Rozhovor: Affiliate manažer frances

Před pár dny mě napadlo, že by jsem mohl vyzpovídat francese. Z diskuzních fór ho určitě znáte, díky nezaměnitelnému avatarovi na kterém je Dexter. Stará se o několik affiliate programů jako například trikator.cz, andropharmia.cz anebo nově spuštěná seoskola.cz. Vybral jsem si ho protože o affiliate produktech se poslední dobou mluví poměrně hodně. Užijte si rozhovor a nebojte se na odkazy klikat, na žádném z nich není zaměřovací kód :)

Nejdříve tě poprosím o krátké představení čtenářům 404m.

Jmenuji se František Szabó, je mi 25 let a v únoru mě čekají inženýrské státnice na ČVUT – FIT – WI. Od ledna 2010 se zabývám osvětou affiliate u nás pomocí svého blogu affilblog.cz a nebo aktuálně pomocí projektu affiliateskoleni.cz pro affiliate manažery. Velkou část mimo affiliate byznys věnuji také svému srdečnímu projektu linkmonitor.cz – trh internetové reklamy a webových stránek.

Jak si se vlastně dostal k affiliate?

V podstatě to byla takový přirozená cesta a evoluce, začal jsem na PPC, poté jsem se přesunul k prodeji inzerce (články, odkazy) a nakonec jsem skončil u affiliate, který se mi zdá z těchto monetizačních metod na nejvyšší úrovni. Líbí se mi, že pokud se vám affil nepovede vždy můžete nasadit PPC nebo prodávat odkazy, naopak to ale obvykle nejde. Affilu jsem se začal pořádně věnovat od roku 2009 díky provizni-system.cz (Vivantis) nebo affiliate programu Invia. Nikdy mě příliš neoslovily finanční affily. Specialuzuji se spíše na netradiční produkty a mám moc rád módní affily.

Co všechno funkce affiliate manažera vlastně obnáší?

Affiliate manažer se stará o partnerskou síť obvykle úplně od počátku. Nejdříve s obchodníkem zkonzultuje zda je pro něj affiliate vůbec vhodným marketingovým nástrojem. Poté se určí nastavení samotné sítě (provize, cookies, minimální výplaty, typy spolupráce,…), poté se vybere vhodný affiliate nástroj. Nakonec se rozhraní nastaví, nahrají se reklamní prvky (bannery, texty, odkazy, iframe, xml, widgety) a začnou se shánět partneři. Manažer také musí s partnery průběžně komunikovat, motivovat je k lepším výkonům pomocí odměn a bonusů, informovat je o akcích a shánět nové partnery. Je to docela titěrná a složitá práce a je určena hlavně pro komunikativní typy :)

V současné době děláš affiliate manažera projektům andropharmia.cz, trikator.cz a nově i seoskola.cz. Všechny jedou na systému Affilbox proč právě tento systém?

Popravdě jsem affiliate manažer ještě u 3 dalších partnerských sítí a každý z nich využívá jiné affiliate rozhraní (PAP, vlastní, dropface). Nicméně co se týče výběru provizního softwaru, určitě hraje úlohu jednoduchost ovládání, jak pro partnery, tak pro samotného manažera provizního systému. Osobně se znám s provozovatelem affilboxu Máriem Roženským a na rozdíl od PAPu můžu přímo ovlivňovat vývoj funkcí, které potřebuji.

Podílíš se i na návrhu kampaní? Mám na mysli bonusy pro nejlepší affiláky, rozvržení procent atd. Máš možnost to ovlivnit, třeba tím že promluviší provozovateli do duše?

Obvykle kompletně vymýšlím strategii rozdělování provizí a bonusových programů na základě limitů, které mi poskytne obchodník. Ano mám obvykle možnost do provizí hodně mluvit a průběžně ovlivňovat strategii jejich přerozdělování a navyšování. Každopádně vždy se to odvíjí od možností a marží samotného obchodníka na daný produkt.

Vzhledem k tomu, že máš určitě přístup ke statistkám, kolik si vydělávají nejlepší affiláci v jednotlivých programech?

Pokud tady budeme mluvit o výše uvedených programech tak mnoho informací zatím nemám. Affiliate.Seoskola.cz startovala minulý týden a provize se začnou připisovat až po spuštění objednávek na placený kurz. Affil.Andropharmia.cz běží teprve první měsíc, nicméně už teď budeme vyplácet více než 20 000 tisíc na provizích. Affil.Trikator.cz top partnerům vyplácí do 10000Kč/měsíc viz můj článek (http://www.affilblog.cz/2-dil-tvorba-vydelecneho-affilwebu-web/).

Jak to dělají? Tento článek budou číst stovky potenciálních zájemců, kteří chtějí vydělat pořádné peníze na programech o které se staráš. Co by jsi jim doporučil?

