9 tipů nejen pro provozovatelé PR webů

Projektový deník mého kontroverzního webu DejEcho.cz už má více jak 3 stránky. O získané zkušenosti se s vámi pravidelně dělím formou celých článků, odstavců anebo jen nepatrných narážek. Dnes zkusím dát dohromady seznam několika důležitých tipů, které vám mohou pomoci anebo ušetřit hodně nepříjemností.

  1. Věnujte dostatek času vytvoření provozních podmínek, ale zároveň je nechte dostatečně přehledné. Vždy do nich zakomponujte bod o vašem absolutním právu rozhodnout. Musíte mít možnost cokoliv odmítnout, smazat uživatelský účet a případně zablokovat přístup na web. Nezapomeňte přidat vyloučení odpovědnosti za jakékoliv škody způsobené obsahem na webu. V dnešní době, kdy jsou lidi schopní vás žalovat za zhoršení pozice ve vyhledávačích se tento bod opravdu hodí. Lidi jsou schopni vám psát kvůli neschválení článku. Dále se hodí připsat pravidlo o úpravě článku. Někdy je třeba poupravit kategorii, štítky, odstranit přebytečný odkaz, změnit písmo atd.
  2. Pokud hodláte do budoucna nasadit monetizaci pomocí úpravy textu článků, například velice oblíbený a účinný u unikátní PR webů je BacklinksGenius, uveďte to v podmínkách. Nezapomeňte, že každý článek, který publikujete stále podléhá autorskému zákonu. Jakýkoliv zásah do něj, tak musí být schválen (třeba odsouhlasením podmínek při registraci) jeho autorem. Zároveň si tam dejte, že ten kdo jej vkládá do systému, má svolení autora článku v plném rozsahu podmínek. Existuje totiž hodně lidí, kteří dostávají zaplaceno jen za vkládání článků, sami je nepíšou.
  3. Když kontrolujete článek, přepněte si z wysiwyg editoru do html. Lidé často článek napíšou ve Wordu anebo jiném editoru a pak jej jen nakopírují. V článku je pak spousta zbytečné havěti, která zabírá místo. Setkal jsem se i s “podvodem”, kdy bylo v textu velké množství odkazů, ale v wysiwyg editoru nebyly vidět. Ostatně stačí změnit barvu a odstranit podtržení.
  4. Pokud schvalujete jen unikátní články, dejte si do podmínek prodlevu alespoň 48 hodin. Článek nechte odležet 24 – 36 hodin. To je dostatek času, aby kopie našel Google. Před schválením pak ověřte duplicitu přes Google zadávaním celých vět v uvozovkách. Klidně i kusy odstavců.
  5. Někteří lidé se vás pokusí oklamat. Jen první odstavec bude unikátní, zbytek kopie. Nebojte se věnovat testování více času. Zas tolik unikátních článků za den nepřibude.
  6. Nebojte se upozornit lidi na nedodržování pravidel. Pošlete jim email, že jejich články byly smazány, protože jsou duplicitní, krátké anebo když mají moc odkazů. Je to efektivnější než zablokování účtu. Do emailu nevkládejte aktivní odkazy. Vyhnete se tak nařknutí ze spamu. I to se mi stalo :)
  7. Opravdu si dávejte pozor na přiložené obrázky. Někteří lidi, aby nabrali SEO body přikládají do článků ilustrační obrázky. Nedbají přitom na autorská práva. Nebojte se obrázky bez milosti smazat, pokud máte i sebemenší pochybnosti. U webů zaměřených na počítačové hry, kde jsou obrázky často nutností, zase nezapomeňte přidávat prohlášení o autorských právech. Většinou bývají přímo na stránkách výrobce.
  8. Pokud plánujete mít návštěvnost, nainstalujte si do WP plugin WP Super Heatmap (sleduje kam lidé klikají, ale občas znefunkční některé prvky v šabloně) a Google Analytics for WordPress (zjistíte kolik posíláte lidem návštěvnosti). Zatímco plugin na Heatmapu vám pomůže s reorganizací prvků na stránce (mimochodem skvělí zdroj zkušeností pro tvorbu efektivních šablon), tak GA for WP vám pomůže poodhalit tajemství úspěšného textu. Dostat na stránky lidi přes SEO, je jedna věc, ale nalákat je kliknout na odkaz druhá. Sami uvidíte, že se jednotlivé texty různých autorů v prokliku liší až o desítky procent.
  9. Některé období jsou prostě mrtvé. Není dostatek unikátních textů. Tady máte možnost zúročit získané zkušenosti a napsat pár článků napojených na affiliate odkazy (ideální jsou sítě WebexSys, eSpoluprace anebo pokud jste plátci DPH tak CJ.com). Další možnost je prostě jen tak něco napsat třeba o počasí.

