Prodej podčlánkové reklamy: První dojmy

Petr Jeník na svém blogu owww.cz zažehl jiskřičku jakési podčlánkové reklamy. Jedná se na české poměry o zvláštní druh individuálního prodejte textové inzerce. V kombinaci o snadnou dostupnost pomocí PayPal mu to očividně funguje. Podle reakcí je sám překvapen. No a když něco funguje zanedlouho o to začne být zájem. A kde je poptávka objeví se i nabídka…

Článek vyšel 20. srpna, tuším dopoledne. Už odpoledne bylo znát, že to má komerční potenciál. Začaly se objevovat první polofunkční verze skriptu, které dělaly naprosto to samé. Ovšem když jde o peníze, je třeba být obezřetný. Tohle už chce víc než jen umět programovat. Musíte mít reálné zkušenosti. Vědět jak co funguje, kde jsou bezpečnostní slabiny a jak správně testovat.

První vážná nabídka mi přišla 23. srpna. To už jsem byl rozhodnutý, že tento druh monetizace vyzkouším. Pokud by se totiž ujal mohl by být chybějící třetinou (o té příště). Nabídku na otestování a zpropagování jsem zatím odložil. Do budoucna by určitě stálo za to zrecenzovat jednotlivé pluginy.

Ten den se také začali objevovat první ukázky prolomení a bezpečnostních děr. Spíše to byla sranda, ale popravdě doufám, že vaše eshopové řešení využívání PayPal je profesionální, jinak si u vás klidně někdo může nakupovat zdarma :)

Asi nejvíce nadějí jsem vkládal do varianty od Jana Palusky, kterému pomáhal s testováním Otakar Pěnkava. Oba znáte z WebDeal. Díky nim funguje. No a proč mě zaujala právě tato varianta? Tak jednak měla být údajně zdarma a hlavně oba mají reference a zkušenosti. Plugin byl nakonec vydán až dnes 26.8 pod názvem EasyAd. Údajně prošel důkladným testováním a nic nebrání jeho nasazení. Takže nastal čas dostát slibům a pustit se do testování a recenzování :)

 

EasyAd

 

Plugin se instaluje jako jiné WP pluginy. Nic co by stálo za řeč. Po jeho aktivaci se přidá Nastavení. Po otevření vidíte čtyři údaje, které svítí buď zeleně anebo červeně. Tady nastal první zásek. Aby plugin fungoval musí váš webhosting podporovat knihovnu cURL. Tím jsem také skončil tady na 404m.com (psal jsem na hosting ať mi tam knihovnu doinstalují). Místo reklamy si tak můžete pod článkem prohlížet některé historické obrázky. Ovšem nemám jen jeden hosting a cn130 zrovna jede na jednom, kde cURL mají. Takže jsem plugin nainstaloval i tam.

Než začnete vydělávat velké peníze, musíte na to nejdříve připravit váš PayPal. Naštěstí je součástí pluginu i pěti-krokový návod jak na to. Nejdříve je třeba povýšit váš účet na stav Bussiness. Což není problém. Tuším stačí mít ověřenou platební kartu a možná i bankovní účet. Při přechodu mezi účty je nutné vyplnit X osobních a obchodních údajů a to včetně zadání DIČ/VAT (pokud nemáte neřešíte). Já jsem vyplnil jen to nejnutnější.

Dalším krokem je získání přístupových údajů potřebných pro napojení na API. Varianta EasyAd totiž není jen tlačítko na placení, ale kompletní platební brána. Když budete postupovat podle návodu, neměl by nastat žádný problém. Údaje máte za minutku.

Posledním bodem je přihlášení se jako prodejce digitálního zboží. Tady jsem se asi trochu zasekl, protože mi platební brána nějak blbla. Vracelo mi to chybu 10004. Když jsem se snažil přijít na to čím to je, dokonce jsem se dostal k problému proč mi nechtěl GoDaddy brát můj PayPal účet, až tak moc hluboko jsem se prohrabal. Mno nevím, po čase mi to začalo fungovat samo.

