Extrémní útlum AdSense reklam koncem roku

Konec roku jsem plánoval zakončit spíše ležérně a bez zbytečného přemýšlení nad online byznysem, ale nějak se mi to nedaří. Procházím si statistiky a uvažuji o webech, které definitivně zabalím a co by si naopak zasloužilo pořádně nakopnout. Mno a co nevidím, skoro prázdné AdSense plochy.

Většina AdSense ploch má jen jednu reklamu. Zato font je pořádně velký. Což o to u čtverců a horizontálních obdélníků to vypadá celkem použitelně, ale vertikální reklamy připomínají seznam splněných slibů politických stran. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná jen o personalizované reklamy, ale vypadá to, že nejsem sám. Našel jsem i další lidi, kteří si stěžují na úbytek reklam. Situace je dokonce stejná i u minisite, kde se cílení dlouhodobě nemění.

Rozbité to ale AdSense zřejmě nemá. Reklamy jsou tématické a tam, kde má být grafika i je. Že by inzerenti zavřeli kohoutky a připravili kampaně na nový rok? Jestli je to pravda, alespoň můžeme v reálu vidět, jak takový peněžní armageddon na AdSense bude vypadat.

V každém případě pokud něco koncem roku zkoušíte a AdSense reklama se nezobrazuje jak má, tak nezoufejte. Počítám že příští týden se to zase rozjede. Začnou totiž výprodeje zboží. Ty jsou doprovázené dalšími půjčkami a tak dále.

Myslím si, že tento rok nebyl vůbec pro PPC reklamu špatný. Listopad/prosinec mě u AdSense velmi mile překvapil. Sklik na tom také není nejhůř. Mám jej dlouhodobě nasazený na cn130 a cena za klik vychází v průměru kolem 6,7 CZK s tím, že postupně roste. I když konec roku byl nárůst za proklik znát všude, tak uvidíme jak si povede dál.

No uvidíme co nám přinese rok 2013


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Extrémní útlum AdSense reklam koncem roku”

  1. Sklik souhlasím, božuel u mne Adsense spíše sklamání ke konci roku. A trošku menší dotaz. Koukám, že zde na jedné stránce máš reklamu jak od sklik (pod hlavičkou) tak i od adsense (sidebar a patička)… nevadí to pravidlům..?

    1. udex: Reklamy musí být odlišené, což u grafické je problém, tak snad ne :)

  2. Nesouvisí to sice s AdSense, ale podobný jev pozoruji na Placla. Poslední dva týdny je absolutní útlum nových poptávek. Přítom konec listopadu a začátek prosince byl perfektní. Jsem zvědavý na začátek ledna :-)

  3. Záléží asi na konkrétním tématu webu. Já zatím na většině svých webů nic takového nepozoruji. Spíš je všude grafické reklama. Překvapivě ani výdělky zatím neklesají a to jsem čekal že to 24 spadne. Já předpokládám plonkový konec ledna a únor. Ale na tohle období já se docela těším, za celý rok nejde získávat návštěvnost reklamou tak levně ;)

  4. Ja obsazenost reklamnich ploch moc nesleduju, reklamy nechavam zit vlastnim zivotem. U skliku jsem po vanocich zaznamenal pokles ceny za klik (tedy i vydelku a to razantnejsi nez u adsense) u vetsiny temat, nebojim se ze by to bylo dlouhodobej problem, spis se mezi svatkama moc nevyplati inzerovat.

    U adsense jsem zaznamenal pokles vydelku kterej by se dal temer srovnat s mezi-svatkovym poklesem navstevnosti.

  5. U Adsense mi hlavně klesl v období 1.-29.12. CPC na 2,11 Kč z 3,05 Kč, které jsem měl ve stejném období loňského roku – prakticky při stejném portfoliu webů (Zdraví-hubnutí). CPC na skliku teď asi vychází líp. Jinak výpadek počtu inzerátů adsense jsem taky pozoroval, ale tak před 3 týdny.

  6. Ono to ale s tím úbytkem reklam neplatí bezvýjmečně – třeba weby o lyžování, skiareálech a ubytování jsou na tom právě naopak – příjde mi, že zde se ty správné reklamy začali na Skliku zobrazovat teprve před týdnem.

  7. No a co má jako být? I v televizi koncem roku a počátkem nového roku bývá méně reklam. Obvyklý “výpadek” při tvorbě nového mediaplánu. Navíc nesouhlasí ani výpadek příjmů, já mám na webu na konci roku naopak z adsense nejvyšší příjmy…

Comments are closed.