Vyděláváme na SEO tak trochu jinak

Dneska dáme odpočinkové téma. Takovou menší úvahu jak by se daly využít základní prvky SEO a metoda indexace Google pro nové články. Třeba jsou v tom slušné peníze ;)

Potřebujeme rychlou indexaci webu

Takže nejdříve fakta. Google dokáže velice rychle procrawlovat nové články a zařadit je do indexu. Mám zkušenosti s dobou 5 – 45 minut u 404m.com. Co jsem se tak pátral po technickém provedení, tak je třeba upozornit jej na to prostřednictvím nějaké služby. Metodou pokus, omyl, náhoda jsem největšího efektu dosáhl přes Ping-O-Matic. Ten je v každé instalaci WordPress nastavený implicitně. Ovšem zajistí jen rychlý příchod Googlebota nikoliv indexaci. V každém případě doporučuji používat, pokud vám někdo krade texty v kombinaci se zpožděnou aktualizací RSS kanálu.

Co tedy rozhoduje o urychleném zařazení do indexu? Podle mě to bude kombinace více faktorů. Určitě pravidelná aktualizace, počet odběratelů RSS přes Google služby a v nově možná i počet +1ček u celého webu (autorita autora). Na rozdíl od spousty jen odhadnutelných věcí v SEO oboru, se dá rychlost indexace poměrně dobře změřit :)

Pokud tedy cokoliv co napíšete se objeví ve výsledcích vyhledávání do 10 minut máme základ.

Google bonus pro nové články do začátku

Jak jistě víte, nové články dostanou od Google po indexaci celkem slušný bonus. Většinou se jedná o 1. – 3. místo pokud jde o více  keywordů, popřípadě nízké až střední konkurenci. Ale třeba takový Webtrh dokáže vystřelit na 3tí místo i jeden keyword s názvem firmy či produktu. Bude tedy záležet na autoritě.

Po pár dnech Google zruší bonus a web se propadne na Xtou stránku. Ovšem přesná doba zřejmě nebude nějak pevně daná. Například článek od Petra Jeníka na téma Milionové Impérium se držel v SERP s klíčovým slovem milionové impérium na prvním místě dlouhou dobu. Prostě se o něm mluvilo, získával zpětné odkazy a aktivita na sociálních sítích byla prostě cítit. Dával jsem tomu maximálně dva dny než spadne, ale zůstal tam o několik dnů déle. Pak spadl a nakonec se vytáhl na druhé místo už regulérní cestou. Nutno podotknout, že provozovatel originálních stránek Milionového impéria se na propagaci připravoval měsíce, za zády měl spousta kluků co dělají affil, a přeci nedokázali Petrův článek překonat v době, kdy měl bonus.

Čekání na příležitost a pak rychle jednat

Fakta máme za sebou a teď jdeme na věc. Představme si situaci, kdy se v televizních zprávách objeví reportáž na nějaké téma. Třeba v určitém supermarketu se prodávají padělané mobilní telefony. Televize ale neřekne v jakém. Okamžitě lidé začnou hledat na Google jméno supermarketu. Vašim úkolem je do řekněme 5 – 10 minut připravit článek na toto téma. Tedy text, který bude cílit na slovní spojení vázající se k reportáži, anebo spíše na to co budou lidé hledat. Vlastně to bude neurčitý nejhledanější longtail.

Pokud do 15 minut od odvysílání bude článek v indexu Google a získáte přední pozice s dobře vypadajícím meta description, budete se muset modlit jestli váš provozovatel hostingu vydrží menší DDoS útok.

Příklad: 16.7 – 17.7 se objevila v ČT reportáž o portálu potravinynapranyri.cz. V zkrácené verzi tuším byla i v hlavním vysílacím čase. Výsledek je následující:

Ovšem to je jen přesná shoda vyhledávání na seznam.cz. Kolik toho bylo na Google ale nevím.

Závěr

V podstatě by tento projekt byl takový PR web bez odkazů v článku, pěkně oplácaný zřejmě PPC reklamou. Těžko říct, kolik lidí by si texty vlastně četlo. Pokud by byly použitelné možná by klikli i na sdílet na FB a článek by se šířil dále.

Tak co myslíte mohlo by to fungovat?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Vyděláváme na SEO tak trochu jinak”

  1. Mno… myšlenka je v základech správná, ale… Vetšinou televize mají svoje portály a větší hodnocení vyhledávačů, takže kdyby to udělali stejně jako tu píšeš, tak by tvůj web byl stejnak na nižším místě v SERPu. Nebo se mýlím?