Tak snad vám nějaký z tipů pomohl. Všechny vychází z mích vlastních zkušeností. Jak web postupně roste a vyvíjí se počítám, že přibudou další.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “9 tipů nejen pro provozovatelé PR webů”

  1. Já osobně jsem PR web ukončil z jednoho prostého důvodu, vkladatelé jsou zřejmě nemocní, nebo neumí číst podmínky publikování, protože když byl v pořádku jeden článek z dvaceti, tak to už bylo i na mě moc. Napíšeš do podmínek, že maximálně 3 odkazy a nesmí být v perexu článku, buch 6 i 7 odkazů v článku který má 150 slov, to tam může dát jen hňup. Bylo s tím víc práce než užitku, ale zase člověk nabral nějaké zkušenosti.

  2. Já jej prodal také, podobně jako freez. Já se ale spíše chtěl zbavit nevýdělečných webů, nějak mě tehdy nenapadlo, jak jej monetizovat. Co se originality týče, zpočátku jsem to kontroloval, pak jsem to přestal stíhat. Další důvod prodeje :)

  3. Cestu otevřených PR webů pro každého jsme již oputstili, uživatelé jsou neponaučitelní a neznaj’ meze :)

    S těmi obrázky je také dobré to ošetřit v podmínkách použití. Nicméně jedná se o tzv. volný prostor, takže případné porušení autorského zákona lze přesměrovat na toho, kdo obrázek opravdu vložil a odpovědnost tak nenese provozovatel (úspěšně uplatněno v praxi :) )

  4. A ješte bych dodal, že dnes dělat PR web, tak rozhodně ne všeobecný, ale spíše oborově zaměřený. Bude tak mít širší využití a bude odolnější proti Pandám atd…

  5. Je to těžké naučit lidi, řídit se podmínkami PR webů. Vím to z vlastních zkušeností. Je s tím pak práce až nad hlavu.

  6. Já jsem obrázky řešil vlastní galerií ilustračních obrázků z různých témat, měl jsem také obavu z toho, aby se tam náhodou neobjevil nějaký obrázek, co někomu uvízl za nehty :-)

    Jak tu ale zmínil ambiente, tak oborové PR weby, by myslím mohli fungovat, pokud na nich nebudou jen PR články, jedině dobře. Pak by neměla mít zoologická zahrada od Googlu šanci.

  7. Díky za tipy na pravidla webu, integroval jsem to do svých pravidel.

    Jinak teď přemýšlím o restartu PR serveru tak aby to fungovalo a i něco vydělalo. Moje výdělky v nejlepším měsíci byly 2000Kč/měs. Nyní je to pár stovek. Zároveň to chci udělat tak, abych nemusel kontrolovat každá článek.

    Uvidíme jestli se to rozjede

    1. prohledame: poschvaluj to jednou za určitou dobu a nastav postupné publikování po určitých hodinách. Já to tak dělám, když je toho víc. Google se to celkem líbí a crawluje jak o život :)

  8. Fungují ještě PR weby pro SEO z pohledu zadavatele PR článku nebo je to jenom obsah zdarma pro provozovatele PR webu?

    1. Richi: nějaké bodíky ti to jistě přinese. Ale otázkou je jestli si u většího počtu tématických webů radši neudělat vlastí “PR” web, který bude vypadat jako normální blog. Jinak z některých “PR” webů chodí i návštěvníci. Když jsem měl nedostatek článků, tak jsem si psal články s affil linkem a něco jsem i prodal :)

  9. Faktem je, že mám už nyní noční můry z toho, jak rediguju a promazávám obrovské množství spamm článků na nesmyslné služby a affiliate systémy s referenčními odkazy bůhví kam. Chtít po někom, aby si přečetl podmínky a natož aby sje dodržoval? Lidi odkojení facebooku mají problémy už jen napsat jediné slovo, natož něco číst. A hrůzou největší je skutečně pak ono vzpomínané CTRL+C a CTRL+V z Wordu do editoru a spousta balastu který jen zaneřádí databázi :(

  10. JJ podmínky zveřejnění si čte málo kdo a řídí se nepsaným pravidlem 3 odkazů v textu ale jakých odkazů to již nikdo neřeší.

    Já osobně používám PR weby k propagaci a linkbuildingu mého projektu a řekl bych, že PR články stále fungují, jen člověk musí vědět jak na to.

Comments are closed.