Pár vychytávek nejen pro PPC reklamu

PPC dokáže i dneska celkem slušně vydělávat. Nemusíte hned tvořit důmyslnou síť MFA webů, které jsou pyramidionem, podepíraným několika vrstvami. Za posledních několik týdnů jsem měl možnost trochu nahlédnout do statistik i běžných webů (magazíny, portály, webové služby) získávajících přes 50% příjmů z PPC a nezdálo se mi zas tak málo. Víte ono je to hodně o tom jak dokážete reklamu do stránky zakomponovat a využít její obsahový potenciál.

Určitě znáte legenádární obrázek z AdSense, kde je hromada obdélníčků ukazujících, že nejlepší je reklamu vložit co možná nejblíže obsahu. Ono je na tom celkem dost pravdy, ale o náhodné kliky zbrklých návštěvníků nikdo nemá moc zájem.

Když jsem začínal, vycházel jsem z různých návodů jak udělat správné MFA. Je pravda, že jich bylo hodně a někdy si protiřečily. Nakonec moje prvotní pokusy vypadaly nějak následovně.

Takhle nějak jsem vytvářel MFA stránky na začátku.

Občas jsem zkusil prohodit menu s první odkazovou lištou. Popravdě jsem ale chtěl, aby lidé hlavně klikali na reklamu nikoliv na odkazy. Ceny se mi tehdy moc nezdály. Jen pro zajímavost velikost textu jsem držel na pouhých 1000 – 1500 znaků, což je dneska už k smíchu, ovšem v té době to bylo víc než měla průměrná MFA.

Postupem času jak jsem měnil hosting a experimentoval jsem zjistil, že nejvíce inspirace nezískáte z článků, ale “špehováním” konkurence. Hledal jsem jak dělají stránky jiné lidé a kam dávají své odkazy. Mezi nejzajímavější zjištění určitě patřilo, že většina lidí “Káže vodu a pije víno”. Prostě to co se běžně nedoporučovalo dělat, ti úspěšnější v klidu provozovali. Dnes už PPC dělám trochu jinak, spíše rekreačně, ale nedivil by jsem se pokud by to platilo. Schválně zkuste otočit některá všeobecná tvrzení, přidejte k tomu vlastní zkušenosti a zkuste to. Mě se takto povedlo udělat za pár hodin minisite co dělá 400 CZK/měsíc už přes dva roky. Nebojte se experimentovat.

Po pár měsících jsem také výrazně měnil šablonu. Sloupec vpravo šel doleva (lidé údajně vnímají stránku zleva doprava). Do textu jsem začal zkusmo vkládat reklamu. Nejdříve 468×60 (půlila text), pak užší formáty obklopené textem. Nakonec po pár evolucích jsem zkusil tipy.

Vylepšená šablona k MFA. Využil jsem tipy.

Takže to co vidíte na obrázku je hrubý nástřel toho od čeho jsem si sliboval “pasivní příjem”. Na základě předchozích zkušeností došlo k přesunu prvků. Už nevím jestli z vlastní zkušenosti, anebo podle doporučení ostatních jsem odstranil reklamu 468×60 z horní části stránky a přidal do menu 160×600. Fakt nevím, proč jsem to dal pryč :) Menu jsem ale přidal váhu. Stalo se výraznějším prvkem. V té době jsem všeobecně více dbal na maličkosti. Všechno mělo popisky, dokonce i v samotném kódu stránky přibylo komentářů, kde jsem měl poznámky. Ještě jsem si nedělal projektové deníky, jako teď.

Co ale byla největší změna jsou tipy. Bylo mi jasné, že MFA texty o 1000 – 1500 znacích si nikdo extra nečte, ačkoliv jsem si dal na nich celkem záležet. Tip měl upoutat pozornost. Byla tam třeba statistika dlužníků co skončí v exekuci, vysvětlení nějakého pojmu atd. Tip byl graficky velmi výrazný prvek. Černé pozadí a světlí text na bílé stránce. V dalším odstavci byl tip nalevo a už to byla textová reklama. Když nad tím přemýšlím prokliky nebyly vůbec špatné. Dokonce i celkem slušně honorovány. Tehdy jsem fakt uvažoval jestli zrovna do tohoto místa necpe Google nejdražší reklamy z nějakých konspiračních důvodů. Plánoval jsem dokonce udělat stránku, kde by nebyla jiná reklama. Jen jedna 125×125. Když jsem ladil jednu šablonu napadl mě jeden zlepšovák.

Dlouhou dobu mi scházel velký reklamní formát, který by se dal vložit do prázdného prostoru. 468×60 na horní část stránky byl prostě prťavej. 200px potřebujete na menu. 400 – 500px na střed. Takže nahoru by se hodilo něco mezi 600 – 700px. V té době tuším ještě nebyl 728×60, anebo jsem ho nemohl používat. Když jsem si hrál s šablonou kvůli tipům, napadlo mě využít pozadí baneru a zasadit jej do prvku se stejnou barvou.

Jak zvětšit reklamnu AdSense

Touto metodou se dal dala zasadit do prázdného prostoru jakákoliv reklama AdSense. Zajímavé bylo sledovat reklamní prvky, kde se nachází jen 1 reklama. Občas totiž AdSense zaexperimentuje a na velký blok 336×200 hodí jen jednu reklamu s pořádně velkým písmem. To se už přehlédnout opravdu nedá.

