Připravte se na zvýšenou aktivitu grafické reklamy na sklik

Na oficiálním blogu vyšla zpráva o otevření grafické inzerce pro všechny inzerenty v sklik. Ačkoliv se první grafické reklamy v síti sklik začaly objevovat v únoru 2012, mohli je využívat jen vybraní inzerenti. Po půl roce se tak zřejmě můžeme připravit na zvýšenou aktivitu bannerové reklamy v rámci této reklamní sítě.

Doposud se za grafickou reklamu platilo jen formou PPI (pay per impression), tedy fixní cenou za zobrazení reklamy. Nově už budou moci inzerenti platit i za klik. Vznikne tak zajímavá forma konkurenčního boje. Když vezmeme v úvahu, že u takového leaderboardu (728×90) stojí banner proti pěti reklamám, mohla by být cena za proklik zajímavá.

Přímo v článku je doporučeno pro inzerenty nezapomínat na nejrozšířenější formáty 250×250, 468×60 a 728×90. Při úpravě šablon, anebo vytváření nových, tak to s tímto rozměrem chce počítat. Další doporučené rozměry jsou 160×600 a 468×250. Zajímavé je, že 468×250 nemá AdSense vůbec v nabídce.  Jediné reklamní formáty, které jsou u obou systému shodně doporučovány jsou 160×600 a 728×90.

Osobně mám zkušebně nasazený sklik na cn130 (CTR 0,17%, CPM 9,03) a wowarmory (CTR 0,08%, CPM 1,84). U obou poměrně zklamání, na druhou stranu druhý zmíněný měl problém s AdSense, který mi tam často házel prázdnou reklamu.

V každém případě, teď co převedl AdSense peníze z EUR na CZK, tak budou moci lidé lépe vizuálně porovnávat. Navíc od příštího roku údajně v rámci novely DPH, nebude pro užívání AdSense nutné být plátcem DPH. Takže uvidíme, kdo získá nové publishery a kdo ztratí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Připravte se na zvýšenou aktivitu grafické reklamy na sklik”

  1. Bannerova reklama by mela byt pouze s PPI, jelikoz je mnohdy na ocich znacka. Sklik se posledni pulrok zhorsil – raklamy ani prokliky nic moc. Mozna proto seznam od graficke reklamy oddelil jeho vlastni weby, kde dokazi na PPI vydelat daleko vic nez pres system.

    BTW umite si predstavit, ze by Seznam mel na hlavni strance PPC reklamu? :)

  2. Teď ještě, aby dodělali remarketing a budu zcela spokojen.

    Jinak při srovnání Google vs. Seznam vyhrává Google. A je zajímavé, že na obou frontách.

    Jako inzerent platím Googlu za konverzi méně než seznamu.

    Jako publisher dostávám od Googlu vyšší RPM než od skliku…

  3. Inwebstor: Podle mě to je tím, že Google dokáže většinou navrhnout relevantnější reklamy, než Seznam…

  4. Taky mi příjde, že Google navrhuje relevantnější reklamy nez Seznam.

Comments are closed.