Řekl bych že potenciál všech programů do kterých jsem zapojený je veliký a každý s provizních systému o které se starám má něco do sebe. Trikator má skvělý produkt a provize a budou rozšiřovat i nadále nabídku a redesignovat celý eshop. Produkty provizního systému andropharmia mají obrovskou poptávku a provize 30% snad ani nepotřebují komentář. Navíc se co nevidět k andropharmia přidají další kampaně na značkové oblečení a obuv s bezkonkurenční provizí 15-20%, která nebude mít na českém affiliate trhu také konkurenci. O affiliate.seoskola.cz asi ani nemusím mluvit, asi se k vám dostalo kolik může takový infoprodukt svým partnerům vydělat peněz (řádově to jde do stovek tisíc pro top partnery).

Kde si vlastně ti skuteční affiláci předávají zkušenosti. Pořádáte nějaké tajné srazy?

Já srazy moc nevyhledávám, maximálně naše malé srázky na Olomoucku (netsraz.cz) nebo v Ostravě (imsraz.cz). Každopádně myslím že finanční top affiláci (lead gen) se docela často schází v rámci akcí v Praze. Někteří přispívají na affilaci.cz, případně máme uzavřenou skupinu na facebooku. Nicméně asi nejčastější případy předávání zkušeností jsou díky posezení v kavárně, nebo restauraci ve dvou.

Vraťme se k tobě. Pokud by někdo měl zájem o tvé služby, kolik ho to bude zhruba stát. Jak taková spolupráce probíhá od samotného oslovení až po spuštění kampaně?

Pokud někdo chce spouštět kampaň může se se mnou pobavit na první schůzce zdarma. Poradím zda to má vůbec význam, zda je jeho produkt pro affil vhodný a zajímavý. Pokud se nakonec obchodník rozhodne že chce kampaň spustit, může si u mě objednat placenou analýzu (3000Kč), kde popíšu vše potřebné co je potřeba k nastartování vlastního partnerského programu. Pokud by mě program zaujal mohl bych se na jeho provozu osobně podílet jako manažer. Ohodnocení v takovém případě je na domluvě obvykle je to určitý mix provize z obratu sítě, fixu atd…

Co má vše umět takový manažer popsal pěkně v článku Honza Kvasnička: http://blog.kvasnickajan.cz/co-vse-ma-umet-affiliate-manazer/. Pokud by obchodník chtěl provozovat partnerský program své služby nebo e-shopu sám, případně chtěl zaškolit svého zaměstance, může využít jedinečný 1.kurz pro affiliate manažery v ČR: affiliateskoleni.cz.

Jak vidíš trh s affiliate v blízké době. Měli jsme tu Milionové impérium, teď je tu seoskola. Je to jen dočasný trend, anebo je načase zavřít letenkové affily a přesunout se k infoproduktovým?

Musíme si uvědomit že tento byznys už ve světě po mnoho let úspěšně funguje a točí se v něm obrovské množství peněž. Ať už považujeme infoprodukt za videokurz nebo klasické PDF knihy v zahraničí patří k nejvýnosnějším affilům, díky svým obrovským maržím a jednoduchosti nákupního procesu. Affíly se nepřesunou k infoproduktům, infoprodukty budou do affiliate byznysu u nás jednoduše doplněny. První snahy provádí právě David Kirš (SE, MI), Michal Kubíček (eKniha.eu) a další vlaštovky :)

Nějaký vzkaz pro čtenáře?

Dělejte co vás baví a nebojte se zkoušet nové věci při monetizaci vašich projektů. Pokud tvoříte webové stránky zaměřte se na kvalitu, doba MFA odzvonila a pokud už vás tento byznys nebaví zkuste affiliate. Není to nejjednodušší forma výdělku, ale určitě je ta nejvýnosnější a může vás dlouhodobě uživit. Toto se vám s PPC nebo prodejem odkazů asi nepoštěstí: http://cl.ly/image/3a3N2T2v3k1G (legenda – 4 prokliky – výnos 1355Kč – affil.andropharmia.cz).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Rozhovor: Affiliate manažer frances”

  1. mohl bych te poprosit o opravu meho URL mam tam na konci 2x m (u predchoziho prispevku) nebo ho smaz diky

  2. Zajímavý rozhovor, osobně jsem trochu skeptický k affilům na zboží (nikdy jsem s nimi nebyl extra úspěšný), ale jak je vidět, když to někdo umí, může to fungovat dobře

  3. pekný článok,s affil programami sa da pekne zarobiť, len človek musí vedieť ako na to

  4. U affilu rozhodně záleží na potenciálu produktu, meme trička třeba teď hodně táhnou, někde jinde je ale běh na dlouhou trať (třeba Hureka, i když to asi není úplně nejlepší případ).

  5. Zajímavý a v mnohých ohledech poučný článek. Osobně teprve affily zkouším, ale že bych byl nějak úspěšný se říci nedá, asi to prozatím neumím. Taky stojí za pozornost ta pasáž, ve které se popisuje cesta francese k tomu, co dělá dnes. Myslím to, jak začínal s PPC, poté se přesunul k prodeji inzerce (články, odkazy) až nakonec skončil u affiliate. Všiml jsem si, že podobný vývoj lze pozorovat u většího počtu online byznysmenů. Neskromně jsem se o tom dovolil rozepsat v článku Evoluce internetového podnikatele – http://www.ovaweb.cz/evoluce-internetoveho-podnikatele/

Comments are closed.