečením co prodává stovky položek v různých kategoriích podle zaměření z toho bude jasně těžit. Myslím si, že pro internetovou PPC reklamu je to jasný krok kupředu.

Co to znamená pro AdSense?

Dynamicky generovanou reklamou se už u nás běžně setkáváme například u nabídky různých cestovních kanceláří. Jsou to pravidelně aktualizující se plochy s horkou nabídkou zájezdů. Technicky to tedy není žádná novinka. Ovšem pro návštěvníky to rozhodně překvapení bude. Pár pokusů už jsem viděl a celkem slušně to na sebe strhává pozornost. Zvláště pokud inzerent rozjíždí nějakou akci a v reklamě jsou velké slevy. Je to něco jako když přesunete akční slevy z letáků supermarketů do reklamních ploch včetně obrázku.

Problém je, že aby to dobře vypadalo bude potřeba velkých reklamních ploch. Jednak prostor menších reklamních ploch značně limituje a navíc klasické reklamní plochy jako 728×90 anebo 468×60 jsou většinou umístěné na místech, kde to nebude vypadat dobře. Tento druh nabídek patří podle mě do stran. Ideální bude zřejmě nějaký větší čtverec či obdélní. Počítám, že i pro ně bude mít AdWords připravené speciální šablony.

Pro magazíny to vidím celkem pozitivně. MFA/minisite spíše ne, u těch je to celkem pracné odladit. Například zavedení šipek mi snížilo efektivnost u jednoho minisite, které používalo 468×60 uprostřed textu. Šipka vedoucí někam do menu vypadá divně. Řešením by bylo posunout reklamní jednotku tak, aby šipka ukazovala na další reklamní jednotku v menu.

Pak tu jsou diskuzní fóra a blogy, kde se víc diskutuje než čte. Tady by vhodně umístěná jednotka mohla zaujmout. Ale netroufnu si to tipovat. S optimalizací diskuzních fór nemám zkušenosti. Klasické informační stránky s nesmrtelným obsahem, tam je to záležitost zaměření a designu. Obecně vzato těžko diskutovat dokud nemáme ukázky.

Přiznám se, že vidím potenciál využití u nové generace minisite a MFA. Pokud bude dobře AdSense cílit mohlo by se to odrazit i na ziscích z takzvaných “PR” webů.

V každém případě více reklam s konkrétnějším cílením je výhoda pro nás :)

Závěr

Dokud nebudeme mít k dispozici konkrétní ukázky a informace, spekuluje se vždycky dobře ovšem výsledek může být dosti vzdálený výsledku. Prozatím mám jen tohle video :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Připravuje se nový druh reklamy v AdSense”

  1. Tak to vypadá hodně dobře.

    Pro inzerenty rozhodně náskok před konkurencí PPC.
    Je fakt,že u hodně obecných výrazů je cílení často problém.

    Roboti – vybral si ideální příklad :-)

  2. Nedávno ma adsense prekvapilo. Od krátkej návštevy jednej stránky vidím všade reklamy You have visited us but didnt buy anything :( Here is 5% discount code for you…

  3. určite je to dobrá inovácia a niektorým webom to môže priniesť vyššie zisky, som zvedavý, kedy sa to spusti do ostrej prevádzky

  4. Už jsem myslel že to bude něco jako má Hypermedia třeba na Centrum mailu, takový nabídky zboží, které se mění. Tohle vypadá také zajímavě.

  5. To zní moc dobře. Asi začnu psát o hrách a sportu. Protože na téma “web” takových ploch asi moc nebude :D :(

  6. a ja si myslel, ze uz tedka zobrazuje ads podle typu stranky. Tohle je pro me stejna sluzba, akorat maji asi jiny algoritmus, tot vse.

  7. to dfx: to je retargeting/remarketing reklama, mluvili o ni třeba na affiliate konferenci na podzim v Praze … prohlížel sis nějaký produkt = přilákáme tě zpět reklamou na to konkrétní zboží a s 5% slevou, měl jsi produkt v košíku a nekoupil = pojď zpět na 10% slevu nebo dopravu zdarma, nereaguješ na tuto reklamu třeba 3 dny = zkusíme to s 15% slevou … když po pár dalších dnech ani to nezabere, tak se ti reklama přestane zobrazovat :)

  8. Myslim ze neco podobnyho uz nejakej cas (mozna i par let funguje). Pres rokem jsem to zaznamenal na nejakej “neadsense” reklamnim systemu a poslednich par mesicu to vidam i na adsense. Napriklad vlezu na surfdome.com, vybiram si obleceni, proklikavam detaily (to se ulozi bud do cookies nebo nekam na sever) pak druhej den surfuju na netu a v adsense banerech jsou presne ty produkty ktery jsem proklikaval. Priznam se ze me vzdycky hrozne prekvapi ze v tech banerech je zbozi ktery me v eshopu zaujalo…

  9. To cileni na zaklade toho co delam na netu mne cim dal vic znervoznuje. Kupoval jsem novy disk. Nasel dostupne modely, nasel nej ceny, porovnal parametry. A od te doby mam na obrazovce neustale reklamu “Stale kupujete novy disk?”.

  10. Už tu reklamu vidím i u tebe na blogu. Nahoře byl banner Alzy a tam různé výrobky.

Comments are closed.