Výsledky průzkumu o placených tweetech v ČR

V článku o placeném teetování jsem zmínil odkaz na průzkum. Takže zde si můžete prohlédnout výsledky. Podle statistik se jej zúčastnilo 238 lidí z toho 1,5% se podíleli čtenáři 404m.com. Yeah díky vám má tento blog politickou sílu ovlivňovat veřejné průzkumy :)

Ok dost zábavy a shrňme si zajímavosti průzkumu. Pouze 3,37% lidí je schopno vyškrtnou člověka za reklamu/komerční status. Nutno ještě přidat 9,62% lidí, kteří žádný status nezaznamenalo. Pro zbytek lidí je v rozumné míře tématická reklama přijatelná. S čímž se můžu ztotožnit. Sporných může být 24,52% dotázaných, kteří odpověděli “Nevadí mi, pokud souvisí s činností autora (self-promo na školení apod.)”. Otázka je poněkud záludně položená. Například, kdyby jsem já napsal: “Po zadání kódu XYZ dostanete u czechia.com .eu doménu za 16 CZK.” Bylo by to reklamní sdělení, které souvisí s mou činností psaní o doménách?

Přiznám se, že mě nejvíce zajímala otázka kolik má kdo followerů. Jak jsem se v sobotu zmínil, není problém mít jich tisíce, ovšem pokud si chcete zachovat nějaký ten přehled a sledovat jen lidi a zprávy co vás zajímají, musíte pro to udělat víc než jen používat automatické progamy a měnit follow za follow. Navíc v českých končinách je to trochu slabší. Podle průzkumu za takový český průměr můžeme považovat 51 – 250 followerů (61%). No stejně nakonec rozhoduje kvalita, tedy ochota reagovat, retweetovat a vůbec si přečíst co píšete, před kvantitou. Ale číslo zajímavé. Jestlipak bude postupně stoupat?

Mimochodem jestli mi něco na průzkumu opravdu vyrazilo dech, tak to byl počet podnikatelů vs nepodnikatelů. Představte si, že poměr je 52,58% ku 47,42%. Takovéto číslo jsem opravdu nečekal. Možná by se Twitter klidně mohl stát novou obchodní platformou :)

Takže co bude teď následovat? Smršť reklamy? Ačkoliv si myslím, že se to už teď reklamou na Twittru opravdu hemží, tak na opravdu okatou je ještě čas. Statusy jako “Dnes jsem si koupil nový EyePhone a je naprosto super #Ads” si budeme muset ještě počkat. Oproti tomu reklamní statusy “Schválně koukněte na Robo Rooter, přemýšlím že si ho koupím.” Jsou už dnes běžnou záležitostí a popravdě, asi by si je nikdo ani nevšiml. Prostě když se to udělá dobře, tak si toho ani nikdo nevšimne. Navíc osobně nepovažuju tématické obchodní sdělení za reklamu, ale spíše za tip.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Výsledky průzkumu o placených tweetech v ČR”

  1. Zatím na twitteru propaguji jen své projekty a co uznám za vhodné.. zdarma, považuji to za užitečné… twitter.com/OldaSalek

  2. Mně se ta myšlenka s reklamou na twitteru vyloženě líbí. Mám twitter účet twitter.com/czcitaty a na něm nějakých 3500 followerů. Kdosi avizoval cenu 1kč za followera, stačili by 2 tweety za měsíc a měl bych sympatický výdělek bez nějaké větší námahy. Ani bych nemusel řešit nějaké morální otázky zda zahlcovat osobní účet reklamou.

    Na druhou stranu se tím cena inzerce snižuje, protože jednak tam není žádný specifikovaný obor zájmu a jednak je doporučení od reálné osoby přece jen o něco účinější.

    O reklamních tvítech se sice pořád mluví, ale zatím se toho mnoho neděje, minimálně v mé timeline. Jen aby se z toho nestal výdělek na bázi klikačky…

  3. Nejsem si jistý, zda placené tweety v ČR nyní budou něčím žhavým. Přeci jen twitter.com používá málo lidí a ještě všichni okolo internetu.

    P.S.- V první větě by mělo být spíš tweetování, než teetování, ne?

Comments are closed.