Zajímavý způsob monetizace – prodej reklamy pod články

Dnes se rozhodl Petr Jeník na svém blogu owww.cz prodávat textovou reklamu pod již publikovanými články. Musím se přiznat, že ačkoliv mě napadlo něco podobného před pár týdny, tak jeho řešení je v porovnání s tím o čem jsem uvažoval, nesrovnatelně jednodušší. Stačí si vybrat článek, vytvořit inzerát zaplatit přes PayPal a je hotovo. Rozhodně klobouk dolů.

Moje původní myšlenka byla odstranit reklamní plog AdSense, který se nachází pod článkem a nahradit jej podobnou reklamou jak má Petr. Ovšem na rozdíl od něj jsem uvažoval o jednom inzerentovy a cena by byla 300 CZK, s tím, že reklama není nijak omezená. Mohla by být textová, grafická, anebo klidně formulář. Vše by se vložilo pod čáru <hr> přímo do článku. Tím by jsem nemusel vymýšlet nějaký skript, kopírovači článku by kopírovali i s reklamou a zároveň by bylo postaráno i o zálohu. Mám tu přes 1,7K článků. Většina má nějaké ranky, pozice ve vyhledávačích a přichází na ně lidí z různých zdrojů. Myslím, že by jsem tak 50 až 100 reklam prodal.

Jak to u mě bývá místo, aby jsem řešil realizaci, začal jsem uvažovat o reálnosti takovéto monetizace v širším spektru. Pro blogery, kteří jsou u nás ve většině případů odkázání na PPC a přímý prodej by to mohlo mít celkem pozitivní dopad. Pay Per Post systémy u nás zklamaly. Místo kvality se v podstatě prodávají PR (myšleno PageRank) články za co nejmenší cenu. Jako by se inzerenti báli investovat do kvality a radši rozloží své peníze do balastu. Mít možnost koupit reklamu na právě virálně se šířícím článku by to mohlo změnit. Třeba by tu byla nejen větší motivace psát kvalitně, ale i více své články propagovat. Blogeři by se tak učili marketingu a budování svého PR.

No uvidíme jak se Petrovi bude dařit. Možná se časem pochlubí kolik toho prodal :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Zajímavý způsob monetizace – prodej reklamy pod články”

  1. To jo, podle mě výborný nápad. Nebylo by špatný, kdyby na tuto funkcionalitu někdo naprogramoval plugin pro WordPress. Podle mě je tato forma reklamy velice zajímavá i pro inzerenty.

  2. Souhlasím, kdyby to bylo jako plugin do WP, tak jsem za něj klidně ochoten zaplatit :) Jinak super nápad, to se musí nechat :)

  3. Tento nápad Petra je fakt dobrý, ale reálné je prodat jeden dva bloky pod článkem a ne pět jako má Petr nastavené.
    Ale palec nahoru stejně!

  4. souhlas s předřečníky, když jsem ráno četl post Petra Jeníka, tak první co mě napadlo, napsat mu jestli to nechce vydat jako plugin pro WP, hned bych to vyzkoušel …. klidně bych za tento plugin dal i pár korun, myslím že by si to na sebe vydělalo :)

  5. Nenabízí něco podobného ten systém Posts Genius?

    1. Petr: Asi máš na mysli backlinks genius. Ten vkládá zpětné odkazy do existujících článků.

  6. Ráno jsem Petrův článek četl a způsob reklamy mě zaujal tak, že jsem se rozhodl jej integrovat do WebAds.cz.

  7. Napad dobry, uvidime, jak dopadne. Zrovna web od Petra je dostatecne kontroverzni na to, aby i reklama pod clanky zaujala…

  8. Mno u jeho řešení je hezké že je to v češtině

  9. Osobne mi to pripada jako dalsi slepa ulicka – i kdyz musim uznat ze docela chytre zpracovana. Aby prodal reklamu, musi svuj web hodne propagovat a cim vic jej bude propagovat, tim je vetsi sance, ze si jej vsimnou spravci fulltextu a dostane ban. Jak Google, tak seznam se dostatecne vyjadrili, ze nemaji prodej odkazu radi…

  10. Řešení je to dobré , jsem zvědavý zda udělá Petr nějaký report.

  11. No ak bude mať každý článok jeden až päť odkazov ako zabezpečiť aby nebola stránka považovaná za stránku z nízkou hodnotou alebo aby ju google nepovažoval za prweb ??

  12. admin: to ma napadlo, ale keď som sa pozrel na owww.cz tak tam nemám nofollow.

  13. Já si nemyslím že to je prodávání odkazů, dle mého to je prodávání reklamy ala Adsense. Za to že máte reklamu do Seznamu na webu Vám Google taky nedá BANána!

  14. To zní dobře. Teprve nedávno jsem na blog hodil Adsense a otestoval jsem jestli se víc vyplatí grafická reklama nebo jen texty (grafika je lepší).

    Jenže je tam velká nevýhoda. Bude to stát čas a nevím jestli se to vyplatí. Ono totiž to může být tak, že teď bude odkazů plno, Googlu se to nebude líbit a pak nebude nic. Ale nechme se překvapit, třeba to za chvilku nasadíme všichni :D.

Comments are closed.