Šipka v AdSense reklamách

Už je to nějaký ten pátek co se začali všem lidem v textových AdSense reklamách zobrazovat šipky ukazující zleva doprava. Přiznám se, že mě to trochu překvapilo. O vylepšeních se mluví už delší dobu. Dokonce jsem tajně doufal v nějaké interaktivní prvky, které by mohli být placené například za tu interakci. Popřípadě třeba u větších reklam s nějakým obrázkovým náhledem. Prostě něco na bannerovou slepotu.

No v každém případě máme tu teď šipky a je nutné se s tím nějak poprat.

Lepší anebo Horší?

Když jsem o tom přemýšlel, napadlo mě jestli se náhodou nejedná o nějakou ochranu inzerentů před náhodnými kliky. Přeci jen zakomponovat reklamu, tak aby nebyla k rozeznání od obsahu je jedna z oblíbených metod jak zvýšit zisky z PPC. Ovšem na Google plus je vyjádření, že toto rozšíření bylo intenzivně testováno a naopak přineslo zvýšení prokliků. Ovšem jsem trochu skeptický. Testovací vzorek určitě nesledoval reklamy po několik měsíců a neměl možnost si na ně zvyknout.

Provedení reklam

Šipka je hodně dominantním prvkem. Upozorňuje na reklamu. Ovšem tak nějak napůl. Kdyby tam byla hvězdička možná by to bylo lepší. Vzhledem k tomu, že se nachází v pravé části a ukazuje napravo vypadá to možná až trochu komicky. Jenomže kdyby ukazovala na opačnou stranu AdSense by porušoval své vlastní pravidla. Nesmíte totiž žádným grafickým ani textovým prvkem nabádat ke kliknutí. Zajímavý by byla situace dát vedle sebe dvě reklamní plochy. Levá by byla vždy textová a pravá grafická. Takže by levá nabádala ke kliku na prvou :)

Vzhled šipky se mění podle toho jaké zvolíte grafické pozadí reklamní plochy. Ve většině případů je o trochu světlejší. Zkoušel jsem projít nějaká má starší MFAčka a porovnat jednotlivé reklamní plochy. U užších jako 160×600 se vůbec nenachází. Upravuje podle počtu inzerátů a velikosti. Čistě čtvercová je u 300×600, například 480×60 s jedním inzerátu je skoročtvercová a u 250×250 je obdélníkem.

Podařilo se mi zahlédnout i zajímavý inzerát 300×600. Na celou tu velkou plochu připadal jeden obrovský textový inzerát. Působilo to celkem nápadně.

Nový vzhled reklam a stávající design

No přiznám se, že když jsem procházel stará MFAčka, tak ty šipky celkem vadí. Působí rušivě a stále ukazují někam doprava. Pokud třeba pomocí 468×60 půlíte text, tak to zrovna dvakrát nevypadá hezky. Nebál by jsem se říct že až rušivě.

Co se týká webů tak jsem trochu na rozpacích. Přemýšlím, že reklama více zapadá do levého sloupce (šipky ukazují na obsah). Schválně zkuste porovnat WordPress s twenty ten – sloupec vlevo a sloupec vpravo.

[poll id=”165″]

Kdyžtak pokud by někdo chtěl přesunout sloupec v šabloně twenty ten zprava doleva, tak stačí v souboru s CSS jen změnit float z left na right.

#container {
float: right;
margin: 0 -240px 0 0;
width: 100%;
}

Závěr

Zatím se šipky zřejmě budou líbit. Přitáhnou na sebe pozornost a bude i víc prokliků. Do budoucna ale mám obavu, že to bude snadnou identifikací pro reklamu. Jestli je to dobře anebo ne, to ponechám na každém z vás. I když do té doby zase přijde určitě něco nového.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Šipka v AdSense reklamách”

  1. Si nemůžu pomoc ale já tam žádný šipky nevidim

  2. Ahaa díky. Toho jsem si všiml před několika týdny při surfování na mobilu. Myslel jsem si že je to nějaký čupr touchfriendly dyzajn

    1. jarda: ono to původně něco s mobilem mělo mít společného. Proto jsem tomu nevěnoval pozornost. Nenapadlo mě že to dají na desktopy.
      Unreal][: nesmí se používat nic do vzdálenosti XX pixelů co jezdí. Jak na tebe u skliku přišli. Myslíš že na to mají nějakého robota anebo armádu brigádníků.

