Kdo jsou lidé, kteří klikají na reklamní bannery?

Dneska jsem narazil na celkem hezkou infografiku Who looks at banner ads. Jsou na ní znázorněné některé hodně zajímavé statistiky a informace.

Grafické bannery se objevily v roce 1994 a od té doby se rychle rozšířily. Dnes je prakticky nemožné na žádné nenarazit. Využívají je i nekomerční stránky k propagaci jiných svých služeb či upozornění na novinky.

Lidé, kteří nejčastěji klikají na grafickou reklamou jsou starší 55 let, takže až si příště necháte dělat reklamu na zakázku myslete na ně.

58% lidí od 15 do 24 let se přiznalo, že kliklo na nějakou grafickou reklamu. A to jsem si myslel, že snad není člověka, který by kdy nekliknul.

Průměrné CTR grafické reklamy je 2,1%. Možná by to mohl někdo říct provozovatelům skliku :)

Prakticky celý obchodní model Facebooku, který má údajně hodnotu vyšších desítek miliard dolarů je postaven na grafické reklamě. No Mark se určitě těší na příchod Kimova MegaBox.

39% lidí kliklo na reklamu, protože produkt na vyobrazený už dříve měli zájem koupit. Inu něco na tom bude, nedávno mě takto ukecal Vistaprint. Škoda že mají tak drahé poštovné.

Průměrná cena za klik je 0,25 až 0,55 USD, tedy 4,76 až 10,46 CZK. Na americký trh se mi to zdá celkem málo.

31% lidí je ochotná kliknout na reklamu jen když mají náladu a chuť klikat. To neznají naše velké české portály, kde grafická reklama překryje celou obrazovku s pidiixkem, které má tendenci jaksi patřit k reklamě.

Proč lidé neklikají

31% lidí se obává, že tím když kliknou budou sledování. A mají se proč. Dokud si něco nekoupí tak je bude reklama provázet několik dní.

46% lidí má strach, že na ně vybafne popup okno. Tak co se v mládí na warez a adult serverech naučíš, to si pamatuješ i v dospělosti.

54% lidí nevěří tomu co je napsáno a vyobrazeno na reklamních bannerech. Ale no tak, to jste ještě nezastavovali čísla, nebyli miliontý návštěvník, anebo nevyhráli telefon jen při běžné návštěvě stránky :)

55% lidí se bojí, že na stránce za reklamou chytne virus. Bannery prostě musí vypadat seriózně.

57% lidí se bojí, že od inzerenta budou dostávat spam. A kdo nedostává :)

58% lidé tvrdí že je grafická reklama prostě neosloví.

61% lidí prostě nechce být vyrušováno.

Závěr

V infografice najdete pár dalších zajímavostí, takže na ní určitě koukněte.

Napadlo mě zkusit položit ty samé otázky do ankety (máte možnost vícenásobné volby). Tak kdo máte chuť tak se zapojte.

[poll id=”164″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Kdo jsou lidé, kteří klikají na reklamní bannery?”

  1. Já osobně klikám na jakoukoliv reklamu pouze pokud mne zaujme, pokud je tématická tak se rád nechám přesměrovat na jiný web.

  2. Drago touto vetov si ma neskutočne pobavil a smial som sa snad 5 minúť keď som si spomínal na oldschool

    “46% lidí má strach, že na ně vybafne popup okno. Tak co se v mládí na warez a adult serverech naučíš, to si pamatuješ i v dospělosti.”

  3. Osobně vůbec nesnáším infografiky, se v tom nikdy nedokáži vyznat. A čtení z nich je asi třikrát pomalejší než u běžného textu. Nechápu koho takovej nápad vůbec napadl.

  4. Protože nevidím na webech reklamu, která mě osloví a zaujme. Jen opak :) Dává to vůbec logiku? ;-) Reklamy na FB co mě opravdu velice zajímají např:

    “kouzelnehouby.cz

    SPORY LYSOHLÁVEK pro domácí pěstování. NEJNIŽŠÍ CENY! Sledujte nás – pravidelné akce!
    To se mi líbí · Toto se líbí 2.557 lidem.”

    Nechápu jak se může najit na FB 2557 debilů co daj like takové kravině. Ale FB má alespoň možnost oslovit právě cílovou skupinu těch co mají rádi lysohlávky a ještě “To se jim líbí”

    Inspiroval jsi mě pro projekt. Kdo má zájem jít do toho semnou napište mi na eM@il :)

  5. Na reklamu neklikám, protože kvůli Ad Blockeru žádnou nevidím.

  6. Reklama je neskutočne otravná. A v poslednej dobe je to ešte aj mierená reklama takže dostávam reklamu, ktorú si google myslí že chcem dostávať a vôbec ma nezaujíma.

    Bannerovú reklamu je dobré riešiť ale neočakávať z toho žiadne kliknutia. Mala by mať veľký nadpis v ktorom je adresa stránky na ktorú sa cieli alebo názov produktu, ktorý propagujeme. Čoskoro idem niečo podobné skúsiť.

    BTW za posledné dva týždne ma oslovilo približne 20 reklamných agentúr a takmer všetci ponúkajú to iste. Som jediný koho tieto telefonáty otravujú ??

  7. drago, mohol by si vytvoriť registráciu a registrovaný a overený užívatelia by nemuseli mať schvaľované komentáre. :)

  8. Bylo by zajimavy to sprahnout s textovou reklamou. Takhle ten clanek vypada hrozne negaticne, ikdyz z neho maji provozovatele stranek nejvic penez. A vubec by google uz nemel pouzivat trackovani.

  9. Já pro klikání na reklamy mám dvě kritéria – reklama musí být zajímavá a daná stránka, na které se reklama nachází musí mít alespoň nějakou přidanou hodnotu – pokud je to nějaké bezhlavé MFA, tak radši hledám obsah reklamy přes vyhledávač :)

Comments are closed.