Mimochodem tato metoda dobře funguje u jakékoliv textové reklamy. Standardní WordPress šablona twenty ten má šířku článku 640px. Schválně si pod článek  zkuste hodit třeba tabulku o šířce 640px, výšce 300px s šedým pozadím a do něj vložit výše zmíněný AdSense blok 336×200. Vypadá to úplně jinak. Vhodné i na affil ;)

Hmm jaký tip by jsem vám ještě mohl dát. Určitě zkoušejte nové věci. PPC je hodně omezená na rozdíl od PPA anebo affiliate. Máte tak možnost daleko více experimentovat, bez rizika ztratit účet. Základem pro většinu reklam u menších a střední webů je upozornit na sebe. Pokud budete strkat reklamu někam dolů, tak zbytečně zpomalujete návštěvníkům web. Nemá to cenu. Naopak dávat jí úplně nahoru není taky dobrý nápad. Jednak jsou ve hře stále různé pseudominipenalizace za nevhodně umístěnou reklamu a také z vlastní zkušeností vím, že prvky co jsou na začátku a konci se snadněji ignorují. Lepší je dát třeba: nadpis – reklama – horní menu. Ideální jsou obsahově důležité prvky menu – reklama – horké novinky atd.

Máme tu i opačný extrém. Pokud píšete dlouhé články, anebo zveřejňujete dlouhé obrázky (například komiks), tak se vám často stane, že při skrolování dolů se začnou objevovat prázdná místa. Tohle chce vždy doladit. Něco by tam mělo vždy být. Grafické reklamy 160×600 jsou sice fajn, ale často dost ruší. Dejte si pozor zvláště na flash. Ideální je cokoliv, co se dá ručně schválit. Textová inzerce není v tomto  případě špatná, ale je dost neefektivní. Ideální jsou prostě statické obrázky. Pokud máte tedy problém že v liště je pravidelně 2000px volného místa. Zkuste si najít vhodný affil a udělat si komiks o panelech 1 krát X. Když bude mít vtipnou zápletku kliků se určitě dočkáte. Navíc originalitu umí český návštěvník odměnit nejen uznáním, ale rád se podělí s kamarády.

Závěr

Dneska jsem se trochu víc rozepsal, než jsem původně chtěl. Snad to nevadí. Nerad dělím články na pokračování :)

Vaše reakce, postřehy a zkušenosti jsou jako vždy vítány.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Pár vychytávek nejen pro PPC reklamu”

  1. Ahoj, nie je to k téme ale sem tam si vytlačím niektorý z tvojich článkov, hlavne tie dlhšie, nerád čítam za pcčkom. neviem či som sám alebo nie, ale nebolo by zlé keby si pridal tlačítko, vytlačiť a namiesto toho aby mi to vytlačilo kompletnú stránku, to vytlačí len logo a obsah konkrétneho článku.

    1. sonny: jj určitě to plánuju. Přemýšlel jsem o nějakém pluginu, co by z článků udělal PDFko.

  2. Článků, které stojí za vytisknutí, je tady tolik, že by to vydalo na ebook ;-) Tenhle je skvělým příkladem.

  3. Parádní článek. Ale zrovna nedávno jsem zrušil box s reklamou, kterou obtékal text i ze strany. Snížili se prokliky, neumím vysvětlit proč, ale je to tak…

  4. Drago je jako sedlak, ktery se prave vratil z mesta a nam tu ostatnim sedlakum vysvetluje situaci ve meste :))

    Jinak by me zajimalo, kolik procent svych know how nam rikas a kolik si nechavas pro sebe. Ja treba lidem rikam jenom to, co muzou nekde jinde SNADNO najit. Sve myslenky a napady si nechavam pro sebe

    1. neznamy: jsou to trochu starší informace. Spíše mají upozornit na některé zaběhnuté věci. Není tam nic převratného. Všechno know how tam není, protože se to nevešlo, ale není problém tam přidat i něco z black hatu :)

      Pokud se článek líbil, není problém na něj navázat, popřípadě něco rozvést do detailů. Alespoň nemusím vymýšlet nová témata :)

      sonny: včera jsem udělal náčrt skriptu pro tisk. Koukni na to jestli vyhovuje http://404m.com/protisk.php V podstatě tam přibude jen podčlánková reklama jako sponzor článku a mělo by to být vše.

  5. Jeden z těch článků pro které sem chodim. Kvalitní až téměř analytická práce kterou je radost číst.

  6. No ja se ptal spise, jestli lidem rikas vsechno, co jsi zjistil nebo to nejdrive zkusis, zjistis ze to funguje, nechas tomu nejaky cas a az pak potom to zverejnis.

  7. Určitě pokračovat v podobných článcích. A klidně i black hat – to se dycky dobře čte.

  8. Záleží asi na individuální struktuře webu. Zaměření a obsahu. protože na některých tématických www jsem měl úspěšnější kupodivu klikání na malý reklamní čtverec vpravo uprostřed stránky porolování, obtečený textem, než na velkou reklamní “plachtu” , která se táhla odzhora dolů :)
    Nejhorší májí statisticky úspěchy asi staré dobré bannery 468×69 :) na ty už asi nekliká skoro nikdo, pokud bych to měl stovnat a plošně velikostně stejnou, ale poměrově rozdílnou grafickou reklamou.

Comments are closed.