  3. Neni skryvani byt jen casti reklamy v rozporu s podminkami pouzivani? Ja jsem napriklad u skliku nemohl pouzivat ani vyskakovaci overlay, ktery prekryval reklamu.

  4. admin: neprisli na me. Precetl jsem si podminky a zaridil se podle nich. Adsense mam zablokovany a prijit jeste o dalsi PPC bych asi neprezil :)

  5. Ty jo, na desktopu jsem tyhle šipky u AdSense ještě neviděl. Zobrazuje se mi to jenom na mobilu s Androidem.

    No každopádně se mi to vůbec nelíbí. U těch mobilů bych to ještě chápal, ale takhle v prohlížeči to moc hezky nevypadá…

    PS: S tím sidebarem u twenty ten to schválně vyzkouším na jednom svém webu :).

  6. Šipkám jsem nějak nevěnoval pozornost. Po přečtení článku jsem si jich začal všímat více. Nevím, ale nějak se mi moc nelíbí.

  7. Díky za screen, taky jsem šipky neviděl, než na screenu.
    Obrázek do textového inzerátu pomáhá k větší MP, etarget (myslím) toho využíval.. nedělil inzeráty na pouze textové a grafické, ale i na „kombinaci“

  8. Tak osobně vidím tyhle šipky také poprvé, nikde jsem je po netu ještě neviděl, tedy pokud prohlížím z desktopu tak ne. Jinak je to ale hnus.

  9. Prebehol som x webov, ktoré majú reklamu a šípky sa mi nezobrazujú ani na jednom. Možno službu aktivovali len pre ČR a nie aj pre Slovákov.

  10. Původně jsem myslel, že je řeč o tom malém trojúhelníčku v pravém dolním rohu a říkal, co to tu proboha řeší… Šipky jsem zatím bohudík reálně neviděl, jen ty screeny, co jsou tady. Ale vypadá to úděsně. Na první pohled dotyčný ví, že je to reklama, takže žádný business pro nás.

  11. Já tam ty šipky viděl jen jednou. Pak už jsem na ně nikdy později nenarazil a nevidím je.

    1. Jak to tak čtu, vypadá to, že si mě Google vybral a testuje to na mě :)

  12. Drago: Není to “jen tebou” ty šipky se zobrazují pouze v některých verzích prohlížečů + možná je i nějaká jiná selekce (např dle historie u něj), ale to nemůžu nijak ověřit.

    Každopádně mě se taky moc nelíbí.

  13. Mne sa sipky zobrazuju na iphone a ipade, kde pouzivam Chrome a na desktope sa mi zobrazuju len v Opere (cez Chrome ani FF na desktope nic).

  14. Rawat: Ani Slovensko to neobislo, ako je vyssie spomenute nezobrazuje sa to kazdemu. Ja som to videl aj na slovenskych weboch (napr. aj na niektorych weboch Ringieru).

  15. nj mne sa tie šípky začali zobrazovať až od dneska a môj názor na ne je taký že sú otrasné

  16. Mno šipky už se začínají zobrazovat čím dál častěji, asi to u tebe google fakt testoval :-D Pravda je že nejsou ve všech formátech reklamních bloků, ale začíná se to objevovat docela fest a je to tedy dost humus.

    ALE….od té doby co se tam ta šipka ukazuje, mi ten reklamní blog dělá víc prokliků než předtím a to docela podstatně, že by se ta šipka nelíbila jen nám, ale návštěvníkům BFÚ nevadí ?

Comments are closed.