  2. Jako byznys imho nereálné. Princip dobrý, ale nestavěl bych to na pořadech z Tv. Přece nebudu celý den sledovat televizi, abych tam objevil nějakaou vhodnou niku, na kterou napíšu článek :)

  3. No reklama v televizi to je nejlepší co může být, je to už nějakou dobu kdy jsem na jednom travel magazínu psal článek o projektu ministerstva zahraničních věcí s názvem DROZD, je to projekt dobrovolné registrace turistů před cestou, to není podstatné. Podstatné je, že článek byl na seznamu a googlu na první příčce, protože tou dobou o tom nikdo nepsal, neb MZV to nijak nepropagovalo. Pak ale přišel den kdy se v TV Nova ve zprávách o tom mluvilo, no já myslel že mi ty lidi zboří web. Tři dny nával jako prase přes KW MZV DROZD, a to hlavně proto, že jsem byl v SERPU nad stránkou se samotným projektem. Web kterej má normálně 200 uip denně jich měl po zprávách 3 tisíce.

    Určitě se podobná situace dá využít, pokud tě vyhledávače dostatečně rychle dostanou v serpu na první pozici.

  4. Ono je to celkem složitý.
    Na podobné kejkle je super osobní blog. Je to perfektně vidět jak u mě, tak u tebe. Co napíšu, tak je prakticky okamžitě (ani to těch 5 minut netrvá – někdy je to i v řádu desítek sekund) na prvních pozicích na klíčová slova v titulku článku.
    Je to tím, že článek twítnu (přes 300 followers) a postnu na G+ – přes 800 lidí mě má v kruzích.

    Problém je, že bych tím totálně prasil svůj blog.

    Ty to máš jednodušší. Máš ještě ten druhý webík, který není tak osobní. Tam si tyhle srandy můžeš v klidu dovolit.

    Stačí sledovat upoutávky v televizi na nové seriály, nové výrobky, nové soutěže….. a druhý den ráno to napsat.

    P.S. – po napsání dnešního článku, kde jsem odkázal na stejný článek jako ty taktéž dnes, se ten původní článek dostal opět na první místo na “milionové imperium” (pouze když nejsem přihlášený na účtu Google – když jsem, tak tam je ten tvůj druhý web). A bonus od Google ztratily ty PR články, kterými se mě Kirš pokousil (a na chvíli se mu to i povedlo) odsunout :)

  5. To Unreal][
    ….Vetšinou televize mají svoje portály a větší hodnocení vyhledávačů, takže kdyby to udělali stejně jako tu píšeš, tak by tvůj web byl stejnak na nižším místě v SERPu…..
    To není úplně pravda, podívej se třeba na web České televize, například v průběhu olympijských her. Kvapilové a spol. je nějaká indexace myslím úplně ukradená, předbíhalo je kdejaké MFA

  6. Zdra se mi to jako hloupost. Proc? Protoze to bude nuda. Neco jako psani idiotskych PR clanku. To rovnou muzete zridit zpravodajsky web.

  7. Podle mě docela dobrý nápad, muselo by se to ale šikovně udělat.

  8. Osobně mě neláká sedět u televize a sledovat, která reportáž by se dala využít, ale možná by mohl dobře fungovat projekt, kde by bylo zaregistrováno více autorů takovýchto článků, kteří by sami psali články, soutěžili by kdo rychleji a jejich odměna by byla z části fixní za článek a z části vázána na příjmy z PPC.
    Nebo by nebylo špatný se domluvit s nějakým pracovníkem v TV, který by odpoledne dával echo, jaké reportáže se chystají na večer a člověk by mohl krásně připravit článek pro tisíce návštěv :-)

  9. Velmi zajimavy napad, ale jak jiz bylo receno, muselo by se to udelat opravdu sikovne.

  10. Podle mě je to víc, než zajímavý nápad a určitě se o to v dohledné době pokusím. Dám větět, jak to dopadlo :-)

  11. Zní to dost zajímavě ale netuším zda to může být v praxi použitelné…

  12. Zaujímavé, tá posledná metóda vyerá zaujímavo na vyskúšanie, ale ak by ste sa tomu nevenovali dlhodobo tak by to vlastne bolo nanič. Keď už tak tam nájsť niečo poriadne čo by po pár dnoch nestratilo na vyhľadávanosti, zo začiatku som na môj blog hodil vtedy začínajúci seriál v TV a tak prichádzali ľudia na slovné spojenie LOKAL TV či pišta lakatoš a to tam nemám fakt žiadny text: http://patwist.com/tag/lokal-tv-epizody/. Určite sa dá časť využiť rozumnejšie.

Comments are closed.