Poslední část už je jen implementace kusu PHP kódu do samotné šablony. Tady by jsem snad měl jednu velkou výtku k pluginu EasyAd. V současné formě neumožňuje bez znalostí PHP upravovat vzhled objednávacího formuláře. Sice je to záležitost HTML a CSS, ale bez znalostí PHP se v tom fakt nehrabte, nebo vám nemusí pak šlapat celý WP. V další verzi by se určitě hodilo mít v nastavení nějakou šablonu s náhledem jak pro formulář tak i pro odkazy.

Celkově je jinak EasyAd super jednoduchá záležitost, ve které se toho nedá moc nastavit, ale zároveň i pokazit. Prostě si to vložíte na stránky, napojíte na PayPal, vyberete počet a cenu reklam a funguje to.

První dojmy

Po implementaci a zprovoznění pluginu mi došlo, že to není jen tak jednoduché jako běžná reklama. V podstatě nabízíte produkt každému, kdo přijde na stránku. Tohle není pronájem reklamních ploch, PPC reklama anebo AdExpert. To co nabízíte může využít naprosto každý a totálně k čemukoliv. Je to skutečný produkt se vším všudy. Tohle na rozdíl od AdSense anebo Affiliate neukecáte před živnostenským anebo finančním úřadem ani náhodou. Patří k tomu tak všechny povinnosti a náležitosti prodeje virtuálního zboží/služby.

Další co mi došlo, je že pokud se tento druh reklamy ujme tak to nebude díky tomu, že je to převratná neokoukaná novinka, ale protože to budete umět prodat. Každý článek se stane místem s určitým potenciálem. Čím větší ten potenciál bude, tím více reklamy se prodá. Bloger bude muset psát nejen lákavější/kvalitnější články, ale také se daleko více starat o jejich propagaci. Vrátí se do doby, kdy jeho blog začínal. Kdy mít samotný imba obsah nestačilo. Bylo třeba přitáhnout návštěvníky, budoucí čtenáře.

Musel jsem tak začít znovu přemýšlet o propagaci, zajímavých tématech a dalších přidaných hodnotách. Člověk už tak trochu zlenivěl. Píše si o čem se mu zachce a náročnější témata často nechá jiným, protože se mu nechtějí dohledávat všechny relevantní zdroje. Představa, že je článek finančně ohodnocen na základě jeho kvalit je vlastně u nás scifi. Placený obsah je sprosté slovo a pokusy jako flattr fungují snad jen v Německu.

No uvidíme. K tomuto tématu se ještě vrátím.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Prodej podčlánkové reklamy: První dojmy”

  1. Teším se až to zprovozníš, protože u některých tvých článků bych asi odkázek zkusil :), samozřejmě uvidíme jaká bude cena :)

    1. Duben: Tak to rád slyším :) Cenu by jsem viděl na 200 CZK bez DPH. Max 3 reklamy.

  2. Ak tam nie je potvrdenie reklamy, tak je to celkom fail. Ale asi tam ani byt poriadne nemoze, kedze sa plati okamzite. Zbytocne by sa tym zaspinili ucty.
    A dajte si pozor na business ucet, su tam ovela vacsie poplatky. Zo 100 usd mi zobrali 10 alebo 5, uz neviem. A downgradovat to mozete len raz za zivot vasho paypalu. Co som ja uz urobil.

  3. 200 CZK bez dph je vcelku dosť – vieš dať nejaké čísla návštevnosti jednotlivých blogpostov?

  4. Samozřejmně by to chtělo potvrzování reklamy, ale tím se ztratí kouzlo okamžitého podle čehož se rozhoduje dost nakupujících. Jelikož se zde nejedná o velké částky, ale spíše drobné myslím si že nákup bude převážně impulsivním činnem.

  5. Zajímalo by mě podle čeho určit cenu reklamy pod článkem, protože běžne se u kvalitních webu prodávají sitewide odkazy tak 100-200Kč. Tady jde přeci jen o jeden odkaz(reklamu). Rozdíl je, že odkaz bude zobrazen pořád a ne na předpalecné období.

Comments are closed.